Bayramda kontrollü beslenmenin püf noktaları

Abone ol

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler için bu süreç Şeker Bayramı ile beraber sonlanıyor. Geleneksel yemeklerin ve tatlıların bol miktarda sunulduğu ve tüketildiği bayramların kontrolsüz beslenmeye sebep olabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Bayramlarınızı geleneksel lezzetlerden uzak yaşayın demek çok da doğru değil tabii ki. Fakat ölçülü ve dikkatli olmanın çok büyük faydası var” dedi.

Oruç tutulan dönemde kahvaltıya duyulan özlem ve insanların sevdikleriyle birlikte sofraya oturmaları birleşince aşırı tüketimle karşı karşıya kalınabiliyor. Klasik kahvaltılıklara börekler, kızartmalar, şarküteri ürünleri gibi birçok çeşidin eklendiğine dikkati çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Sonrasında yapılan ziyaretlerde ikram edilen genellikle hamur işi ve tatlı olduğu için öğün kavramı da kalkıyor ve tüm gün şekerli ve yağlı yemiş oluyoruz. Akşamları da yine en güzel ve belki de ağır yemekleri pişiriyoruz. Sonuçta özellikle oruç tutmuş olanlar için mide ve bağırsaklar birdenbire bir travmaya maruz kalıyor. Ziyarete gidilen yerlerde ikramlar ağır oluyor. Israra karşı direnip yarım porsiyon rica edilebilir. Evinize gelen misafirinize de ısrarcı olmayın ve hafif ikramlar sunmaya gayret edin” önerisinde bulundu.

Günümüzde sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu herkesin bildiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Sağlıklı bir menüyle misafirlerinizi ağırladığınızda daha çok beğeni toplayacaksınız. Hatta onlar da ikramlarını sağlıklı hazırlamak için sizden güç alacaklardır. Öncelikle tatlılar, dondurma, diğer sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar olmalı. Sebze tüketimine yer vermek için sarma, dolmalar, çeşitli tam tahıllarla hazırlanmış salatalar hazırlanabilir. Ev yapımı fırında pişirilmiş az yağlı börek veya poğaçalar olabilir. Böreklerin peynirli veya sebzeli olarak hazırlanması beslenme kalitesini arttırır. Yemek olarak ise fırın, haşlama, ızgara veya az yağlı olarak tencerede yapılmış yemekler, salatalar, yoğurt, ayran, cacık ve sıvı yağ ile yapılmış çorbalar hazırlanabilir. Ziyarete gidilen yerlerde de aynı seçimler yapılmalı. Ağır yiyeceklerle karşı karşıya kalındığında ise küçük lokmalar tercih edilebilir. Çay-kahve tüketimi su içmeyi unutturabilir. Günlük en az 2 litre su içilmeli ve çay-kahve şekersiz tüketilmeli” dedi


ÇOCUKLARA AZ ŞEKER VERİLMELİ

Şeker Bayramı’nın özellikle çocuklara şeker ve çikolata verilmesiyle bilindiğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Fakat bu yiyecekler çocuklarda kolaylıkla diş çürümelerine ve mide bağırsak hassasiyetine sebep olur. Aşırı yenildiğinde ishal, kusma görülebilir. Gelenekleri bozmamak adına az miktarda izin verebilir ya da pekmezli, hurmalı, meyveli, sütlü olacak şekilde çikolata ve şeker şekline getirebilecek tatlılar yapılabilir” diyerek şu önerilerde bulundu:

BESLENME KONTROLÜNÜZÜ KAYBETMEYİN

Yakın mesafedeki ziyaretlerinizde ulaşımınızı yürüyerek yapın
Bayramda yemek yeme eylemine değil, sevdiklerinizle bir araya gelmenin keyfini çıkararak sohbetinize odaklanın
Şeker, kalp, tansiyon, mide bağırsak gibi hastalıkları olanlar doktor ve diyetisyenlerinin önerilerinin dışına çıkmamalı

Günün Önemli Haberleri