BDP de çözümün bir parçası olmak istiyor

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş canlı yayında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

İNTERNETHABER - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Habertürk'te yayınlanan Doğru Açı programında CHP'nin ve AK Parti'nin terörle mücade paketine yönelik değerlendirmede bulundu.

Kürtleri muhatap almadan Kürt sorununu çözmenin mümkün olmadığını söyleyen Demirtaş 'Konuya terör meselesi mantığla bakıldığı sürece sonuç çıkmaz. Partiler şunu tartışsın. Kürt sorunu nereden kaynaklandı? Hangi politikalar bu soruna yol açtı?

Bunu nasıl düzeltebiliriz. Bunları hep beraber yapalım. Yol haritası çıkartalım. Bizi dışlayarak BDP yokmuş gibi yaparlarsa buyursunlar yapsınlar. Biz yine destek veririz. Yeni bir şey tatışılacaksa bu yöntem tartışılmalıdır. CHP bir öneride bulunmuştur. Ama bu tartışılıyordu. Bunlar çok önemli mekanizmalardır. Kelimelere takılıp tarihi çözüm varsa bunu sabote etmeyiz.' dedi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

TERÖR MESELESİ MANTIĞIYLA BAKILIRSA ÇÖZÜLEMEZ

AKP'de, MHP'de kürt sorunu yoktur diyor. Mesele Kürt sorunudur. Ama Kürtlerin yarattığı sorun değildir. Terör meselesi mantığla bakıldığı sürece sonuç çıkmaz.

Bir yöntem önerdiklerini söylüyorlar. CHP ve AKP terörle mücadelede ortaklaşmalıyız diyor. Bizde diyoruz ki zaten ortak çıkartıyorsunuz her şeyi.. Terörle mücadele söylemi terk edilmelidir. Ölümler yok mu var bitmesi gerekiyor mu? Derhal. Her siyasetçinin akan kanı durdurması lazım. Bu sorun yeni bir sorun değil.100 yıllık bir sorun.

Halka gerçekleri anlatalım. Bu tartışmayı başlattığımız anda PKK açğrı yapalım. Ölümler bir an önce dursun. Anayasa Uzlaşma Komisyonuylada bağ kurarak yapalım.

PARTİLER ÖNCE BUNU TARTIŞSIN

Partiler şunu tartışsın. Kürt sorunu nereden kaynaklandı? Hangi politikalar bu soruna yol açtı? Bunu nasıl düzeltebiliriz. Bu yasal düzenlemeyi yapabilmek için neye ihtiyacımız var. Ama kamuuoyunun ve medyanın desteğinin alınması gerekir. Bunları hep beraber yapalım. Yol haritası çıkartalım.

BDP YOKMUŞ GİBİ DAVRANIRLARSA...

Bizi dışlayarak BDP yokmuş gibi yaparlarsa buyursunlar yapsınlar. Biz yine destek veririz.

Yeni bir şey tatışılacaksa bu yöntem tartışılmalıdır. CHP bir öneride bulunmuştur. Ama bu tartışılıyordu. Bunlar çok önemli mekanizmalardır. Kelimelere takılıp tarihi çözüm varsa sabote etmeyiz.

Dün Ak Parti ve CHP siyasi çözüm açsından bir araya geldiler ama bu sabah KCK operasyonuyla uyandık. Başkanlarımız gözaltına alındı. Bunlar sürecekse CHP buna destek mi verecek? 

HÜKÜMET TERÖRLE MÜCADELEYİ BÖYLE YAPIYOR

Hükümet terörle mücadeyi böyle yapıyor. Bunların netleşmesi lazım. Evet bu işler yanlış siyasetçi, doktor, avakat tutuklanırken bunlar yapılamaz.

 Ben bu konuda gerçekçi olmaya çalışıyorum. Bu girişimin başarılı olmasını istiyoruz. Bizden beklentilerini duymak lazım. Şuana kadar bizden istedikleri bir şey yok. Bizden beklenti ifade ederlerse değerlendiririz.

KÜRTLERİ MUHATAP ALMADAN SORUN ÇÖZERLERSE REKORLAR KİTABINA GİRERLER

Kürtleri muhatap almadan Kürt sorununu çözmek isterterse rekorlar kitabına girerler.

Şiddetin bitirilmesi başka şeydir. PKK'nın bitirilmesi başka şeydir. Şiddetin sonlandırılması bizim de arzumuzdur. Biz Kürt soununu çözmeye çalışıyoruz. PKK'nın ikna edilerek dağdan indirilmesini istiyoruz

PKK'YI İMHA EDECEĞİZ DERLERSE DESTEK OLMAYIZ

O çocuklar uzaydan gelmedi. CHP hükümetin politikalarına destek vereceğiz. Bunun yanında ne yaparız diyor. Birileri PKK'lıları imha edeceğiz derse destek olmayız.

CHP'YE BUNU SÖYLEMEK İÇİN ERKEN

Ayrıca CHP'nin önerisi bizi şaşırtmadı. Bu daha önce önerildi. 2012 yılı itibariyle bu sorunu çözmeyi çalışmak değişimdir. Ama CHP tümüyle değişti özürlük ve haklar tarafından bakıyor demek erken.

BİZ MÜKEMMEL DEĞİLİZ AMA...

Hakaret tehdit içermeyen herşey önemlidir. Neredeyse 8000 üyesi olan başkanın biz yanlış yaptık demesi doğru değil. Biz tabiki mükemmel değiliz. Cezaevleri BDP'lilerle doldu taştı. Nedir bizim eksiklerimiz? Biz kendi çözüm önerilerimizi anlatmak konusunda yeterli değiliz. Medya bize çok önemli ölçüde kapalı. MHP ve AKP başta olmak üzere ötekileştirici söylem kullanılıyor.

TÜRKİYE'DE TELEVİZYONLARDA PKK'LILARIN CENAZELERİ GÖSTERİLMİYOR

Türkiye'nin her tarafına cenazeler gidiyor. Bunları televizyonlarda izliyoruz. PKK'lılarda insandır. Onlar da ölünce ailesi üzülüyor. O cenaze törenlerinde gözyaşı döküyorlar. Önce duyguda ortaklaşılmalıdır. Türkiye sadece asker polis cenazelerini izliyor.

BU SORUN ÇÖZÜMÜ İÇİN OYLARIMIZI KAYBETMEYE RAZIYIZ

Biz bir siyasi partiyiz ama seçmenlerimizi ikna etmeye çalışıyoruz ama oy meselesine her şeymiş gibi bakmıyoruz. Biz sorun çözülsün de oylarımız kaybedelim diye düşünüyoruz. Sorun nasıl çözülür ona bakıyoruz. İlkesiz duruş içinde olsak iktidar oluruz. Biz sorun çözülsün istiyoruz.

BU İŞİN SEFASINI SÜRMEYİ BİLİRİZ

İnsanlar bizim nasıl mücadele ettiğimizi görüyorlar. Türkiye'nin özgürlüğü için bunu yapıyoruz. Bizde işin sefasını sürmeyi biliriz. Partililerimiz baskı altında olmasına rağmen dünya malına göz dikmeden mücadele ediyor. Bu oya dönüşmüyor diye değersizdir demeyiz. Biz o insanların selamını, gülüşünü istiyoruyoruz. Sorunların çözülmesi için inançlarını kaybetmemelerini istiyoruz.

Şuanda belediyelerimizde nasıl meseleye yaklaştığımızı insanlar görüyor. Başkalede yüzde 86 oy aldık. Şuan başkan gözaltında. Bir sonraki seçimde yüzde 90 alacağız. Çünkü halk görüyor. Demokratik yönetimlerde siyasi partiler seçime girer halk seçer.

BU SORUN YARIN ÇÖZÜLECEKTİR

Bence barış istemeyenlere rağmen gelir. Barışı engellemek isteyen her kesimden insanlar olabilir. Süreçleri provakete etmek istenler olabilir. Buna kafayı takmamak lazım. Bizler insanca özgürce yaşayacaksak bu topraklarda Kürt halkı da var onlarda hakkına kavuşsun diyorsak bu sorun yarın çözülecektir. Bizler barış dilini kullanmaya çalışalım.

Günün Önemli Haberleri