Başkan Öztürk'ten Siyaset Okulu'nda ders
Abone olKadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu’nun Siyaset Okulu’nda ders verdi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu’nun Siyaset Okulu’nda ders verdi. Kadıköy de uyguladığı sosyal projeleri ve çağdaş belediyecilik uygulamalarını anlatan Öztürk, belediye başkanı olmak istediğini söyleyen üniversiteli gençlere de tavsiyelerde bulundu.
Bahçeşehir Üniverisitesi Siyaset Okulu’nun konuğu olarak ders vermek üzere üniversiteye davet edilen Başkan Selami Öztürk, Kadıköy de 4 dönemdir uyguladığı, diğer belediyelere de örnek olan sosyal projeleri anlattı. Kadıköy de belediyecilik başarısının altında yatan en önemli sebeplerden birinin sosyal projeler uygulamak olduğunu kaydeden Öztürk şunları söyledi: “Bir belediye başkanı seçilmeden önce projeler hazırlar, bunları vatandaşlara anlatır. Bunlar onun hayalleridir. Seçilirken bunlarla bu hayallerinizi gerçekleştirmek üzere gelirsiniz. Ancak çoğu zaman bu hayal olarak kalır.
Biz hayallerimizi hayata geçirmek için sınırları zorladık. Bugün sağlık konusunda vatandaşlarına indirim sağladığı için yargılanan tek belediye başkanıyım. Biliyorsunuz Sağlık Polikliniğimizde dar gelirli ailelere, memurlara, şehit yakınlarına tedavi ve muayenelerde indirim sağladığımız için soruşturma açıldı. Mülkiye müfettişleri, böyle bir indirimin ancak Bakanlar Kurulu kararıyla alınabileceğini söyleyerek bize dava açtılar, şimdi yargılanıyorum. Ama bundan onur duyuyorum. Biz direniyoruz, zorluyoruz. Böyle olmazsa hizmet üretemezsiniz. Her zaman ses getiren farklı projeler uyguladık ve onları ilk biz başlattık, sonra diğer belediyeler devam etti. Örneğin, Göztepe de bulunan Çocuk Diş Sağlığı Projemiz dünyada bir ilktir. Tüm ilkokul öğrencilerimizi taramadan geçirip ücretsiz olarak dişlerini tedavi ediyoruz. Başka bir projemiz daha var. Kadıköy de 1 Marttan itibaren plastik torba kullanımını yasakladık. Çevre Bakanlığı bize yazı yazarak hangi yasaya göre yasakladığımızı sordu. Oysa bu uygulamada öncülüğü Çevre Bakanlığı’nın yapması gerekir. Biz belediye olarak çok çabuk karar alıyor ve uyguluyoruz. Engelli Taksi uygulamamız, engelliler için yeni yapılan binalarda engelli geçişi yapılmasının imari bir zorunluluk olarak yer alması gibi bir çok kararlarımız birçok alanda aldığımız ve titizlikle uyguladığımız kararlarımızdır. Belediyecilikte sınırlarımızı zorladık, bazen yasalar bizden sonra geldi. Örneğin, gönüllülerle çalışmayı ilk biz başlattık, sonra bu belediye yasasına da girdi.”
Öğrencilerin sorduğu çeşitli soruları da yanıtlayan Başkan Öztürk, deprem konusundaki bir soruya da şöyle yanıtladı; “Artık deprem olacak mı ? Kaç şiddetinde olacak konusunda kafa yormaya gerek yok. Binaları sağlamlaştırmak lazım. Bu konuda iki şey yapılabilir, kat mülkiyet kanunun değiştirilmesi ve binaların yenilenmesi için yeni imar hakkı verilmesi. Burada vatandaşı düşünmek gerekir. Küçük, yüksek ama sağlam binalarda oturalım. Bunlar çok zor işler değil. Bir kalem oynatmaya bakar.”
Başkan Öztürk, ileride belediye başkanı olmak isteyen gençlere de şu tavsiyelerde bulundu. “Şeffaf belediyecilik yaparsanız yolsuzluğu önlersiniz. Size iş yapan firma ve müteahhitlere de ödemeler konusunda adil olmalısınız. İş yaptığınız insanlarla sadece makamınızda görüşün. Kimseyle kavga etmeyin. İktidar olanlar kavga etmez, yönetirler. Diyalog çok önemlidir. Yaptığınız hangi meslek olursa olsun mutlaka sevmelisiniz. Çok çalışacaksınız ve başarı için belli bir çizginin üzerine çıkmalısınız. Akrabalarınızı, belediye meclis üyelerinizi belediyenin dışında tutmak zorundasınız. Tabii bunların dışında sosyal projeler uygulamak, halkın içinde olmak, yönettiğiniz kenti çok iyi tanımak zorundasınız.”