BDP'li 2 milletvekili de süresiz açlık grevinde
Abone olTürkiye'deki cezaevlerinde yüzlerce tutuklu ve hükümlünün 58 gündür sürdürdüğü açlık grevine paralel olarak, BDP'li 2 milletvekilinin içinde olduğu bir grup süresiz açlık grevine başladı. Anadilde savunma düzenlemesi için Erdoğan'ın dönüşü bekleniyor.
Türkiye'deki cezaevlerinde yüzlerce tutuklu ve hükümlünün 12 Eylül'den beri sürdürdüğü süresiz açlık grevine paralel olarak, BDP'li 2 milletvekilinin de aralarında bulunduğu bir grup Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi de süresiz açlık grevine başladı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise PKK ve PJAK davaları hükümlülerinin taleplerinden biri olan "mahkemelerde anadilde savunma hakkı" ile ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını duyurdu.
600'ü aşkın hükümlünün sürdürdüğü açlık grevi 58. gününü geride bırakırken, yeni katılımlarla birlikte açlık grevi yürütenlerin sayısının 10 bin civarında olduğu bildiriliyor.
Sendika ve meslek örgütleri Pazar günü "diyalogların çözüme ulaştırılması" talebiyle gösteriler yapmaya hazırlanıyor.
Karar DTK'dan çıktı
BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in aralarında olduğu 15 kişi, cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde süresiz ve
dönüşümsüz açlık grevine başladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Üçer burada yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki açlık grevlerinde kritik sürenin çoktan aşılmış olduğunu dile getirdi ve her geçen an ölüme yaklaşıldığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın, hafta başında mahkemelerde anadilde savunma yapılabilmesiyle ilgili düzenlemenin yapılacağı yönündeki sözlerine rağmen "herhangi bir şey yapılmamış olmasının" umut kırıcı olduğunu dile etiren Üçer şöyle devam etti: "Onların ölümüne kayıtsız kalamayacağımızı düşünerek onların yapmış olduğu süresiz dönüşümsüz açlık grevine, biz de süresiz ve dönüşümsüz bir şekilde katılıyoruz."
Emine Ayna ise BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, eylemlerinin olumlu hava önünde engel olarak görülmemesi gerektiğini dile getirerek, "Açlık grevine girerek bu süreci hızlandırın diyoruz. Bize çok sözler verdiler ve yapmadılar. Eğer ciddi ve samimiyse hemen adım atılmalı" diye konuştu.
BDP'nin parlamentodaki grubunun süresiz açlık grevine girmek için "bekleme" kararının hatırlatılması üzerineysa Ayna, eylemin BDP kararının haricinde veya ona karşı olmadığını, Üçer ile kendisinin DTK Daimi Meclisi üyesi olarak eylemde yer aldığını açıkladı.
Ayna, açlık grevcilerinin ileri sürdüğü talepleri paylaştıklarını ifade ederek şöyle dedi: "Sanki cezaevindekilerin özgün talepleri var, biz de arabuluculuk yapıyoruz gibi yansıtılıyor. Onlar bizim çalışma arkadaşlarımız, milletvekillerimiz, partili arkadaşlarımız. Bugün bizim gerçekleştirdiğimiz açlık grevleri de aynı taleplerle başlıyor. Bu talepler bizim doğuştan sahip olduğumuz haklar. Biz de bu mücadeleye girdiğimizde ölebileceğimizi biliyorduk. Bu cezaevindekilere destek amaçlı bir eylem değil. 58. günde devletin ve herkesin bu bedeli ödemeye kararlı olduğumuzu görmesi gerek."
Açlık grevcileri taleplerinin, İmralı Adası'nda hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılabilmesi olduğunu duyurmuştu.
Tasarı Bakanlar Kurulu'nda
Adalet Bakanı Ergin ise mahkemelerde anadilde savunma hakkıyla ilgili tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını duyurdu.
AA'nın haberine göre, tasarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Endonezya gezisinden dönmesi bekleniyor.
Ergin "Onun dışındaki hususlarda çalışmalar devam ediyor. Herkes elinden gelen katkıyı sunmaya devam etsin diyorum" dedi.
Bu arada, AKP Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan'ın aldığı randevu ile Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Hak ve Özgürlükler Partisi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği, Azadi İnisiyatifi ve Dicle Fırat Diyalog Grubu temsilcileri Bakan Ergin ile görüştü.
KADEP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Baksi, "Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi konusunda bir projeleri yok. Baro başkanları veya farklı bir heyetle görüşmesinin sağlanması tartışılıyor" dedi.
Anadilde eğitimin anayasal bir sorun olduğunu kabul eden Baksi, "irade beyanında bulunulursa yükselen tansiyonun biraz düşeceğini" söylediklerini aktardı.
KADEP'in liderliğini, BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi yürütüyor.
Eylemler sürüyor
İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Türk Tabipleri Birliği üyeleri hükümete "diyalog" çağrısında bulundu.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yeni katılımlarla açlık grevi yapanların sayısının 10 bini bulduğunu iddia etti.
BDP'nin verilerine göre, 707 tutuklu ve hükümlü 58 gündür açlık grevinde.
"Emek ve demokrasi örgütleri olarak, bir insanı dahi yitirmemek için bir an önce diyalogların çözüme ulaşmasını istediklerini" dile getiren Özgen, açlık grevlerinin sonladırılması için 11 Kasım'da bütün illerde yürüyüş ve oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.