Bayraktar o tasarıyı anlattı
Abone olDört gözle mütekabiliyet yasasını bekleyen inşaat sektörüne, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan müjde geldi.
Yabancılara 30 hektara kadar toprak satışına izin çıkıyor. Yasal süreç 2012 başlarında tamamlanacak. Satıştan 10 milyar dolar gelir bekleniyor. Yabancılara bir ilçenin en fazla yüzde 10'una kadar toprak satışı izni verilecek. Stratejik yerlerin satışı bakanlığın iznine bağlanıyor.
DAHA FAZLA GELSİNLER
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kanal 24 televizyonuna konuştu. Bayraktar Moderatör programına konuk olan Bayraktar, Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa tasarısıyla ilgili bazı ayrıntılar aktardı:
"Biz istiyoruz ki sadece dükkan almak için değil yatırım için gelsin. 30 hektar 300 dönüm demek. Site kursunlar başkalarını getirsinler. Tatil köyleri var. Daha fazla gelsinler, iletişim ortamı artsın, AB'ye daha daha rahat girelim. Devamlı hayat sürmesi için gelsinler. Entegre olsunlar. 300 bin insan olsun. Oradaki devletler orada bunu düşünsün. "
ÜÇ BAKANLIĞIN İZNİNE BAĞLI
Yabancılara satılacak toprak oranı hakkında bilgi veren Bayraktar, sorun yaşanan ülkelere satışın bakanlık iznine bağlı olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Satılacak toprak ilçenin yüzde 10'unu aşamaz. Stratejik öneme haiz yerler satılamaz. Bu tür yerleri Maliye, Dışişleri, Çevre Bakanlığı belirleyecek. Beni Allah görüyor tüyü bitmemiş yetimin hakkı var denirse bereketlenir. Eleştiriye ve hesap vermeye açık şeffaf biçimde olursa tartışma olmaz. Tapu kayıtlarına sorup stratejik öneme sahip yerlerin listesini çıkaracağız. Hangi devletlere satılıp satılmayacağına üç bakanlık karar verecek. Ülkeler arasında pozisyon itibariyle öneme haiz konular olabilir. Bu tip konular ortaya çıkabilir. Fransa ile yaşanan tartışmada oldugu gibi. "
AVRUPA GÜVENLİ LİMAN OLMAKTAN ÇIKTI
Avrupa'nın ekonomik krizde olduğuna dikkat çeken Bayraktar, hedeflerinin daha fazla dövizi çekmek olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"Gayemiz dışarıdan ülkemize döviz gelsin, yatırımcı gelsin, paralı insanlar gelsin. 10 milyar dolar gelir bekliyoruz. Avrupa güvenli liman olmaktan çıktı. Statik pozisyon gözüküyor. İşsizlik had safhada. Türkiye gelişmeye devam ediyor. "
ESAS OLAN AKLI SELİM
Fransa'ya yönelik yaptırımlara da değinen Bayraktar, ülkenin onurunu zedelemeden, iş dünyasının da sözlerini dikkate alarak hareket edeceklerini sözlerine ekledi:
"Fransa ile olan durum spontane gelişti. 55 vekil ile karar alınmıştır. Fransa halkının pozisyonunu yansıtmıyor. Esas olan aklı selimi yapmaktır. Ülkemizin menfaatleri neyse onu yapacağız. Tarihten gelen misyonla milletin ruhunu incitmeden, iş alemini dikkate alarak yaparız. İş adamlarına itibar ederiz."
YAPILAR YENİLENECEK
Van depremiyle ilgili konuşan Bayraktar, Mart ayı sonunda yörede ciddi istihdam olacağını vurgulayarak, yeni yerleşim, iş, eğitim, sağlık ve alış veriş merkezlerinin yapılacağını açıkladı.
Türkiye konut stoğunun yüzde 40'ının elden geçmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Bu işi mutlaka yapmamız lazım. Çok ciddiyiz ve heyecanlıyız" diye konuştu.
BELEDİYELER OLMADAN DÖNÜŞÜM OLMAZ
Kentsel dönüşüm projesine değinen Erdoğan, belediyelerin önemine vurgu yaptı. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye için acil bir konu. Siyasi irade olarak mutlaka halletmemiz lazım. Akademisyenlerle ilgili görüştük. Ortak akılla bu işe sarıldık. Vatandaşımız bu işe hazırdır. Belediyeler olmadan halk olmadan olmaz. 'Oy kaybederim' diye kaygılı yaklaşıyor. İstanbul Esenler belediyesi gayretli çalışıyor. Erzurum'da çarşı mahallesini değiştirdik vatandaşlar bize gelip 'evimizi yıkın' diyor.
Deprem riski en yüksek yerlerde başlayacağız. Heyecanlı belediye başkanlarıyla çalışıyoruz. Başkan 'oy kaybetsem bile bu işi yapacağım' diyor. Becerikli çaplı belediyeler ile çalışacağız. Depreme dayanıksız binaları zaten yıkacağız. Yoksullara kira yardımı yapmamız lazım. Sanayiciye iş yeri bulmamız lazım. 2 yıllık acil eylem planınız var. 4, 5, 10 ve 20 yıllık planlarımız var. 20 yıla kadar sakat binaları realize etmemiz lazım. Bütün kesimlerin desteklemesi lazım ki bu iş yürüsün. Belediyeler rol oynayacak. Baş rolde Çevre Bakanlığı olacak.