BDDK'dan kredi vadeleriyle ilgili flaş karar
Abone olBDDK, bankalardan alınan tüketici kredilerinin vadesini 36 ay olarak belirlediğini açıkladı. Yapılan düzenlemeyle hane halkının bilinçli tüketimi ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son dönemde
aşırı artan enflasyonun düşürülmesi ve vatandaşın bankalara
borçlanmasını sınırlamak için harekete geçti. Tüketici kredilerinin
vadesi 36 ay olarak sınırlanırken, bazı kredi kartı taksitlerine
sınır getirildi.
BDDK tarafından, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslaklar hazırlandı. Yapılan açıklamada, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında, kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslakların hazırlandığı bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
HANE HALKININ BİLİNÇLİ BORÇLANMASI
SAĞLANACAK
"Hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli
borçlanmasının teşvik edilmesi amacıyla, kredi kartlarında
uygulanan taksit sayılarına ve ihtiyaç kredilerindeki vade
sınırlarına ilişkin olarak 'Banka Kartları ve Kredi Kartları
Hakkında Yönetmelik', 'Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin
Yönetmelik' ve 'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman
Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik'te
değişiklik yapılmasını teminen makro ihtiyati düzenlemeleri içeren
taslaklar hazırlandı. Söz konusu değişiklik taslakları bugün
itibarıyla ilgili tarafların görüş ve değerlendirmelerine
açıldı."
KUYUM HARCAMALARINA TAKSİT
UYGULANMAYACAK
Bu arada "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklik kapsamında, mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Kuyum harcamalarında ise daha önce 4 ay olarak belirlenen taksitlendirme süresi sıfıra düşürüldü.
Yeni madde şöyle belirlendi:
"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre elektronik eşya alımlarında üç ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda altı ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve, yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz."
KURUMSAL KREDİ KARTINA 9 TAKSİT SINIRI
Aynı
yönetmelikte, kurumsal kredi kartlarıyla mal veya hizmet
alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi
veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere
gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde
taksitlendirme süresinin dokuz ayı geçemeyeceği zorunluluğu
getirildi.
TAŞIT KREDİLERİNDE ÜST SINIR 120 BİN LİRAYA
ÇIKTI
"Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik"
ile "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin
Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik"lerinde yapılan
değişiklik kapsamında ise kredi tutarının taşıtın değerine
oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin liradan 120 bin liraya
çıkarıldı.
Böylece ilgili madde, yönetmeliklerin taslaklarında şu şekilde yer aldı:
"Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70'i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 120 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 120 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 120 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır."
Ayrıca, konut kredileri kapsamında da değişikliğe gidilerek, "Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı aşamaz." maddesi şöyle değiştirildi:
"Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı aşamaz."
Söz konusu yönetmelik taslağına ayrıca, "Bu maddenin
birinci fıkrasında yer alan tutar, 1 Ocak 2019'dan itibaren, her
yıl enflasyon sepetinde yer alan dizel ve benzinli otomobil
fiyatları ortalamasının yıllık artış oranının gerektirdiği tutarlar
üzerinden uygulanır." maddesi eklendi.