Baykaldan Çanakkale alternatifi

Abone ol

İstanbul'un kördüğüm haline gelen trafiğini CHP İstanbul il teşkilatı masaya yatırdı. Baykal'dan ilginç bir öneri geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'un trafik sorununun çözümüne yönelik önerilerin tartışılacağı sempozyum öncesi yaptığı konuşmada, şehrin yükünü hafifletmek için Çanakkale'ye ikinci bir metropol kurma önerisinde bulundu.

"Çanakkale'de de boğaz var." diyen Baykal, "Çanakkale'yi uzun vadeli geleceğe yönelik bir yerleşim merkezi olarak düşünmeliyiz." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin İstanbul Teşkilatı tarafından Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İstanbul'da Ulaştırma kördüğümüne doğru tanı, doğru çözüm" konulu sempozyumda konuştu.

İSTANBUL TEŞKİLATINA ÖVGÜ

Partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nın İstanbul ile ilgili daha önce yaptığı çalışmalardan bahseden Baykal, teşkilatının alışılmış siyasi çalışmaların ötesinde İstanbul'u yönetmeye hazır yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu gördüğünü aktardı.

İstanbul'un en önemli sorunlarından birisi olan Ulaşım'ın sadece trafik düzenlemeleriyle çözülemeyeceğini belirten Baykal, kentleşme politikaları, arazi kullanım tarzı, kentin şekillenme biçimi ve yerleşme planlamasının hep birlikte düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Baykal, "Bu trafik hangi kararlar sonrasında ortaya çıkıyor. Ulaşım konusu bu nedenle önce kentleşme sorusunun doğru anlaşılmasını gerektirir. Kentleşme konusundaki yanlış politikalar, arazi kullanım tarzı, kentin şekillenme biçimi ve kentin yerleşme planlaması bütün bunların türevi olarak, kent bir ulaşım problemiyle karşı karşıya gelir. O nedenle kentleşme, yerleşme düzeni, arazi kullanım tarzları, kendi başına bırakıp özgürce davranılmasını göz yumup, ondan sonra o kararların ortaya çıkardığı ulaşım problemini bit trafik sorunu gibi çözmeye çalışırsanız bu gün İstanbul'un geldiği noktaya varırsınız." dedi.

İstanbul'un içerisinden boğaz ve hatta deniz geçen bir kent olduğu için çok önemli bir şehir olduğunu aktaran Baykal, "Deniz kentin içine doğru girmiş. Arkasından Marmara başlamış. Bir başka denize açılmış. Kentin bir güney uzantıları Marmara ile iç içe yaşayan bir kent. Bunu dikkate almadan ulaşım planlaması yapılabilir mi? İstanbul bir deprem bölgesinde bulunan metropol, sadece ulaşım değil yerleşiminin de bu gerçeği dikkate alarak planlama ihtiyacı var. Bu bilinç içinde imar düzeni olacak, yerleşme düzeni şekillenecek, bir kent oluşumu sağlanacak ve ulaşım planlaması yapılacak. Ulaşım da yine bu deprem gerçeğini idrak etmiş olarak ele alınacak." diye konuştu.

ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

Kentleşme şekli açısından değerlendirildiğinde İstanbul gibi Çanakkale'nin de bir boğaz kenti olduğunu aktaran Baykal, Çanakkale'nin uzun vadeli olarak İstanbul'a alternatif metropol olarak düşünülebileceğini aktardı. İstanbul'da orta vadede hayatın çığırından çıkacağını söyleyen Baykal, "Bir büyük yeni yerleşebileceğimiz kenti düşünmek lazım Çanakkale civarında ne zaman helikopterle dolaşıyor olsam muhteşem bir arazi topografyası olduğunu görüyorum. Bereketli topraklar, olağan üstü yeşillik ve henüz dokunulmamış tablo gerçekten gelecekte sorumlu yöneticilerin değerlendirmesi gereken büyük zenginlik olarak gözüküyor." ifadelerini kullandı.

Çanakkale'nin şimdiye kadar kentleşme açısından yeteri kadar büyümemesinin sebebini ise, tarihte sürekli savaşların yapıldığı, güvenlik kaygısıyla çok geniş alanların sivillere bırakılmamış olması olarak değerlendiren Baykal, artık bu durumların ortadan kalktığını Çanakkale'ye yeni bir metropol kurularak İstanbul'un orta vadeli geleceğinin kontrol altına alınabileceğini anlattı.

Yeni şehrin yapılması sırasında rant ve arazi kapma kaygısının taşınmaması gerektiğini söyleyen Baykal, "Çağdaş bir yeni metropolü inşaa etme şansını elde etmesi, anlamına gelebiliyor. Bütün bunları önümüzdeki dönemler için düşünmek gerekir." şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri