B.Çekmecede seferberlik
Abone olBüyükçekmece Belediyesi, okuma yazması olmayan ve okulunu yarım bırakmışları okuma yazma ile tanıştırıyor.
Büyükçekmece Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ortaklaşa başlattıkları EYOP (Evden Yeniden Okula Projesi) ile okuma yazması olmayan ve yahut okulunu yarım bırakmış vatandaşlarımızı okuma yazma ile tanıştırıyor.
Nisan ayında başlayan proje kapsamında Büyükçekmece Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Büyükçekmece, Mimarsinan, Kumburgaz, Celaliye – Kamiloba, Tepecik, Muratbey ve Gürpınar Pınarkent mahallesindan 740 kişinin baş vurduğu ve 619’unun kaydının yapıldığı projede, 619 kişinin 38 i 1. kademe, 44 ü ikinci kademe, 202 si 6-7-8. sınıflar ve 335 de lise kaydı yaptırdı.
Projede branşında söz sahibi eğitmenler görev yapıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve İstanbul Üniversitesi’nin desteklediği projenin ilk uygulamalarının yapıldığı yer olan Büyükçekmece’nin ardından EYOP tüm Türkiye’de okuma yazma bilmeyen yaklaşık 7 milyon insana ulaşmayı hedefliyor.
Akgün: Gelişmiş ülkeleri yakalamalıyız…
EYOP Projesinin önemine değinen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “ Bu proje sosyal yaşam içerisinde bireylerimizin kendi kültür ve yaşam standartlarını yükseltmesinde çok büyük önem arz eden bir projedir.Bence özellikle ülkemizin kırsal kesimleri başta olmak üzere Türkiye genelinde hayata geçirilerek, bir şekilde eğitimini yarıda bırakmış veya çeşitli nedenlerden ötürü okula gidememiş insanlarımıza bir fırsat yaratarak onları kitaplarla haşir neşir etmeliyiz ” dedi.
Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerin eğitim seviyesini mutlaka yakalamamız gerektiğine değinen Başkan Akgün; “ Bugün dünya ülkelerine bakacak olursak her halde konuştuğu ana dilinin yanında bir başka dili öğrenmede bu kadar geri kalmış çok az ülke vardır. Maalesef o ülkelerden birisini de ülkemiz oluşturuyor. Ben istiyorum ki ülkemde her birey en az bir lise veya bir üniversite bitirsin. Ben istiyorum ki ülkemde herkes en az iki yabancı dil bilsin bilsin ki dünya ülkeleri ile daha rahat iletişim kurabilelim ”şeklinde konuştu.
Hedef tüm Türkiye’de ki okuma yazma bilmeyenlere ulaşmak
Projeye destek veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına tanıtım programına katılan ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli proje sayesinde Türkiye’nin dört bir yanında en ücra köşelerde okuma yazma bilmeyen vatandaşlara ulaşmak istediklerini söyledi. ÇYDD’nin Büyükçekmece İlçe Merkezi’nde de derslerin hocalar tarafından verildiğini dile getiren Meriçli “Projemiz daha başlangıç aşamasında. Bunun için ilk olarak Büyükçekmece ilçesi bir nevi pilot bölge olarak seçildi. Beklediğimizden çok daha yüksek seviyede ilgi ile karşılaştık. İnsanlarımız gerçekten okuma yazma bilmek, öğrenmek istiyorlar. Hepsinin yüzündeki şevki ve çalışma azmini görebiliyoruz. Gelecekte projemizi büyüterek daha çok insanımıza ulaşmak için elimizden geldiğince çalışacağız” dedi.
Toplantı sonrasında okuma yazma öğrenen vatandaşların duygularını alan Milliyet Gazetesi Eğitim yazarı Abbas Güçlü Türkiye’de ki en büyük sorunun öğretmen yetiştirme sistemi olduğunu dile getirdi.
Büyükçekmece daha fazla yükselecek
Büyükçekmece’nin zenginlik bakamından İstanbul’un 5. ilçesi olduğunu ancak eğitim bakımından yeni bağlanan beldelerle birlikte şuan ki durumunun İstanbul’da 19. sırada olduğunu söyleyen Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, gelecek yıldan itibaren Büyükçekmece’de eğitim adına yeni yapılacak projelerle hedeflerinin Büyükçekmece’yi daha üst seviyelere çıkarmak olduğunu ifade etti.