Başörtülü avukatlardan açıklama

Abone ol

Başörtülü Avukatlar Platformu üyesi avukatlar, Danıştay'ın türbana yeşil ışık yakan kararı basın açıklamasıyla değerlendirdiler.

Başörtülü Avukatlar Platformu üyesi avukatlar, Danıştay 8. Dairesi'nin Türkiye Barolar Birliği'nin avukatların "mahkemelerde başları açık şekilde görev yapacağına" ilişkin meslek kuralının yürütmesini durdurma kararıyla ilgili olarak adliye önünde açıklama yaptı.

"GECİKMİŞ DE OLSA HUKUKUN, HAKKIN VE ADALETİN TECELLİSİDİR"

Açıklamayı kararın alınmasını sağlayan başvuruyu yapan avukat Figen Şaştım okudu.
Avukat Şaştım, "Biz haklıydık, marjinal değildik. Bu ülkenin kadınının temsil ediyorduk. Bu duygularla bu davayı açtım. Hukukun üstünlüğünü ve vicdanı temsil eden Danıştay 8. Daire üyeleri bir karar verdi. Gecikmiş de olsa bu karar hukukun, hakkın ve adaletin tecellisidir" diye konuştu.

CÜPPELERİYLE ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Bir grup kadın avukat ve onlara destek veren erkek meslektaşları Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde cübbelerini giyerek toplandı. Başörtülü avukatlar adına basın açıklamasını Danıştay'a kararın alınmasını sağlayan başvuruyu yapan avukat Figen Şaştım yaptı.

"17 YILDIR MESLEĞİMİ TAM OLARAK İCRA EDEMEDİM"

Şaştım, "Yargılama yapılmadan savunmamız alınmadan yargısız infazla şahsen ben 17 yıl boyunca mesleğimi tam olarak icra edemedim. Ama asla yılmadık, vazgeçmedik. Çünkü biz haklıydık, marjinal değildik. Bu ülkenin kadınının temsil ediyorduk. Bu duygularla bu davayı açtım. Hukukun üstünlüğünü ve vicdanı temsil eden Danıştay 8. Daire üyeleri bir karar verdi. gecikmiş de olsa bu karar hukukun, hakkın ve adaletin tecellisidir. Yargının ise vicdanlarda aklanmasıdır" dedi.

"DURUŞMALARA GİRİYORUZ"

Açıklamanın ardından basın mensuplarının başörtüsüyle duruşmaya girip girmediği sorusunu yanıtlayan Figen Şaştım, "Karardan sonra önceki gün Üsküdar 1. İş Mahkemesi'nde duruşmalara katıldım. Ancak Üsküdar 2. İş Mahkemesi hakimi tarafından duruşmaya girmemin tutanak altına alınarak Baroya bildirileceği yönünde tehdit aldım. Ancak haklı davamı ve kararı kendisine ibraz ederek bu işlemin yapılmasına engel oldum ve duruşmaya girdim. Benim gibi meslektaşlarım da duruşmalara giriyorlar" diye konuştu.

"KARARIN UYGULANMAMASI GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA ANLAMINA GELİR "

Duruşmalara girilemediğine dair bir duyum almadığını ancak kararın ertesi günü bir meslektaşının Kadıköy Adliyesi'nde Sulh Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya girdiğini ancak hakimin meslektaşı hakkında tutanak tutarak İstanbul Barosu'na bildiridiğini ifade eden avukat Şaştım, "Bu hukuka aykırı bir işlemdir. Ortada yargının verdiği bir yürütmenin durdurulması kararı vardır. Kararın uygulanmaması görevi kötüye kullanma anlamına gelir" ifadesini kullandı. Türkiye Barolar Birliği tarafından karara bir itiraz olup olmadığı yönündeki soruya ise avukat Şaştım, "Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde Türkiye Barolar Birliğinin verilen yürütmenin durdurulması kararının iptali için itiraz hakkı var. Ama bu itiraz hakkının kulanılıp kulanılmayacağını ben bilemiyorum" diye konuştu. Açıklamanın ardından bazı avukatlar adliyeye giriş yaptı.

Günün Önemli Haberleri