Bayram ayın kaçında başlıyor hangi günleri kapsıyor?
Abone olKurban bayramı ayın kaçında başlıyor ve bayram hangi günler soruları gün içinde sıkça aranıyor. 2018 yılında Kurban bayramı Diyanet takvimine göre 21 Ağustos salı günü başlayacak. Kurban arefesi ise 20 ağustos pazartesi günü olacak. Yani Kurban bayramı ayın 21'inde başlayacak, ayın 24'ünde cuma günü sona erecek. Kurban tatili ise 9 gün oldu.
Kurban bayramı 2018 ayın kaçında, hangi günlere bayram denk
geliyor sorularının cevabı özellikle 9 günlük tatili garantileyen
çalışanları gündeminde. Bu sene uzun bir tatil ile birleşen kurban
bayramı başlangıç tarihi Diyanet 2018 takvimine göre 21 Ağustos
Salı günü. Tatilin haftasonları ile birleşmesiyle kurban bayramı
tatili ile 18 Ağustos cumartesi günü başlayacak- 27 Ağustos
Pazartesi sona erecek. 9 günlük bayram tatili için 20 ağustos
pazartesi günü memurlar idari izinli sayılacak.
KURBAN BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN: 2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda 9 günlük olacak.
DİYANET İŞLERİ KURBAN FİYATLARINI BELİRLEDİ: Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yurt içi kesim bedeli bu yıl değişmezken yurt dışı kesim bedeli 25 TL arttı.
İlk gün kurban kesemeyenler en son hangi güne kadar kurban
kesebilir? Kurban kesimi için en ideal gün hangi gün?
Cevapla.tv uzmanı Nihat Hatipoğlu "Bayramın kaçıncı gününe kadar
kurban kesilir?" sorusunu yanıtladı.
Kurban, bayram namazı akabinde güneşin doğmasından sonra önce büyüklerini ziyaret edip bayramlaşmak gerek, sonra ise onlarla beraber gidip kurbanı kesmek gerekir. Kişiler sabah bir şey yemeden camiye gitmeleri ve kurbanlarını kestikten sonra kurban etiyle sanki oruç olan hallerini kurban etiyle geçirmeleri doğru olandır. Bayramın 3 günü kesilir, geceleri kesilebilir mekruh olduğunu unutmamak şartıyla. 4. gün ikindiden sonra kurban kesilmez. Hanefilere göre 3 Şafilere göre 4. günde kurban kesilebilir.
KURBAN ETİ NASIL DAĞITILMALIDIR: 1- Eti tartarak, eşit olarak paylaşmak gerekir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey paylaşılır. Tartmadan bölüşüp helâlleşmek caiz olmaz, faiz olur. 7 kişiden dördüne etle birlikte birer bacak, beşinciye etle birlikte derisi, altıncıya etle birlikte başı verilirse, tartmadan paylaşmak caiz olur. Yedinciye bir şey koymak gerekmez. Yahut 7 kişi, kurbanlık ineği birine teslim edip, (Kesmeye, kestirmeye, etini dilediğin gibi sarf etmeye, seni umumi vekil ettik) deseler, umumi vekil, bölüştürmeden etin tamamını herhangi birine verebilir veya tartmadan ortaklar arasında göz kararıyla paylaştırabilir.
2- Kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kur’a çekmek iyidir. Bir malı, ortaklar arasında taksim etmek için, kur’a çekmek caiz ve sünnettir.
3- Kurban eti tartılmadan paylaşılıp, biri diğerine, mendil, defter, kalem gibi bir şey verse, paylaşma sahih olur.
4- Taksim etmeden etin bir kısmını pişirip, ortakların müşterek yemeleri caizdir.
5- Mutfakları bir olan baba oğlun, karı kocanın ortak olarak kestikleri kurbanı, tartıp paylaşmaları gerekir. Yahut 1. maddedeki gibi, biri umumi vekil olursa, tartmaya gerek kalmaz.
6- Müslüman bir kimsenin kesip, gayrimüslimin yüzdüğü kurbanın etini yemek caizdir.
7- Kurbanın ve her hayvanın şu yedi yeri yenmez: Akan kanı, zekeri, husyeleri [koç yumurtası denilen yerleri], bezleri [guddeleri], safra kesesi, dişi hayvanın önü ve idrar kesesi [mesanesi].
8- Ölü mü, diri mi olduğu bilinmeyen hayvan, kesilince kan çıkar ve hareket ederse, eti yenir.
9- Kurban etini, kesen de yiyebilir. Fakir zengin herkese de verebilir. Etin üçte birini evine, üçte birini komşulara, gerisini fakirlere vermek müstehabdır. Hepsini fakirlere de verebilir.
10- Kurban etini, evinde 3 günden fazla bırakabilir. Kurban sahibi zengin değilse, çoluk çocuğunun et ihtiyacını karşılamak için hepsini evinde bırakabilir.
11- Hayvan kesildikten sonra eti telef olsa [mesela yansa, köpekler yese], tekrar kesmek gerekmez. Kan akıtmakla vacib yerine gelmiştir.
12- Kurbanın hiçbir yeri satılmaz. Bir kısmı satılırsa, satılan kadarının bedelini sadaka olarak vermek gerekir, ama kurbanın etiyle yenecek bir şey alınsa, o miktarı sadaka vermek gerekmez.
13- Kurban derisi namaz kılan fakire verilir. Ne yapıldığı bilinmeyen yerlere vermemelidir. Evde de kullanılabilir. Parayla satılmaz. Derisi, eti satılırsa, parası fakirlere sadaka olarak verilir. Yahut devamlı kullanılacak bir şey karşılığı da satılabilir.
14- Ortaklardan biri kurban kesmeden ölse, hissesi mirasçılarına verilir.
15- Karnı yarılıp, yavrusu çıkarıldıktan sonra, o yara sebebiyle ölürken kesilen koyun yenmez.
16- Canlı hayvanın her parçası haramdır. Kesildikten sonra, kendine zarar vermeyen kimsenin pişirmeden yemesi caizdir. [Mesela çiğ köfte, sucuk ve pastırma yemekte mahzur yoktur.]
17- Makam sahibine saygı için kesilen hayvan leş olur. Sırf ona saygı için hayvan kesmek caiz değildir. (Eğer falanca zat gelirse, Allah için bir hayvan keseceğim) derse, o zat gelince kesilir. O hayvan adak olduğu için, etinden kesen ve zenginler yiyemez; fakirlere verir. Yolcuya, misafire veya bir makam sahibine, saygı için değil, yedirmek için hayvan kesmek caizdir.