Bayramda yediğiniz hangi tatlı kaç kalori?
Abone olBayramda tatlılara azı karar çoğu zarar mantığıyla yaklaşmak gerekiyor. Aksi takdirde birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor
Baklava, Kemalpaşa, şekerpare, kadayıf, güllaç, çikolata ve diğerleri… Kimi sütlü kimi şerbetli ama bayram ikramlarının olmazsa olmaz lezzetleri. Ancak bayramda tatlılara azı karar çoğu zarar mantığıyla yaklaşmak gerekiyor. Aksi halde özellikle unlu ve şerbetli tatlılar gerek içerdikleri kalori gerek kan şekerini daha hızlı yükseltmesi gerekse şekerin başlı başına zararları nedeniyle birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Sütlü de olsa, tatlıların tamamı ne yazık ki basit karbonhidrat kategorisine girdiğinden porsiyonlarına çok dikkat edilmeli” diyor. Nur Baydı, bayram tatlılarının kalori değerlerini ve o kalorileri yakmak için yapılması gerekenleri anlattı:
BAKLAVA: 90 gram ağırlığındaki 1 dilim baklava yaklaşık 260 kalori. Bu da, en az 30 dakika koşarak yakabileceğiniz bir kalori demek! Diyabet hastalarının bu tatlıyı tüketmemelerinde fayda var. ‘Benim bir hastalığım yok’ diyenlerin bile tek seferde 2 dilimden fazlasını tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca kilo almamak için baklavayı yemek üstüne değil yemekten iki saat sonra yoğurt veya ayran gibi protein içeren besinle ara öğün niyetine tüketmeli.
KADAYIF: 100 gramlık bir porsiyonu 244 kalori olan tel kadayıf çok lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra kalorisi en yüksek tatlılardan. Şerbetinde kullanılan şeker miktarı düşük tutularak ve üzerine 2 tam cevize denk gelecek bir miktarda ceviz serpiştirilerek servis edildiğinde bu tatlının kana karışma hızı nispeten düşüyor ve daha az yağlanmaya neden oluyor.
KEMALPAŞA: 1 adet kemalpaşa tatlısının kalori değeri 84 kalori. Kemalpaşa hafif bir tatlı gibi görünse de tek seferde çok miktarda tüketilebildiğinden dikkatli tüketmek gerekiyor. Bu şerbetli tatlıdan alınan fazla kalorinin azaltılmasına yardımcı olmak için; porsiyonu azaltıp yanında 1 top dondurma ile tüketebilirsiniz.
ŞEKERPARE: Kan şekerini en hızlı yükselten tatlılardan biri olan şekerparenin 50 gramlık 1 adedi 141 kalori içerdiğinden, tek seferde bir taneden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu tatlıyı süt ile tüketmek tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürmeye yardımcı oluyor. Şekerpareyi diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon yerine küçük bir adet tüketmek ve haftada bir kezi aşmamak gerekiyor.
GÜLLAÇ: Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç, bayramda da tercih edilebilecek en hafif tatlı seçeneklerinden. 1 ince dilimi yaklaşık 250 kalori içeriyor. Ayrıca yapımında kullanılan süt, gaz ve hazımsızlık problemlerine yol açabileceğinden yapımında laktozsuz süt tercih edilebilir.
MEYVELİ TATLILAR: Ayva, armut, elma tatlıları şerbetinde çok az şeker kullanılması şartıyla çok hafif birer tatlı seçenekleri. Meyvenin içeriğindeki fruktoz kana daha yavaş karışıyor ve bu meyvelerin tatlıları tüketildiğinde aynı zamanda vitamin ve mineral içeriklerinden de faydalanmış olunuyor.
ÇİKOLATA: 100 gram çikolata 528 kalori demek. Baklavadan bile daha kalorili. Bu yüzden uzak durmak en iyisi. Canımız çok istiyorsa küçük bir çikolata parçası, kahve veya çayla tüketilebilir.