Başkent metrosunda son viraja girildi
Abone olBüyükşehir'in tamamlayamadığı metroları tamamlaması için Ulaştırma Bakanlığına yetki verilecek.
2002 yılından beri devam eden metro inşaatları yüzünden "şantiye şehir" görünümünde olan aşkent Ankara için sevindirici bir gelişme oldu: Metro inşaatlarının tamamlanması için Ulaştırma Bakanlığına yetki verilecek.
Ulaştırma Bakanlığına yetki verilmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararının gelecek ay çıkması bekleniyor. Kararın ardından Ulaştırma Bakanlığının metro inşaatlarını yatırım programına alması ve yıl sonuna kadar inşaatlara başlaması öngörülüyor.
YIL SONUNDA BAŞLANACAK
Sürecin aksamadan işlemesi halinde Ulaştırma Bakanlığının yıl sonuna kadar metro inşaatlarına başlaması planlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı, yapımı tamamlanan şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metroları tamamladıktan sonra belediyelere devredecek. Belediyeler, metrolardan elde edilen ciroların belli oranını, yapım için yatırıma ayrılan para tamamlanana kadar Hazine'ye ödeyecek.
BÜYÜKŞEHİR NE YAPTI, BAKANLIK NE YAPACAK?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı EGO Genel Müdürlüğü, yapımına 2002'de başladığı 16 bin 590 metre uzunluğundaki ''Kızılay-Çayyolu Metrosu''nun 8 bin 600 metrelik bölümünün ve 6 metro istasyonunun kesin kabulünü 2009'da yaptı. Hattın 7 bin 990 metrelik bölümüyle 5 istasyonunun ise yüzde 80.11'i bitirildi.
Kızılay'dan Batıkent'e kadar devam eden metro hattının devamı niteliğindeki ''Batıkent-Sincan/Törekent'' metrosunun yapımına ise 2001'de başlanmıştı. Yalnızca yüzde 7,1'i tamamlanan 15 bin 360 metre uzunluğundaki metro hattında 11 istasyon yer alacak.
AŞTİ-Dikimevi arasında çalışan Ankaray hafif raylı sistemi Tandoğan'dan, Kızılay-Batıkent arasında çalışan Ankara Metrosu'nu da Atatürk Kültür Merkezi'nden Keçiören'e bağlaması planlanan ''Tandoğan-Keçiören metro hattı''nın yapımına da 15 Temmuz 2003'te başlandı. Şu ana kadar yapım işinin yüzde 41'i tamamlanan ''Tandoğan-Keçiören metro hattı'' bittiğinde toplam uzunluğu 10 bin 582 metre, istasyon sayısı 11 olacak.