BDP bayrak ve Türkçe'ye sahip çıktı!
Abone olYeni Anayasa yazım işlemi dört duvar arasında gizlilikle sürüyor.En çok merak edilen BDP ile MHP'nin nasıl bir uzlaşma içinde olacağı...
BDP'nin yayın organı Özgür Gündem, KCK'nın yeni anayasa
önerisini, ANF'yi kaynak göstererek yazdı.
İşte o haber:
KCK, Türkiye'de tartışmaları süren yeni anayasaya dair demokratik anlayış ve çözüm belgesi yayınladı. Fırat Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre belgede yeni anayasanın demokratik ve toplumun tüm kesimlerine hitap edebilmesi için nasıl hazırlanması gerektiği, niteliği, kapsamı ve gerekçeleri alt başlıklar halinde değerlendiriliyor.
"KCK'DEN YENİ ANAYASA ÖNERİLERİ
Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği habere göre, KCK Hukuk
Komitesi'nin yayınladığı belgede, yeni anayasanın yapılması için
genel bir toplumsal konsensüsün oluştuğu belirtilerek, temel
sorunun ve beklentinin, demokratik bir anayasanın yapılıp
yapılmayacağı olduğuna dikkat çekiliyor. Açıklamada, Kürt
kimliğinin anayasal güvenceye alınması gerektiği vurgusu
yapıldı
DEMOKRATİK ÖZERKLİK VURGUSU
Yeni anayasa yapılırken izlenecek en doğru ve sorun çözümleyici yaklaşım olarak, öncelikle temel ana sorunları ve nedenlerini samimi ve dürüstçe belirlemek olduğu vurgulanan açıklamada, "Bunlardan birincisi; Kürt sorunudur. İkincisi; Cins özgürlüğü ve sosyal haklar sorunudur. Üçüncüsü, devlet organlarının rasyonel ve günün koşullarına göre demokratik standartlara uygun yeniden yapılandırma ihtiyacıdır. Daha doğrusu devletin küçültülmesi ve toplum hayatına müdahale eden konumdan çıkarılmasıdır. Dördüncüsü; demokratik özerklik ve yerel yönetimler sorunudur" denildi.
ANADİLE YASAL STATÜ
Açıklamada "Anayasanın Kapsamı" kısmında özetle şunlara yer verildi:
"Bayrak mevcut haliyle kalabilir. Bunun yanı sıra diğer topluluklar da değer atfettikleri veya sembol bildikleri bayrak ve flamalarını kullanabilmelidirler. Resmi dil Türkçe olabilir ancak bu ifade tek başına yetmemekte eksik kalmaktadır. Daha da ötesi düzenleme mantığı başta Kürtçe olmak üzere diğer dillerin inkarını amaçlamaktadır. Bu ibareye, 'Türkçe'nin yanı sıra Türkiye cumhuriyeti sınırları içinde yer alan halklar ve topluluklar, kendi dillerini kamusal alan dahil, hayatın her alanında konuşup geliştirme haklarına sahiptirler. Devlet, bu hakkın yerine getirilmesi için ortam ve güvence sağlar. Kamusal alanda Türkçe ve Kürtçe iki resmi dil geçerlidir' biçiminde bir ek yapılmalıdır. Türklük vurgusu yer almamalıdır."