Batman'daki gizemli çukurların sırrı çözüldü!
Abone olBatman'da gizemini koruyan 300 metre derinliğindeki çukurların sırrı çözüldü...
Batman'da belediye ekiplerinin yol çalışması sırasında
ortaya çıkan 300 metre derinliğindeki çukur ile ilgili çalışma
yapan Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan ekip, ön
raporunu açıkladı.
Raporda; çukurun fay hattı üzerinde olduğu, hattın ölü bir fay olabileceği ancak dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Yaşar Eren, Doç.Dr. Mehmet Tahir Nalbantçılar, Yrd.Doç.Dr. Turgay Beyaz, Yrd.Doç.Dr. Salih Dinç. Yrd.Doç.Dr. Murat Ünal, Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Aslan ve Süleyman Polat 'tan oluşan komisyon, Esentepe Mevkisi'nde belediye ekiplerinin yol yapımı sırasında ortaya çıkan 300 metre derinliğindeki çukurla ilgili yaptıkları teknik çalışmanın ön raporunu hazırladı. Raporda çukurun oluştuğu yerin fay hattının üzerinde olduğu ve fay hattının ölü bir hat olabileceği belirtilerek, dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.
DAHA ÖNCE DE BENZER ÇUKURLAR OLUŞMUŞ
İnceleme ekibinin 6, 9 ve 18 Ekim tarihlerinde ön incelemelerini gerçekleştirdiği belirtilen raporda, daha önce de benzer çukurların oluştuğu ifade edilerek, "Esentepe eteklerinde yer yer küçük ölçekli heyelanların bulunduğu gözlenmiştir. Çukurun yer aldığı kesim yeşil alan olup, sulama yapılmakta ve tepe üzerinde bulunan havuzdan suyun bu kesime boşaltıldığı yörede ikamet edenlerce ifade edilmektedir. Arazi çalışmalarında aynı kesimde ortaya çıkan çukur haricinde iki farklı noktada daha yer çöküntüsünün olduğu görülmüştür. Bunlardan biri mevcut çukurun yaklaşık 100 metre kuzeybatısında yer almaktadır. Görgü şahitlerinin ifadesine göre 10 sene önce oluşmuştur. Çöküntünün çapı 6 metre civarındadır. İkincisi ise mevcut çukurun yaklaşık 70 metre güneydoğusunda yer alır. Bu kesimde yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki bahçe duvarı çökerek zemine gömülmüştür. Üç çöküntü de aynı doğrultu üzerindedir" denildi.
FAY HATTI ÜZERİNDE
Çukurun fay hattı üzerinde olabileceğine dikkat çekilen raporda, "Gözlemlere dayalı olarak çukurun jeolojik bir oluşum olduğu görülmektedir. Buna göre, bir kırık zonu (fay zonu) üzerinde gözlenen çukur, söz konusu fayın ezik zonunda meydana gelmiştir. Esentepe hattı üzerinde oluşan çöküntülerin, ebatlarının geniş olmaması ve ortaya çıkış noktasının konumu itibarıyla olumsuz gelişmelere neden olmaması sevindiricidir. Söz konusu hat üzerinde yüzeye yakın tümden eriyebilecek kayaçların bulunmaması nedeniyle bu hat boyunca büyük boyutlu çöküntüler beklenmemektedir. Ayrıca, kırık-fay zonunun en az 3 metre kalınlığındaki kayaçlar tarafından örtülmesi fayın yaşlı bir fay olduğunu kanıtlamaktadır. Dolayısıyla fay, büyük bir olasılıkla aktif değildir" ifadelerine yer verildi.
FAYDAN KAYNAKLI TEHDİT YOK ANCAK DİKKAT EDİLMELİ
Hazırlanan teknik ön raporun sonuç ve öneriler kısmında mevcut çukurun jeolojik bir oluşumun olduğu belirtilerken, hat boyunca benzer oluşumlar beklenebileceği için, dikkatli olunması, bölgenin jeolojik, jeofizik ve jeoteknik açıdan ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği dile getirildi.