BDDK Erdoğanın tersine konuştu
Abone olErdoğan bankalara esip gürledi, BDKK'yı göreve çağırdı ama kurum Başbakan gibi düşünmüyor. Bakın iki taraf neler söyledi.
Başbakan Erdoğan dün finans sektörüne esti gürledi.
Krizi gerekçe göstererek kredileri geri çağıran ve faizlerle
oynamaya başlayan finans sektörünü sert bir dille uyardı ve
BDDK'nın takibe başlayacağını söyledi.
ERDOĞAN'IN BDDK'YA JET YANITI |
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hindistan ziyaretinin öncesinde
ekonomik durumla ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan, banka
yönetimlerini uyardı ve gözdağı verdi. İşte Erdoğan'ın
açıklamaları: BDDK Başkanı, "bankaların duruşu 2001 krizine göre duruşu daha sağlam" diyor. Ayrıca BDKK'nın tavır alacağı bir şey söylemedim. Denetim ve düzenleme tamamen BDDK'ya aittir. Biz hükümet olarak üzerimize düşeni yaparız. G20 zirvesi bunlardan biridir. Bunların dışında Suud, İran planlarım var. Bütün mesele biz bunu nasıl aşarız? Mesel budur. Finans sektörü dikkatli adım atmalı. Reel sektör temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde bazı bankaların kredileri geri çağırdığı şikayetlerini öğrendim. Dar zamanda kredilerin çağrılması olmaz. Herkes elini taşın altına koymalı. Kimse reel sektör darda, bir tekme de vuralım diyemez. Bugünün yarını da var. |
"BANKALAR OLGUN DAVRANDI"
Başbakan Erdoğan’ın çıkışının tersine, Bilgin bankaların bu dönemdeki çalışmasını olumlu bulduğunu ifade etti. Bilgin, “Dünyadaki bu çalkantılı dönemde yine de şu ana kadar gösterilen performans önemlidir. Bankalarımız pek çok gelişmiş ülkeye göre çok daha olgun davranmışlardır. Unutulmamalıdır ki ülkemizde en çok denetlenen, sorgulanan, izlenen ve en ağır cezai sorumluluklara sahip sektör bankacılık sektörüdür. Piyasalarda yaşanan güven ve beklenti krizi aşıldığında, bankalarımızın ellerindeki fonları piyasaya kullandırmak için her türlü gayreti göstereceklerini biliyoruz.”
HÜKÜMETE MESAJ
Bilgin konuşmasında bankalar ve reel sektör dışında hükümete de üzeri kapalı mesaj verdi. Bilgin, “Ekonomi ve bankacılık sistemi için kesinlikle kredi kanalları kapatılmamalıdır. Kredi kanallarının açık olması bankacılarımız ve BDDK kadar ekonomideki diğer aktörlerin de gayretine doğrudan belki bu dönemde çok daha kuvvetli bir şekilde bağlıdır. Bize göre bu anlamda finansal istikrar olmadan fiyat istikrarının gerçekleşmesinin gerçekleşmesi olasılığı da düşüktür” dedi.
Önümüzdeki günlerde Bankacılık Kanununda değişiklik öngören tasarı ve finansal kiralama-faktoring ve tüketici finansman kanun tasarılarının TBMM’ye sunulacağını bildiren Tevfik Bilgin, Bankacılık Kanunu ile mevcut kanunda aksayan hususların gündeme getirildiğini, diğer kanun tasarısı ile de bankacılık dışı finans sisteminin önünün açıldığını ve yepyeni finansal araçların sisteme kazandırıldığını ifade etti.
Bilgin’in, “BDDK olarak elbette ki elimizdeki imkanları veya açılımları sonuna kadar kullanacağız. Bugüne kadar özerk bir kurum olmanın farkındalığı ve ülke menfaatleri için gösterdiğimiz proaktif ve ihtiyatlı tavrımızı bundan sonra da göstermeye gayret göstereceğiz” sözleri dikkat çekti.