Başkent Ankara’daki en şanslı ilçe!
Abone olÇankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen internethaber.com'a konuştu.
Mart 2014 yerel seçimlerinde Çankaya Belediye Başkanı olan Alper Taşdelen o günden bu yana yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı.
Taşdelen, vatandaşı belediye bürokrasisinden kurtardıklarını söyleyerek Çankaya'da yaşayan halkın Çankaya'da yapılacak olan her şey için fikrinin allındığını ve bundan sonra da böyle olacağını söyledi.
Çankaya'ya 25 bin metrekare yeşil alan kazandırdıklarını belirten Taşdelen, en büyük amaçlarının yaşayan kent olduğunu belirtti. Kadın istihdamına büyük önem verdiklerini belirten Başkan, göreve gelir gelmez 3 yeni kreş açtıklarını ifade etti.
Taşdelen, Çankaya'nın en büyük sorunlarından biri olan sokak köpekleri için Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yaptı.
-Çankaya’nın 2014 yılı nasıl bitti? Göreve başlamanız üzerinden kısa bir süre geçti ancak sizce beklentiler karşılandı mı? Bununla birlikte 2015 yılında en öncelikli hedefiniz ne?
VATANDAŞI BELEDİYE BÜROKRASİSİNDEN KURTARDIK
Göreve geldiğimizde, ilk bir yılın halkın bizimle ilgili kanaat oluşturması açısından önemli olduğu saptamasını yaparak 2014'ü en iyi biçimde değerlendirme kararı almıştık. Ayrıca gerek seçim öncesinde gerekse seçimin ardından anketler yaptırmış ve Çankaya halkının bizden öncelikle çözmemizi beklediği sorunların ve üretmemiz gerektiği hizmetlerin neler olduğuna ilişkin bir analiz yapmıştık. Bu ön hazırlıkların ışığında ürettiğimiz hizmetlerle 2014'ü iyi bir yıl olarak geçirdiğimizi söyleyebilirim.
Vatandaşı belediye bürokrasisinden kurtaran; hizmet alma süresini düşüren ve hizmet kalitesini artıran "Hoş Geldiniz Masası"nı hayata geçirdik. Bu konu vatandaşlarımızın en başta gelen şikâyetini oluşturuyordu. Çankayalılar şimdi bir kaç dakika ile ifade edilebilecek kısa zaman içinde işlerini halledip belediyeden mutlu biçimde ayrılmaktalar.
ESNAF KENDİLİĞİNDEN TERK ETTİ
Ankara’nın merkezi olan Kızılay, dershanelerin kapanmasıyla oluşacak bina stoku yüzünden ciddi bir sorunla karşı karşıya. Dolayısıyla ilk el attığımız konulardan biri Sakarya bölgesi oldu. Sakarya Bölgesi’ni yeniden cazibe merkezi haline getirmek için kolları sıvarken esnaf da aynı duyarlılıkla çalışmalara kendi işletmelerinden başlayarak katkı gösterdi. Sakarya’nın yeniden eski görkemli günlerine dönmesi için esnaf da elini taşın altına koyarak bugüne kadar fazladan işgal ettiği noktaları kendiliğinden terk etti.
Bölgede ayrıca kaldırım taşı uygulaması yerine renkli ve desenli asfalt döşeme işleme işlemi gerçekleştirilecek. Yeni uygulama kalitesi, dayanıklılığı ve görselliği ile Sakarya’ya farklı bir hava kattı. Esnafın işlerinin artmasına vesile oldu. Kent merkezinde ve yaya bölgelerinde kapsamlı bir yenileme çalışması gerçekleştirdik. Çankaya ile özdeşleşen renkli kaldırımlar uygulamasını başlattık.
25 BİN METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRDIK
Çocuklar için doğal oyun parkları ve başkentin ilk biyolojik göleti, geçtiğimiz yıl içinde yaptıklarımız arasında. 2014 Mart'ından bu yana 100 bin metrekarelik yeşil alanda yenileme çalışması yaptık; Çankaya’ya 25 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırdık.
Göreve geldikten sonra ilk 9 aya içinde 75 bin tondan fazla asfalt serimi; her gün en az dört sokağın altyapı ihtiyaçlarına yönelik bakım ve yenileme çalışmaları yürüttük. Geri dönüşüm bilincini artırmak için ilçe geneline 5 bin 108 geri dönüşüm kutusu yerleştirdik. 18 TODAM'a ilaveten üç yeni Çankaya Evi’ni hemşerilerimizin hizmetine sunduk.
ÇAYED Yarım Elma sayesinde binlerce aileye onları incitmeden gıda, elbise, eşya vb. desteğinde bulunduk… 2015 yılın içinde de belediyemizin kapısı her zaman açık olacak ve halkla iç içe hep alanda bir çalışma yürüteceğiz. Çankaya'ya çok önemli bir kültür ve kongre merkezi kazandıracağız. Temizlik hizmetlerinde olanaklı olan her yerde yeraltı konteynır sistemine geçeceğiz.
Olimpik kapalı yüzme havuzları yapacağız. Mithatpaşa Caddesi'nde bulunan hizmet binamızı önemli bir sağlık merkezi olarak yeniden düzenleyeceğiz. Dayanıklı ve renkli asfalt kaldırım uygulamasını yaygınlaştıracağız ve marka haline getireceğiz. Şu ana kadar üç yeni kreş açtık bunların sayısını çoğaltacağız ve yaşlılarımız için de yeni sosyal mekanlar ve etkinlikler yaratacağız.
-Çankaya Belediye Başkanı olarak ilk döneminiz. Belediye Başkanı olduktan sonra Çankaya’ya dair izlenimleriniz ve öncelikleriniz ne oldu?
ÇANKAYA BELEDİYESİ'NDE BÜYÜDÜM
Babam Doğan Taşdelen'in iki dönem Çankaya Belediye Başkanlığı yapması nedeniyle Çankaya Belediyesi'nde de büyümüş biriyim. Çankaya'yı ve Çankaya Belediyesi’ni bu yüzden iyi tanıyan ve yakından takip eden biri oldum. Bu nedenle bu durum benim için önemli bir avantaj oldu.
Çankaya, Kurtuluş Savaşımızla ve Cumhuriyetimizle daha en başından itibaren özdeşleşmiş, bu mücadeleye karargahlık yapmış bir ilçe. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal’in Çankaya’da konaklayıp önemli kararlar aldığı biliniyor. Cumhurbaşkanlığı makamı, TBMM, Bakanlıklar, Genelkurmay, elçilikler, önemli üniversiteler hep bizim bölgemizde yer alıyor.
Çankaya yalnızca Ankara’nın değil Türkiye’nin de kalbi, beyni ve vitrini durumunda. Çankaya nüfusu ağırlıklı olarak eğitimli, düzenli bir işe ve gelire sahip olan, kentlilik geçmişi ve bilinci köklü temellere sahip... Tüm bu özellikler Ankara’mızı ve Çankaya’mızı Cumhuriyetimize yakışır özellikleri taşımak yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bizim Çankaya'ya ilişkin hizmet felsefemizin özünü bu yaklaşım oluşturmaktadır.
-Belediye olarak öncelikle kadın ve çocuklar ile ilgili projeleriniz var mı? Ayrıntılarını paylaşabilir misiniz?
KADINLAR MERKEZİ ÖNEM TAŞIYOR
Kadınlara yönelik hizmetler bizim için çok merkezi bir önem taşıyor. Zira kadının özgürleşmediği bir toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ilerlemesinin olanaklı olmadığını düşünmekteyiz. Kadını ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal hayatın içine çekecek projeler bizim için öncelikli. Çocuk bakımı alanında verilen desteğin kadının tüm bu alanlarda etkin rol oynaması açısından belirleyici önemi olduğunu biliyoruz.
GELİR GELMEZ 3 KREŞ AÇTIK
Bu nedenle gelir gelmez üç yeni kreşi hizmete açtık. Kreş sayısını giderek artıracağız. Bünyemizde bulunan 18 TODAM'ın yanı sıra geçtiğimiz yıl içinde hizmete açtığımız 3yeni Çankaya Evi aracılığıyla kadınlara mesleki beceri kazandırmak, aile sağlığı ve çocuk eğitimi alanında eğitim vermek, kadınların sosyal ve kültürel etkinliklerle daha verimli, özgüvenli ve mutlu vatandaşlar haline gelmesini sağlamak amacındayız.
KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYORUZ
Kadınların spor olanaklarına daha rahat erişimini sağlamak için uygun olan semt parklarının tümüne spor aletleri yerleştirmeye özen gösteriyoruz. Belediyemiz bünyesinde ve tüm Çankaya'da kadın istihdamını destekleyici bir yaklaşım içinde olacağız. Çocuklarımızın özgüvenli, yaratıcı, girişken ve eğitimli bireyler olarak yetişmesini arzuluyor, bu açıdan en azami destekleyici hizmetleri vermeye çalışıyoruz.
Kreş ve etüt merkezlerimiz gerçekten de hem sıcak bir yuva hem de iyi birer eğitim merkezleri.1000 Çocuk Korosu'nda çocuklar hem sanatla aktif biçimde tanışıyorlar hem de birlikte keyifli bir iş yapma alışkanlıklarını geliştiriyorlar. Çocuklarımıza yönelik bir dizi kitap seti hazırladık. Bu setin ilk serisi çocuklara bilim sevgisi aşılayan kitaplardan oluşuyor ve bu setin ücretsiz olarak yaygın bir dağıtımını yaptık.
Bölgemizdeki tüm okullarımıza kaliteli bir eğitim açısından gereksinim olan tüm alanlarda destek sunuyoruz. Maddi olanaksızlık içindeki çocuklarımızı sinema, tiyatro, tatil gibi etkinliklerle tanıştırmak da bu alandaki çalışmalarımızdan bazılarını oluşturmaktadır.
-Çankaya’nın en büyük sorunlarından birini de çok sayıdaki sokak hayvanı oluşturmakta. Sokak hayvanları için yapacağınız çalışmalar nelerdir?
BÜYÜKŞEHİR'İN GÖREVİ OLMASINA RAĞMEN
Biliyorsunuz Çankaya Belediyesi'nin böyle bir zorunlu görevi yok. Bu görev ilgili mevzuata göre Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Kısacası Çankaya Belediyesi görevi olmamasına karşın, Ankara'nın sokak hayvanları sorununu neredeyse tek başına üstlenmektedir.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI YAPIYORUM
Büyükşehir Belediyesi'ni ve diğer ilgili kurumlara bu alandaki görev ve sorumluluklarını yerine getirme konusunda bu vesileyle bir kez daha çağrı yapmak istiyorum. Yaklaşık 20 bin sahipsiz sokak hayvanının yaşadığı başkentte konuya duyarlı belediye olmayı sürdüreceğiz. Birbirine entegre 10 önemli projeyi hayata geçiriyoruz.
SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARINA "ŞANSLI" ADINI VERDİK
Biz sahipsiz sokak hayvanlarımıza "Şanslı" adını verdik. Hayata geçireceğimiz projeler ise şunlar: “Şanslı’nın Şansı Olun”, “Şanslı’yım Turuncu Küpeliyim”, “Şanslı Mahalleler”, “Şanslı’nın Renkli Evi”, “Yaşam Alanlarımıza Saygı Duyalım Birlikte Sevgiyle Yaşayalım”, “Şanslı’yız Çünkü Eğitim Şansımız Var”, “Haydi Evimize Gidelim”, “Bu Canlar Hepimizin”, “E-Şanslı” ve “Hem Şanslıyım Hem Çevreci”. Bu projelerle sahiplendirmeden, sağlık hizmetlerine, eğitime, konforlu ve çevreci barınaklara sahip olmaya kadar tüm kritik alanlarda sokak hayvanları soruruna yeni ve önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum.
-Çankaya belediyesi olarak yürüttüğünüz sosyal ve kültürel projelerden bahseder misiniz?
AMACIMIZ YAŞAYAN KENT ORTAMI
Bizim en temel amaçlarımızdan biri yaşayan-canlı bir kent ortamı yaratmaktır. Bu amaca ulaşmanın yollarından birisi sosyal ve kültürel hayatı zengin bir kent olabilmektir. İkinci önemsediğimiz konu ise sosyal ve kültürel faaliyetin belli merkezlere sıkışmış durumuna son vermek, Çankaya'nın tüm mahallelerine bu etkinlikleri yaygınlaştırmaktır.
Paneller, kongreler, festivaller, konserler, sergiler, sportif turnuvalar gibi etkinlikleri çoğaltacak ve yaygınlık kazandıracağız. Mahallelerimiz de bulunan Çankaya Evi aracılığıyla bu etkinlikleri lokallerde de gerçekleştiriyoruz. Uluslararası niteliğe sahip film, tiyatro, müzik festivallerini destekliyoruz.
Liselerarası bir futbol turnuvası düzenledik. Göreve gelir gelmez bir bölgede açık hava film gösterimi yaptık ve çok olumlu geri dönüş aldık. Bu yıl bunu değişik bölgelerimizde yapmayı ve geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz.
HAYATIN SOKAKTA OLDUĞUNA İNANIYORUZ
Biz hayatın sokakta olduğuna inanıyoruz. Hem komşuluk ilişkilerini geliştirmek, hem de sanatı Çankaya’nın her bölgesine ulaştırmak için parklarımızda yaz boyunca açık hava konserleri vereceğiz. Bu konserlerde amatör gruplara, belediyemiz sanatçıları sahne alacak. Çankaya’nın her tarafında insanlarımızı katarak sanatla dolu bir ilçe haline getireceğiz.
-Küçük başkent olarak Çankaya’da gerçekleştirilen sanat ve kültür yatırımları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ankara çok önemli bir kültür-sanat ve kongre merkezi olma potansiyeline sahip. Bu alanda yalnızca yerel ve ulusal değil uluslararası önemde etkinliklerin organize edilmesi Ankara'yı kültür ve kongre turizmi açısından da canlandırabilecektir.
Bu anlamda Ankara'ya bu etkinlikleri organize edebilecek kapasite de kültür, sanat ve kongre merkezleri kazandırmak büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki dönemde Çankaya Belediyesi olarak Ankara'ya bu ölçülerde bir merkez kazandırmayı da projelendirdik ve hayata geçireceğiz.
-Çankayalı vatandaşlar ile ilişkilerinizi nasıl tanımlarsınız?
DAİMA SİZDEN BİRİ OLACAĞIM
Seçim çalışmaları sırasında gezdiğim bölgelerde "Bu beni ilk ve son görüşünüz olmayacak daima sizin içinizde, sizden biri olacağım" demiştim. Nitekim seçimlerden bu yana bazılarına bir kaç kez olmak üzere tüm bölgeleri yeniden ziyaret ettim. Vatandaşlarla sohbet ettim. Sıcak çaylarını içtim.
Alper Taşdelen halktan uzak bir belediye başkanı değil herkesin abisi, kardeşi, evladı da olabilen bir belediye başkanı olacaktır. Şu ana kadar Çankayalıdan aldığım mesajlar da ilişkimizin tam da bu yönde geliştiğini gösterir nitelikte. Duvarsız Belediye Sözü vermiştim ve sadece geçen yıl 9 ay içinde 40 bin vatandaşla bizzat yüz yüze görüştüm. 45 günde 10 bölge toplantısıyla 104 mahalleden insanımızla yanımda tüm Başkan yardımcılarım ve birim müdürleriyle birlikte halkımızın karşısına geçip hesap verdik.
Sakarya, Kızılay, Konur, Karanfil ve Tunalı esnafımızla Esnaf toplantısında bir araya gelerek taleplerini ve sorunlarını yine ilgili başkan yardımcıları ve birim müdürleriyle birlikte not ettik.
Seçim çalışmalarım sırasında 3 yıl sonunda Çankayalı; “Verdiğim oy helal olsun. Bu benim Belediyem diyecek” ifadelerini kullanmıştım. Bunu yine tekrarlıyorum. Çankayalının gurur duyacağı bir belediye için söz verdiğimiz gibi çok çalışıyoruz.
-Çiğdem mahallesinde bir referandum yaptınız. Referandumu neden yaptınız?
KATILIMCI BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI
Seçimlerde Çiğdem mahallemize geldiğimizde burada belediyemize ait özel bir spor tesisi vardı. ve yurttaşlarımızdan bu tesise yönelik bazı şikayetler oldu. Bizde seçim döneminde katılımcı belediyecilik anlayışı çerçevesinde burada hangi hizmeti almalarını istediklerini yurttaşlarımıza soracağımızı söylemiştik. Bunu da referandumla yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzü yerine getirdik. Referandumda halkımıza burada hangi hizmeti istediğini sorduk. Mevcut tesis devam mı etsin yoksa yerine hangi hizmetler getirilsin diye yurttaşlarımıza sorduk.
-Peki katılım nasıl oldu? Gelen tepkiler nasıl size?
PROJELERİ HALKLA BERABER OLUŞTURUYORUZ
Katılım çok yüksek oldu. Referanduma bin 648 mahalleli katıldı. Referandumda 12 yaşından büyük çocuklarımız da oy kullandı. Çünkü bu alan onları da yakından ilgilendiriyor. Oy veren vatandaşlarımızın yüzde 92,9’u yani bin 531 kişi halı saha yerine park veya sosyal tesis yapılması yönünde görüş bildirdi. 98 vatandaşımız halı sahanın devam etmesi yönünde oy kullanırken 19 oy da geçersiz sayıldı.
Gerçekten halkın özlediği, talep ettiği bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü insanlar yaşadıkları yerlerdeki belediyelerin karar süreçlerine katılmak istiyor. Biz buna proje demokrasisi adını veriyoruz. Çünkü yapacağımız projeyi halkla beraber oluşturuyoruz. Belediyemizin katılımcı belediyecilik noktasındaki hizmetleri devam edecek.
-Peki bu halka sorma devam edecek mi yoksa yalnızca Çiğdem Mahallesi'yle sınırlı mı kalacak?
"BEN YAPTIM OLDU" ANLAYIŞI İLE YÖNETMEYECEĞİZ
Devam edecek. Çiğdem mahallesinde referandumdan çıkın sonucu, dediğim gibi proje olarak hayata geçireceğiz. Yaşamkent'te yapacağımız bir parkta, parkın projesini yaşam kentteki yurttaşlarla beraber oluşturduk. Parkın etrafındaki siteleri bir araya getirdik, 7 siteyle görüştük, orada da parkın projesini, nasıl bir proje istiyorlar? Nasıl bir park istiyorlar? Bunu sorduk . Parkın içindekiler de tamamen bölge sakinleri tarafından belirlendi. Bu çalışmalarımız devam ederken, dünyaca tanınan edebiyatımızın ulu çınarı Yaşar Kemal’i kaybettik. Biz de tamamen halkın tercihiyle belirlenen bu parka ünlü yazarımızın adını verme kararı aldık. Bu parkta Ulu Çınar için bir de anıt yapılacak.
Çankaya Belediyesi’ni katılımcı belediyecilik anlayışıyla yöneteceğiz. “Ben yaptım oldu” anlayışı Çankaya’da hayat bulmayacak bir anlayıştır. Çankayalı mahallesinde nasıl bir park istiyorsa, sokağındaki sorunun nasıl giderilmesini istiyorsa belediye çalışmasını o yönde yapacak.