Batık gemiyi kurtarmak 10 ay sürebilir
Abone olElverişsiz koşullar Costa Concordia gemisi üzerindeki çalışmaları bir kez daha sekteye uğrattı; İtalyan yetkililer gemi batığının bulunduğu yerden götürülmesinin aylar sürebileceği uyarısında bulundu.
İtalyan yetkililer Toscana açıklarında batan Costa Concordia
adlı yolcu gemisini bulunduğu yerden alıp götürmenin 10 ay
sürebileceğini söyledi.
114.500 tonluk gemi, 13 Ocak'ta Giglio Adası açıklarında deniz dibindeki kayalara çarptıktan sonra su alıp batmıştı.
4,200 yolcu ve mürettebatı olan gemide, kaza sonucu en az 17 kişi öldü.
Perulu mürettebat Erika Soria Molina'ya ait olduğu belirlenen 17. cesede Cumartesi günü ulaşıldı. Bulunan bir diğer cesedin kimliğinin belirlenmesine çalışılırken, 15 kişi hâlâ kayıp.
Gemi kayıyor
Elverişsiz hava koşulları, geminin hala ulaşılamayan
bölmelerindeki arama çalışmalarını ve yakıt boşaltma girişimlerini
aksatıyor.
Holandalı batık kurtarma şirketi Smit, geminin depolarındaki 2.300 ton akarkyakıtı boşaltmaya cuma günü başladı. Ancak yetkililer geminin hafta sonu altı saatte dört santimetre kaydığını belirterek, işlemlere gelecek haftaya dek ara verdiklerini duyurdu.
Bu durum, yakıtın sızıp çevreye zarar vermesi endişelerini körüklüyor.
İtalyan yetkililer gemi batığının bulunduğu yerden götürülmesi için işletmeci firma Costa Corciere'nin açtığı ihalenin sonuçlanmasının iki ayı bulabileceğini; hava ve deniz koşulları da göz önüne alınırsa, Costa Concordia'nın Giglio sahillerinden götürülmesinin 7 ile 10 ay sürebileceğini belirtiyor.
Ada sakinleri ise bu durum karşısında olasılıkları ve seçeneklerini belirlemek için bir toplantı düzenlemeyi kararlaştırdı.
Kazanın meydana gelişinde sorumluluğu olmakla suçlanan kaptan Francesco Schettino halen Napoli yakınlarındaki evinde, ev hapsinde tutuluyor.
Hakkındaki soruşturma devam eden Schettino ikinci derece cinayet, geminin batmasına yol açma ve tüm yolcular tahliye edilmeden gemiyi terke suçlamaları ile karşı karşıya. Schettino bu suçlamaları reddediyor.