Baykaldan çok ağır itham

Abone ol

2009 bütçesi görüşmeleri hesaplaşma gibi geçiyor. Baykal, Telekom'un satışıyla ilgili ağır konuştu ve "ne kadar aldın" diye sordu.

CHP lideri Baykal 2009 bütçesini eleştirdi, gündeminde ise özelleştirmeler ve satışlar vardı. Baykal, Telekom, Sabah-atv satışı, Deniz Feneri davası ve rafineri olayına ilişkin tartışılan 4 konuya Erdoğan'dan açıklık getirmesini istedi.

2009 bütçesi görüşmelerinde CHP adına söz alan Baykal ekonomik eleştirilerini renkli tabloları kürsüden gösterek yaptı. İşte Baykal'ın konuşmasından satır başları:

Bütçe şimdiden çöktü

Bütçe tasarısı gerçeklerden kopuk. Büyüme hızını yüzde 4 olarak öngörmüştür. Kurda 1.4 YTL hedefini gösermiştir.

En iyimser değerlendirmeyle büyüme rakamları dikkate alındığında yüzde 2'nin altında kalacağı açıktır.  Bütçe mali açıdan geçerli değil.

IMF bütçeyi geçersiz kıldı

IMF ile yürütülen müzakereler bütçeyi geçersiz kılıyor. Gerilemenin tek sebebi küresel kriz değil. Yaşananlara doğru teşhis koymak lazım.

Türkiye bolluktan yararlandı

Dünyadaki likitide bolluğu Türkiye için şanstı. 2004 ve 2005 Türkiye'nin bolluktan yararlandığı yıllardır.  Türkiye 2005'ten itibaren dünyadan kopmaya başladı.

Büyüme hızı düzenli bir şekilde inişe geçti. (Elinde ekonomik göstergelerin yazılı olduğu tabloları genel kurula gösterdi)

İhracat tıkanma noktasına geldi, ithalat yükselişe geçti. Niçin 6 yıl sonra IMF'nin kapısına dayandık?  

Başbakan milletin ümüğünü sıkması için IMF'ye ihtiyacı yok anlaşılan o ki hükümetin kendisi de yapabiliyor.

Beni bu ucuz ve bol döviz mahvetti

Türkiye dövizin bol ve ucuz olduğu dönemi değerlendiremedi. Orhan Veli'nin beni bu havalar mahvetti demesi gibi, hükümet 'bol ve ucuz döviz mahvetti' dese yeridir.

Tekstil sektöründe son 1 yılda 10 bin çalışan işini kaybetti. Son bir kaç yıldır tarımda ciddi bir yıkım yaşanıyor.

Traktör satışlarına Başbakan meraklıdır. Satışlar 2006'dan itibaren yükselmedi, düştü.

Kamu borç yükü 2001 krizi öncesi seviyesindedir. İddia edilenin aksine rezervler dış şoklara karşı yeterli değildir.

KDV oranı indirilmeli

Alt yapı yatırımı artırılmalı KDV'de 5 puan indirim yapılmalı. İşizlik sigortasından faydalanma kolaylaştırılmalı. Ayni yardım yerine nakdi yardım yapılmalı.

İNDİRİM KARŞILIĞINDA NE ALDIN?

Telekom satışı şaibelidir. Satışın ardından yüzde 10 KDV indirimi yapıldı. Hariri ailesinin cebine KDV indirimini devreye sokarak kaynak transferini içine nasıl sindirebilir. İndirim karşılığında Hariri ailesinden ne aldı?

SABAH VE ATV DAMADA

Sabah-atv'yi alan damadının yanında mıdır yoksa Hazine'nin yanında mıdır? Başbakan TMSF Başkanına "neden pahalıya satıyorsun" dedi mi? Yüzde 25'lik hisseye sahip görünen Katarlı aile aslında yüzde 50'ye sahip olduğu ortaya çıktı.

Deniz Feneri davası Almanya'da şirket burada şirket. Kuryeler aracılığıyla burada yandaş TV kuruldu. Bu derneğe Mehmeçik Vakfı'na bile tanınmayan vergi kolaylıkları tanınmış.

Başbakan rafineri için Berlosconi ve Çalık'a söz verdi mi?

Başbakan "Çek git" sözünü düzletsin

Bürokrasi dahil tüm kurumlarda dokunulmazlıkları kaldıralım. Kimsenin kimseye "beğenmiyorsan çek git" deme hakkı yok. Başbakan sözlerini düzeltmeli..

Günün Önemli Haberleri