Bayramda yapmamız gerekenler!
Abone olBugün Müslümanlar, Kurban Bayramı'nı kutluyor. Türkiye'de de bir kurban telaşı yaşanıyor. Peki AB sürecindeki Türkiye'nin bu bayram yapması gerekenler nelerdir?
Usulsüz kurban kesene 1250 YTL ceza
AB sürecinde kurban kesimiyle ilgili geçmiş yıllarda yaşanan çirkin görüntülerin bu bayram tekrarlanmaması için başta İstanbul olmak üzere tüm kentlerde tedbirler alındı. Belediyeler, günler öncesinde modern kurban satış ve kesim yerleri hazırladı. Bazı belediyeler, AB standartlarında kesim yapılabilmesi için 5 dakikada kurban etinin paketlenip, teslim edildiği 'raylı sistem' bile kurdular.
Eski alışkanlıklarını tekrarlamak isteyenler için de yüksek miktarda para cezaları öngörüldü. Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet edenler hayvan başına 1250 YTL (1.250.000.000 TL) ceza ödeyecek. Kurban kesenler çevrenin kirlenmemesine de özen gösterecekler. Aksi takdirde Çevre Kanunu'na muhalefet etmenin cezası 324 YTL (324.000.000 TL).
Belediyece belirlenen kurban kesim yerlerinin dışında, yol, park, cadde, sokak, bina ve otoyol kenarlarında kurban kesenler, Çevre Kanunu'na göre para cezalarına çarptırılacak. Vatandaşlar kendi özel bahçelerinde kurban kesmek için gerekli şartları yerine getirirse cezalandırılmayacaklar. Kurbana eziyet edenler de cezalandırılacaklar.
Ceza verilecek
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kurbanın ehil olmayan kişilerce kesilmesi durumunda 500 ile 1000 YTL arasında ceza verileceğini açıkladı. Pepe, kurban kesimi ile ilgili olarak görevlerini yerine getirmeyen belediyelere de mevzuat hükümleri çerçevesinde ceza verileceğini bildirdi. Sıkı denetimler yapılacağı uyarısında bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
Satışlar arife günü hareketlendi
İstanbul'un çeşitli yerlerine kurulan kurban satış yerleri, arife günü hareketlenme başladı. Günlerdir müşteri gelmediği için yakınan satıcıların yüzü, bayram öncesi güldü. Satıcılar, fiyatların geçen yıla göre fazla bir değişiklik göstermediğini söylediler. Büyükbaş hayvan satışında geçen seneye göre ufak oranlarda artış olduğunu ifade ettiler. Satış yerlerindeki hararetli pazarlıklar ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu.
Çocukları uzak tutun
3-5 yaş aralığındaki çocuklara, sevdikleri et yemekleri hatırlatılarak 'bu et yemeklerini yiyemeyecek kadar az para ile geçinmek durumunda olan insanlar ve çocuklar var; onların da bol bol bu yemekleri yiyebilmesi için yılda bir kez kurban kesiyoruz' demek psikolojik travmalar konusundaki en etkili önlem.
Hepsi etkilenir
5-14 yaş aralığındaki çocuklara hatırlatılması gereken ikinci husus da Allah'ın verdiği canlardan bazılarının sadece beslenme ihtiyacı nedeniyle alınabileceği konusu. Bu işlemin kurbanlık hayvanı üzmeden ve acı çekmesine neden olmadan yapılması gerektiği çocuğa sözlü olarak anlatılmalı. Bir canlının yaşamına son vermenin çok ciddi ve kesin kurallara bağlı olduğunu hatırlatmak için iyi bir vesile olan Kurban Bayramları'ndan yararlanılmalı.
İslami inancı olmayan aileler
Kurban kesmeyen anne-babaların kurban kesimiyle ilgili negatif konuşmaları da çocuğu etkileyebilecek olumsuzluklardan biri.
Ciddi korku ve travmalar yaşanır
Bu tarz konuşmalar toplum içinde 'vahşi' ve 'normal olmayan' insanlar olduğu inancı yaratarak çocukta çok ciddi korkulara ve travmalara neden olabilir. Bu tip aileler de bunun bir inanç konusu olduğunu ve bu inanç doğrultusunda ihtiyaç sahibi ailelerin ve çocukların et yemesinin amaçlandığını çocuklarına anlatmalılar.
Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
Diyetisyenler, Kurban Bayramı'nda vatandaşları fazla et yememeleri konusunda uyardı. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Seçil Kenar, kişiye göre değişmekle birlikte en fazla 100-150 gram et yenilmesini tavsiye etti.
Kenar, bayramı süresince aşırı miktarda yenilecek olan yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve tatlılarını mide, kalp ve barsak sisteminde rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi. Kenar 'Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutuyor. Gün içinde tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişiyor. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 gr tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Yani üç köfte büyüklüğünü geçmemelidir.'
Eti bekletmeden sakın yemeyin
Kesilen kurbanların etlerinin tüketilmeden önce buzdolabında 1-2 gün saklanması tavsiye ediliyor. Diyetisyen Seçil Kenar, 'Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur. Hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi de uzun süre alabilir. Etler tüketilmeden önce buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş olmalıdır. Etler buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise 18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.' dedi.
Kenar, yanlış saklama ve pişirme yöntemleri nedeniyle etteki protein, vitamin ve minerallerin kaybolacağını da hatırlattı. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına neden olduğunu da ifade eden Seçil Kenar, sağlıklı beslenme için buğulama, ızgara, haşlamayı tavsiye etti.
Bayram sofraları için ipuçları
Aşırı et tüketimini dengelemek için sebze yenilmeli
Hamur tatlıları ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli
Çay ve kahve tüketimi miktarlarına dikkat edilmeli
2-2.5 lt su içmeye özen gösterilmeli
Sabah güne kahvaltı ile başlanmalı
Sakatat çok az düzeyde tüketmeli, 40 yaş üzerinde yenmemeli
Etlerin çok yağlı bölümleri tüketilmemeli
Kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara tercih edilmeli
Fiziksel aktivite arttırılmalı, en az yarım saat yürümeli
Diabet, kalp-damar, mide, hipertansiyon hastaları diyetlerini bozmamalı
3 milyon Müslüman hacı oldu
Hac görevi için kutsal topraklara giden hacı adayları, Arafat Vakfesi'ni yaparak hacı oldular.
İslam dininin en önemli ibadetlerinden haccın vecibelerinden olan Arafat Vakfesi'ni gerçekleştiren kadın-erkek, genç-yaşlı milyonlarca hacı adayı, Allah'tan af ve mağfiret diledi. Hacılar, Güney Asya'da deprem ve tsunami felaketi sonrası yaşanan sorunların aşılması için de dua etti. Öğle ve ikindi namazını topluca kılan Türk hacı adaylarından bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Yaklaşık 35 dakika süren Vakfe Duası'nın ardından da adaylar hacı oldu. Birbirlerine sarılarak helalleşen hacılar, güneşin batışından itibaren Müzdelife'ye hareket ederek akşam namazıyla yatsıyı birleştirip (Cem-i tehir) kıldı. Müzdelife Vakfesi'ni de gece yarısından itibaren güneşin doğuşuna kadar olan süre içerisinde yapacak olan hacılar, bugün Mina bölgesine şeytan taşlamaya gidecek. Ziyaret tavafıyla Sefa ve Merve arasında say yapmak üzere Harem-i Şerif'e yönelecek olan hacılar, kurban kestikten sonra tıraş olup ihramdan çıkacak. Arafat Vakfesi sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Helikopterler, milyonlarca Müslümanın toplandığı Arafat Ovası üzerinde sürekli uçuşlar yaptı.
AKŞAM