Baykuşlar ısınan havalarla renk değiştiriyor
Abone olFinlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre, küresel ısınma gri tüylü baykuş nüfusunun azalmasına ve kahverengi tüylü baykuşların sayısında artışa neden oluyor.
Isınan havalarla, kahverengi tüylü baykuş sayısı artıyor
Finlandiya'daki araştırmacılar sıcak iklimlerde hayatta kalabilmek için gri baykuşların renginin kahverengiye dönüştüğünü gözlemledi.
Baykuşlarda tüy rengi genetik ve baskın renk kahverengi değil, gri.
Ancak Nature Communications adlı dergide yayınlanan araştırma, kahverengi baykuşların sayısında artış olduğunu tespit etti.
Araştırmayı yürüten Helsinki Üniversitesi'nden doktor Patrik Karell, Finlandiya'da son 30 yıldır alacabaykuşlarla yapılan çalışmaların verilerini bir araya getirdi.
BBC'ye konuşan doktor Karrell, kahverengi tüylü baykuşların eskiden Finlandiya'daki baykuşların yüzde 30'unu oluşturduğunu, ancak şimdi bu oranın yüzde 50 olduğunu söyledi.
Karrell, bu nüfus değişikliğini "küresel ısınmanın yol açtığı doğal seleksiyon, baykuş nüfusunda evrimsel bir değişikliğe yol açtı" diye anlatıyor.
Küresel ısınma gen havuzunu etkiliyor
Alacabaykuşlar, tüylerinin rengine göre kahverengi ve gri olarak iki gruba ayrılıyor.
Baykuşların tüy rengi ömürleri boyunca aynı kalıyor, bu da araştırmacılara kahverengi tüylü baykuşların gri tüylü baykuşlara göre daha zayıf yönlerini tespit edebilme şansı verdi.
Bunlar arasında zayıf bağışıklık sistemi ve hayatta kalmak için daha fazla yemek yemelerini gerektiren yüksek metabolizma hızı var.
Ancak kış sıcaklıkları artıp, kar oranı azaldıkça, kahverengi tüylü baykuş nüfusu da hızla arttı.
Araştırmacılar, kışların daha yumuşak geçmesinin gri baykuşların tükenmesine yol açacağını düşünüyor.
Araştırmanın sonuçları aynı zamanda küresel ısınmanın bazı türlerde kalıtsal olarak devam edecek özelliklerin sayısı ve çeşitliliğinde azalmaya yol açabileceğini de gösteriyor.
Örneğin, gri tüylü baykuşların "gen havuzu"ndan yok olması durumunda, baykuşlar için yalnızca bir renk geni söz konusu olacak.