Batı basınından Türkiye manşetleri

Abone ol

Türkiye’ye 'Katı koşullar'ın getirildiği konusunda birleşen gazeteler, 'AB, kapılarını Müslüman bir ülkeye açtı' şeklinde başlıklar attı. İşte ilginç başlıklar...

Avrupa'da yayınlanan hatırı sayılan gazetelerin hemen hepsi Türkiye'yi manşete taşıtı. Gazetelerde katılımın 2015’den önce mümkün olamayacağı belirtilirken, geri dönülmez bir adım atıldığı ancak, iş güçü dolaşısına kalıcı sınırlamaların getirilmesinin doğru olmadığı yorumları yapıldı.

THE GUARDIAN

İngiliz The Guardian gazetesi, baş yazısında "Türkiye, testleri geçti" başlığıyla Komisyon’un tavsiyesini değerlendirdi. Türkiye’ye bir gün Avrupa’nın bir parçası olarak kabul edilebileceği ilk söylediğinde Başkan Kennedy’in hala hayatta olduğuna ve soğuk savaşının en yoğun günlerinin yaşandığına dikkat çeken gazete, Başbakan Erdoğan’ın muhafazakar hükümetinin çok şeyler başardığını kaydetti. Müzakerelerin askıya alınması önerisini destekleyen The Guardian, buna karşın Türk iş gücü için kalıcı sınırlamaların düşünülmesinin yanlış olduğunu yazdı. Gazete, Türkiye’nin Avrupa yolculuğunda kattedeceği daha çok yol olduğunu, ancak "büyük bir olasılıkla geri dönülmez" bir adım atıldığını belirtti.

LE FIGARO

Fransız Le Figaro da Türkiye ile ilgili değerlendirmesine "Katı koşullarla yeşil ateş" başlığını koydu. Gazete, Komisyon’un tavsiyesinde müzakerelerin durdurulabilmesi, reformların daha sıkı bir biçimde denetlenmesi, uzun geçiş süreleri ve iş gücü dolaşımına kalıcı sınırlamaların getirilmesi gibi unsurlara yer verildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin üyeliğinin 2015’den önce mümkün olamayacağına işaret eden Le Figaro, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, dün müzakerelerin uzun, asgari 10-15 yıl süreceği yönündeki sözlerini aktardı.

LE MONDE: TEMKİNLİ YAKLAŞIM

Fransız Le Monde da, AB ülkeleri hükümetlerinin Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesine verdikleri tepkileri, "Avrupa ülkeleri, Brüksel’in kararını temkinli selamlıyor" başlıklı haberinde değerlendirdi. Gazete, İngiltere, AB ortaklarını Türkiye’ye verilen sözleri yerine getirmeye çağırırken, Fransa gibi ülkelerin Türkiye’nin karşılaması gereken koşullar üzerinde durduklarına dikkat çekti.

FINANCIAL TIMES

Ekonomi gazetesi Financial Times ise "Brüksel, Türkiye ile müzakereler için yolunu hazırladı" başlıklı yazısında, müzakerelerin sürmesi için "katı koşullar" uygulanacağına dikkat çekti. AB başkentlerinin büyük bir çoğunlukla olumlu tepki gösterdiğini kaydeden gazete, "AB Dönem Başkanı Hollanda, müzakerelerin gelecek yılın ikinci yarısında başlayabileceğini söyledi. Türkiye’nin katılımı konusunda en çok kaygıları olan ülkelerden ikisi Kıbrıs ve Avusturya da müzakereleri bloke etmeyeceklerini söylediler" diye yazdı.

EL PAIS

İspanyol El Pais gazetesi de "AB, kapılarını Müslüman bir ülkeye açıyor" başlıklı haberinde "Avrupa Birliği’nin kapılarını ilk defa Müslüman bir ülkeye açtığını belirterek, bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi. Buna karşın, Türkiye için birçok sınırlamanın getirildiğine dikkat çeken gazete, "Komisyon, 25’lere Türkiye’yi davet etmelerini tavsiye etti" diye yazdı.

ALMAN BASINI

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelere başlanması tavsiyesi, Alman basınında farklı yorumlara yol açtı. Türkiye’ye yeşil ısık yakılmasının Avrupa projesinin sonu olacağı öne sürülürken, müzakereler için getirilen sınırlamaların Ankara’da olumsuz bir tutum olarak algılanmaması gerektiği savunuldu.

WASHINGTON POST

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, AB Komisyonu'nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılması yönündeki tavsiyesini, “Türkiye AB'ye bir adım daha yakın” sözleriyle değerlendirdi.

BELÇİKA BASINI

Belçika basını, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine yeşil ışık yakılması önerisini manşetlerden ve yapıcı yorumlarla yansıttı.

“Le Soir”, “Geleceğin Avrupası için bir şans” başlıklı başyazısında, “Türkiye'nin Avrupa'da yeri var mı, yok mu? Bu soru gündemde. Bizim yanıtımız kesin bir evettir” diyen gazete, “Türkiye 40 yıldır bunu istiyor. Avrupa projesine uyum sağlamak için demokrasi, insan hakları, barış ve istikrar alanlarında müthiş adımlar attı. Türkiye, gençliği, dinamikliği, laik ve ılımlı İslam'ı, tarihi ve coğrafyasıyla, Avrupa ile Asya arasında, Hıristiyan ve Müslümanlar arasında konumuyla Avrupa için bir şanstır” ifadelerine yer verdi.

BILD: TÜRKİYE İÇİN İYİ NOTLAR

Alman Bild gazetesi, “Türkiye için iyi notlar” başlığıyla verdiği haberde, AB Komisyonu'nun Türkiye için hazırladığı “karneyi” yayınladı. Gazetenin haberinde, Türkiye'nin çalışkanlık konusunda “pekiyi”, tutum konusunda da “iyi”, ekonomik güç açısından büyüme hızının Almanya'dakinden 5 kat fazla olmasından dolayı “iyi”, işsizlik konusunda, işsizliğin Almanya'ya göre çok yüksek olmaması nedeniyle de ”orta” not aldığı belirtildi.

Türkiye'nin tek “zayıf” notunu tarımda aldığı görüşüne yer verilen haberde, Türkiye'ye ticarette “orta”, enflasyona karşı mücadelede “iyi”, insan hakları konusunda “yeterli”, güvenlik konusunda “orta” ve sosyal çabalar açısından “orta” not verildiği ve sonuçta Türkiye'nin, üyelik müzakerelerine başlanması konusunda ”geçer” not aldığı ifade edildi.

TÜRKİYE YETERİNCE OLGUN DEĞİL

Die Welt gazetesinde yayınlanan bir yorumda ise “Türkiye'nin henüz AB üyeliği için yeterli olgunlukta olmadığı” öne sürülerek, ”AB'nin Türkiye'ye değil, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var. Türkiye Avrupa için yeterli olduğunu ispatlamak durumunda. Türk hükümetinin verdiği sözlerin çoğu şimdilik sadece kağıt üzerinde. Bunları uygulamak sadece Türkiye'nin görevi. Eğer Türkiye ev ödevlerini yapmazsa AB el frenini çekmeli” denildi.

Frankfurter Allgemeine gazetesinde konuya ilişkin bir yorumda da ”AB'nin kendi sonunu hazırlamış olabileceği” görüşüne yer verildi.

Frankfurter Rundschau gazetesi de “AB'nin zorla genişlemesi yerine Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilmesi önerisinin daha iyi olabileceği” görüşünü savundu.

HOLLANDA BASINI: YEŞİL IŞIK YAKILDI

Hollanda gazeteleri gelişmeleri ilk sayfalarından, Türkiye'ye tam üyelik müzakereleri için yeşil ışık yakıldığı görüşünü öne çıkaran başlıklarla aktardılar.

De Volkskrant gazetesi “Türkiye, AB müzakerelerine hazır”, De Telegraaf gazetesi “Müzakerelerin sonu açık”, Trouw gazetesi ”Türkiye için uzun bir yol” ve NRC Handelsblad gazetesi “AB Türkiye ile görüşmelere 2005'te başlıyor” başlıklarını kullandılar.

Haberlerde, Komisyon'un, Türkiye ile müzakerelere başlanabileceğini bildirmesine karşılık, bunu önemli koşullara bağladığı, görüşmelerin istenilen şekilde yürümediği takdirde kesilebileceği, görüşmeler sonunda tam üyelik güvencesi verilmediği, serbest dolaşımın geçiş döneminde uygulanmaması gibi çok sayıda maddeye yer verdiği belirtildi.

Kaynak: Hürriyet

Günün Önemli Haberleri