Bayram, Sarıgül, AK Parti, AB Raporu, Marşımız,Hizmet hareketi…

Bayram, kurban, Sarıgül, AK Parti, AB Raporu, Marşımız,Hizmet hareketi,Twitter,

Göktan AY goktanay57@gmail.com

Bayram yine uzun bir tatili içine alarak geldi geçti..İstanbul’dan 6 milyona yakın kişinin ayrıldığı belirtiliyor. Bu büyük bir rakam, demek ki İstanbul, bir Türkiye….Her iyilik ve kötülük İstanbul’dan ülkeye yayılıyor…İstanbul onun için siyasette de önem kazanıyor…

Bayrama girerken ve çıkarken önemli konular yine gündemi oluşturmaya devam etti. Bunları şöyle toparlayalım isterseniz;

Bayrama girerken Sn. Hüseyin Çelik’in ağzından çıkan bir dekolte sözü ile ortalık yine karıştı. Bizler başı açık-kapalı ayrımının son demokratikleşme paketi ile sonlandırıldığına sevinmişken, böyle bir tartışma şık olmadı. Kadınları –tabii erkekleri de-bedenleri ile değil, artık beyinleri ve ürettikleri ile değerlendirme vaktidir… Özellikle yönetimde olanların sözlerini iyice tartmaları, her konuya girmemeleri yerinde olacaktır.

***************

Bayramın en çok konuşulan konusu Sn. Mustafa Sarıgül’ün CHP ye geçip geçmeyeceği ve CHP nin, İBB Başkanı adayı olup olamayacağıydı. Nerdeyse  fikir belirtmeyen köşe yazarı kalmadı. Her iki tarafta dikkatli manevralarla yürümeye devam ediyor, bu arada anketler havada uçuşuyor…Sn.Sarıgül “Bayram çifte bayram olacak” diyordu, ama yine  beklenen başvuruyu yapmadı, şimdide 9 Kasım’dan bahsediliyor… Belirsizlikten –uzamadan- bizce kazanan Sn. Sarıgül oluyor…AK Parti bu konuda rahat, kim aday olursa olsun İstanbul’u alacağını öngörüyor. Ancak, bilindiği gibi yerel seçimlerde isimler ön plana çıkıyor, aman dikkat diyelim ve bekleyip görelim….

****************

Bayrama girerken  AB İlerleme Raporu’nun yayınlanması ile basın yine ikiye ayrıldı; Raporun iyi tarafını alanlar ve olumsuz tarafını alanlar diye. Aklı başında her kişi raporun olumlu taraflarının daha fazla olduğunu zaten görüyor. Bazı köşe yazarlarımıza “Aklınla git,aklınla gel” diyoruz…

****************

Kurbanlıklar İstanbul’a az geldiği için kısa zamanda bitme noktasına geldi. Bu, insanlarımızın maddi güçlerinin iyi olduğunu göstermiyor. Çünkü, inandığı için borçla da olsa kurban kesen dostlarımızı biliyoruz. Bu arada İstanbul’da 750-1000 tl olan kurbanları, Anadolu’da 300-500 TL alabiliyorsunuz. Kurban kesenlere – ve dağıtanlara-Allah kabul etsin diyoruz.

****************

Bence Bayramın en önemli hareketi, yine  Sn.Gülen Hocaefendi’nin Hizmet hareketi’nden geldi.Her kurban bayramında olduğu gibi “Kimse Yok mu derneği” ile yüzlerce gönüllü, eşleri ile beraber Doğu ve Güneydoğu’ya adeta çıkarma yaparak, kurban eti dağıttılar. Bu konularda hiçbir kurum, dernek bu hareketi yakalayamıyor. Tebrik ve teşekkür ediyoruz…

****************
Bayramla beraber, 2.defa MİT Müsteşarı Sn. Hakan Fidan üzerine, daha doğrusu onun  üzerinden açılıma/barış sürecine ve hükümete karşı Amerika kaynaklı yazılar yazıldı.Güneydoğumuz çok karışık dengeler üzerine kurulu… Her zaman söylüyoruz: ülkemiz çok değerli/sağlam ekonomik temeller üzerinde, kıymetini bilelim, kenetlenelim, uyanık olalım. Dışarıya karşı iri ve  diri olalım…

***************

Bayramın son gününe İstiklal Marşımızın yeni versiyonu ile hazırlandığı haberleri düştü. Çalışmayı 'ün talimatıyla yapan Rengim Gökmen, basına şu bilgileri vermiş: "İstiklal Marşı'nın Devlet Çok Sesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte seslendirdik. Marş vurgusunu, tonlamaları daha marş gibi yaparak seslendirdik. Milli duyguları ön plana çıkaran, milli değerleri vurgulayan bir çalışma oldu. Kayıt için yurt dışından ton maister (ses yönetmeni) geldi ve kayıt öyle yapıldı. Bu tarz çalışmalarda kayıt aşaması çok önemlidir. Bu da en son teknoloji kullanılarak yapıldı. Yaklaşık 160-170 sanatçı bu çalışmada görev aldı." Elbette marşlar, marş temposunda (metronomunda) çalınmalı ve okunmalıdır. Biz yıllarca, İTÜ TMDK olarak, prozodi hatalarını da gidererek, bunu sergiledik. Şu metronomda çalınmalı/okunmalı dense yeterli olurdu.Onun için bizlere yeni bir çalışma gibi gelmedi, yinede hayırlı olsun…
****************

Acaba, twitterlerimizi; birbirimizi aşağılamak, birbirimize küfretmek/hakaret etmek v.b. olumsuzluklar yerine, topluma yararlı olacak bilgilerle,  yönetenleri uyararak yardımcı olmaya/çözmeye çalışmak için kullansak nasıl olur?!... İşte bayramda  iyi bir örnek:

“Oyuncu Berna Laçin'in tanıdığı bir ailenin özürlü çocuğunun okula alınmayışına ilişkin attığı tweet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den yanıt buldu. Geri dönüşü olmayan şekilde özrü bulunan 5 yaşındaki çocuk için evde bakım aylığı bağlanırken, Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim ve Öğretim Rehabilitasyon Merkezi'ne kaydı yapıldı. Berna Laçin, ağır engeli bulunan kız çocuğunun özürlüler okuluna alınmaması, bakım aylığı bağlanmaması gibi yaşadıkları zorlukları sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaştı.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Twitter hesabı üzerinden "Bilginiz vardır. Arkadaşlarımız 5 yaşındaki engelli çocuğumuzla ilgili incelemeyi yaptılar. Konuyu değerlendirdik" şeklinde tweet atarak, çocukla ilgilenildiğini belirtti.Bakan Şahin'e Twitter'da teşekkür eden Berna Laçin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakıma ihtiyacı olan, yürüyemeyen, kendi başına tuvaletini yapamayan, doğuştan her türlü geriliği bulunan kızları için aylık bağlanması, okula alınması gibi her yolu deneyen ailenin gittikleri, çaldıkları her kapıdan olumsuz yanıt almaları üzerine kendisinden yardım istediklerini söyledi.”(Basından)