Başörtülü vekil aslında Meclis'e girebilir!

Abone ol

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'tan başörtü tartışmasına yeni bir bakış...

Kadın milletvekillerinin Genel Kurul toplantılarına pantalonla girmesine izin verilmesine ilişkin hazırlanan tasarı BDP'lilerin verdiği bir öneriyle başörtülü girişe de izin verilmesi yönündeki tartışmaları alevlendirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise tartışmayı hararetlendirecek yeni bir açıklamaya imza attı.

İçtüzükte, başörtüsü ile Genel Kurula girilemeyeceği konusunda bir yasak bulunmadığını belirten Şentop, ''Başörtülü milletvekili Genel Kurula girebilir, daha önce de Merve Kavakçı girmişti'' dedi.

Yeni anayasa için oluşturulan uzlaşma komisyonunda, AK Parti adına görev yapacak 3 isimden biri olan Şentop, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Başörtülü milletvekili Genel Kurula girebilir mi?'' sorusuna Şentop, şu karşılığı verdi:

''Başörtülü milletvekili Genel Kurula girebilir, daha önce de girmiştir. Sayın Merve Kavakçı başörtülü olarak Genel Kurula girmiştir. Kendisine karşı takınılan durum İçtüzük ile ilgili değildi. Meclisi yöneten Başkan, İçtüzüğe aykırı olduğunu söylemedi. Sadece dönemin şartları... Neyi kastediyorum? 28 Şubat'ta postmodern darbenin şartları içerisinde, dönemin Meclis çoğunluğunu teşkil eden partinin lideri merhum Ecevit, bu konuda Meclis'te bir konuşma yapmıştı.

BAYANLAR TAYYÖR GİYER

Başörtülü Meclise girmenin İçtüzüğü aykırı olduğunu kimse iddia etmemişti. Sayın Merve Kavakçı da bu nedenle milletvekilliği engellenmiş ya da Genel Kurula girememiş değildir. Başka bir sebepten milletvekilliği düşürülmüştür. İçtüzükte başörtüsü ile ilgili bir engel yok. İçtüzükte, 'bayanlar tayyör giyer' diyor. Tayyör, başörtüsünü de kapsayan bir kıyafet değil. Tayyör, sadece etek ve ceket olarak anlamlandırılıyor. Başın açık ya da kapalı olması bu ifade kapsamında yer almıyor. Başörtüsünün serbest olduğunu da İçtüzüğe yazmak anlamsız. Çünkü bu tür düzenlemeler serbestlikleri yazmaz, sadece bunun sınırları ve çerçeveleri yazar. Serbest bırakmak için kanuni bir düzenlemeye gerek yok.

BIYIKLI GİREBİLİYORUZ

Mesela, bıyıklı girilebilir mi Meclise? İçtüzüğe bakarsanız, bir hüküm olmadığı için bıyıklı giremezsiniz ama girebiliyoruz. Sakallı girenler de var. Bunların nasıl gireceğinin ayrı ayrı yazılmasına gerek yok. Meclis, Genel Kurulda belli bir kıyafeti öngörmüş. Bu kıyafetin de omuzların üstü ile alakası yok. O kısma karışmıyor kıyafet. Sadece tayyörle ilgili bir sınırlama getirmiş. Bu bakımdan başörtüsü yasağı zaten yok.''

''İÇTÜZÜK VE YÖNETMELİKLE DÜZENLENDİ''

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de kadın ya da erkek milletvekillerinin Genel Kurul'a nasıl gireceklerinin İçtüzük ve yönetmelikle düzenlendiğini söyledi.

Öztürk, şöyle konuştu:

''Örneğin 'kadın milletvekilleri pantolon ile giremez' diye bir hüküm var mı? Yok ama pantolonla girebilmesi için Meclis İçtüzüğünde değişiklik yapıyorlar. Yine erkekler, 'kot pantolonla giremez' diye bir hüküm var mı? Yok. Peki erkekler kot pantolonla girebilir mi? 'Şortla giremez' diye bir hüküm var mı? Yok ama nasıl gireceğini tarif etmiş. İçtüzükte öngörülen şekilde girmek esastır.

Kadınların pantolon ile giremeyeceği de yazılı değil. O zaman niye İçtüzüğü değiştiriyorlar? Dolayısıyla o arkadaşımızın söylediği lafların hem teorik olarak hem pratik olarak hiçbir anlamı yok. Dolayısıyla 'Anayasa hukukçusuyum' diyerek Anayasa hukukçuluğu olmuyor.''

Kadın milletvekillerinin Genel Kurul'da pantolon giymesine imkan sağlayan İçtüzük değişikliği teklifi, dün Genel Kurulda, Anayasa Komisyonuna geri çekilmişti.

Günün Önemli Haberleri