Batı Mısır'da ne istemediğini söyledi
Abone olHüsnü Müdaker'in düyyayı ters köşeye yatırması endişeleri artırdı. ABD ve Fransa, Mısır'da aşırı dincilerin hakim olmasından korkuyor
ABD ve Fransa, Mısır'da yeni bir hükümetin
oluşturulmasına götürecek olan siyasi geçiş dönemine ülkedeki aşırı
dincilerin hakim olmasını istemediğini belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı James Steinberg, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ''Mısır'daki geçiş döneminin, aşırı çevreler veya demokrasi ve açık siyasi sürece inanmayanlar tarafından rehin alınmayacağı konusunda emin olmak istiyoruz'' diye konuştu.
Steinberg, konuşmasında şunları söyledi:
''Oluşturulacak olan hükümetin açık görüşlü, demokratik, hoşgörülü, kadın haklarına, azınlıklara ve dini haklara saygılı bir hükümet olması için yoğun çaba harcıyoruz. Kim olursa olsun, hangi grup olursa olsun, eğer demokrasi ve özgürlük değerlerine, kadın, azınlık haklarına ve dini haklara saygı göstermez ise yeni hükümette girmek için desteğimizi alamaz.''
-''DİNİ BİR DİKTATÖRLÜK OLMAMALI''-
Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy katıldığı bir televizyon programında, Fransa'nın İran örneğinde olduğu gibi Mısır'ın da bir dini diktatörlüğe dönüşmesini istemediğini belirterek, ''Umarım Mısır, geçmişte İran'ın yaptığı gibi dini diktatörlük yoluna değil de demokrasi yoluna yönelir'' diye konuştu.
-LONDRA-
İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır'daki iktidar değişikliğinin acilen yapılması çağrısında bulundu.
Hague, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, ''Mısır'da patlak veren krizin başından beri söylediğimizi yineliyoruz, geniş tabanlı bir hükümetin oluşturulmasına götürecek geçişin acil ama düzenli olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Hague, ''Tek istediğimiz, Mısırlıların sorunlarını demokratik ve barışçıl yollarla çözmeleri'' diye sözlerine ekledi.
-DİĞER TEPKİLER-
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı açıklamada, Mısır'daki siyasi değişikliğin ''şimdi'' yapılması gerektiğini belirtti.
Avustralya Başbakanı Julia Gillard da ''Mısır'daki iktidar değişikliğinin düzenli, sakin ve barışçıl olması gerekiyor'' dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmeyip yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devretme stratejisini onaylayan Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon ise yaptığı açıklamada, ''Mısır'da reform ihtiyacının acil olmasının aşikar olmakla birlikte, bu reform süreci aşırılığa, şiddete ve hoşgörüsüzlüğe götürecek bir iktidar boşluğu da yaratmaması gerekiyor'' diye konuştu.