BDP 3 Eylül'deki mitinge kilitlendi

Abone ol

12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi Güneydoğu'da "boykot" havası değişmeye başladı.

12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi Güneydoğu'da "boykot" havası değişmeye başladı. Sivil toplum kuruluşlarının çağrısı ile gelişen PKK'nın eylemsizlik kararı sonrası gözler bu kez BDP'nin izleyeceği stratejiye çevrildi.

ERDOĞAN'IN 3 EYLÜL MİTİNGİ BEKLENİYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, BDP, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 3 Eylül Diyarbakır mitingi milat olarak görüyor. Siyasi kulislerde PKK'nın geçici eylemsizlik ilanı sonrasında sivil örgütlerden gelen "barışçı çözüm" arayışının sürdürülmesi çağrısına BDP'nin kayıtsız kalamadığı konuşuluyor.

Tabandaki boykot eğiliminin zayıflamasının da BDP kurmaylarını yeni strateji geliştirmeye zorladığı belirtiliyor. BDP ise hükümet kanadından yeni bir Anayasa sözü gelmesi durumunda "boykot" kararını gözden geçirmeye hazır. Bu çerçevede gözler Başbakan Erdoğan'ın 3 Eylül'de Diyarbakır'da yapacağı mitinge çevrildi.

BDP'nin iki ağır topu Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Erdoğan'ın, Diyarbakır mitinginde yeni bir Anayasa sözü vermesi durumunda, siyasi tutumlarını gözden geçireceklerini söyledi. BDP'li Sakık, "Taşın altına bedenimizi koymaya hazırız" dedi ve şu yeni süreç için şunları söyledi :"Sayın Başbakan, baraj konusunda bir taahhütte bulunursa, tutuklu arkadaşlarımızla ilgili mesaj alınırsa, çatışma ortamı ile ilgili proje sunulursa elimizin tersiyle itmeyiz. İtersek halkımız bizim yakamıza yapışır."

İşte, BDP kanadından gelen çarpıcı yorumlar:

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:
Başbakan Diyarbakır mitinginde, seçim barajının demokratikleşmesi, KCK operasyonunda tutuklanan partililerin durumunda iyileştirme, anadilde eğitim, eşit yurttaşlık konularında kararlı bir duruş ortaya koyar, söz verirse biz de siyaseten kararımızı gözden geçiririz. Tansiyonun düşmesini, silahların susmasını istiyoruz. Başbakan'dan gelecek böyle bir adım bunun yolunu açar.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras: Referandum ve yaklaşan genel seçimler geciktirici gerekler olarak ileri sürülemez. Taş atan çocuklar yasası yetersiz ama olumlu bir örnektir. KCK operasyonlarında tutuklanan BDP'lilerin serbest bırakılması yönünde atılacak adımla devam edilmelidir. Askeri operasyonlar durmalı ve demokratik açılıma şans tanınmalıdır.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: Boykottan vazgeçip, 'evet' ya da 'hayır' noktasında bir karar vermemiz için devletten, hükümetten hiçbir emare olmadı. Biz referandumda boykot kararını bir çatışma veya çatışmasızlığa göre almadık. Türkiye'nin demokratik ihtiyaçlarına göre aldık. Bu ateşkesin de devlet ve hükümet tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Günün Önemli Haberleri