Bayramda dişinizi koruyun

Abone ol

Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) Başkanı Celal Korkut, diş sağlığı

Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) Başkanı Celal Korkut, "Şeker Bayramı"nda yenilecek tatlı ve şekerlemelerin diş sağlığına zarar vermemesi için dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Celal Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "Şeker Bayramı" olarak da adlandırılan Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketiminin arttığını, bunun da ağız ve diş sağlığı açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Bayramda yapılan ziyaretlerde doğal olarak misafirlere tatlı ikram edildiğini dile getiren Korkut, diş sağlığını korumak adına vatandaşlara "tatlı yemeyin" demenin de doğru olmadığını kaydetti. Korkut, bayramda her gidilen yerde tatlı, çikolata veya şeker ikram edildiğini belirterek, "Ancak her ziyarette diş fırçalamak mümkün değil. İnsanlar ellerinde fırçayla gezemezler. Tatlı yendikten sonra bol suyla ağzın çalkalanması faydalı olacaktır. Yemeklerden sonra da mutlaka dişler fırçalanmalı" diye konuştu. Ağız ve diş sağlığına sadece bayramlarda değil her zaman önem verilmesi gerektiğini anlatan Korkut, "Diş sağlığına her zaman dikkat edilmeli, bayramlarda ise çok daha fazla önem gösterilmeli" dedi.

ÇOCUKLAR VE TATLI

Celal Korkut, çocukların bayramları bol bol şeker ve tatlı yeme imkanı buldukları için çok sevdiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Çocuklara 2.5-3 yaşından sonra diş fırçalamanın öğretilmesi gerekir. Bu yaştan önce çocukların dişleri tülbentle silinebilir veya anne-babalar tarafından fırçalanabilir. Çocuklardan şekeri uzak tutmak mümkün değil ve doğru da değil. Önemli olan şekerin kullanılma şeklini doğru öğretmek." Korkut, bazı anne babaların süt dişi döneminde çocuklarının, "nasıl olsa yenileri çıkacak" diye dişlerini fırçalamasını çok fazla önemsemediklerini belirterek, zamanından önce çürüyen veya enfeksiyon nedeniyle çekilen dişlerin arkadan gelen kalıcı dişlerde bir takım zararlara neden olduğunu, ayrıca gelecekte ortodontik sorunlara neden olabildiğini bildirdi.

Günün Önemli Haberleri