Basın açıklaması yarım kaldı

Abone ol

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaparken bir gazeteciye kızan Cemil Çiçek basın toplantısını noktaladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrsı Cemil Çiçek açıklamalarda bulundu:

Bugün görüşülen konular ekonomi ve tarıma yönelik konular ağırlıklı olarak yer almıştır.

İTHALAT KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Küresel ve bölgesel tehdit açısından ithal edilcek malların belli bir kontrol altında tutulması gerekmektedir. Getirilen düzenleme ile bu konuda yasal altyapılar hazırlanmaktadır.

Üzerinde durulan iki konu var. AB müzakereleri konusunda 19. fasıl konusu ele alınmış. Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt kanunu ele alınmıştır. Bu konuda bakanlar kuruluna bilgi verildi. Konu hakkında görüşmeler sürüyor. Meclis tatile girmeden bunun yasalaşmasını arzu ediyoruz.

SENDİKALAR KONUSU

Sendikaya üye olmak ve sendikadan ayrılmak noter şartı gerekiyordu. Bunu tamamen kaldırıyoruz. Noter masrafını ortadan kaldırıyoruz. Sendika kurucusu olmak için TC vatandaşı olma şartı kaldırılıyor. Sendikaya üye olma yaşı düşüyor. Uluslararası sendikalarla işbirliği yapma imkanı veriliyor. Üyelik aitları tartışma konusudur. Bu konuda belli bir netlik yoktur.

TARIM SEKTÖRÜ

Tarım sektörü üzerindeki baskılar ele alındı. Enerji fiyatlarındaki artışlar ve dünya piyasalarındaki hareketlilik konusu etraflıca ele alındı.

Bu konuda tarımsal destekte, bundan sonra tamamen ürüne destek vermeye başlayacağız. Tarım Bakanı konu hakkında kapsamlı bir bilgi verdi. Bu konuda Tarım Bakanı ve Hazine Bakanı ortak çalışma yapacaktır. Tarıma yapılacak destek konusunda etraflı bir değerlendirme yapılacaktır.

GAZETECİLERİN SORULARI

1 Mayıs vesilesi ile çok tatsız olaylar yaşanmıştır. Bunu geride bırakmak kanaatindeyim. Konuyla ilgili taraflar görüşlerini söylemiştir. Herşeyi tartışalım ama yeri gelince de noktayı koymamız gerek. Yaşanmayabilirdi ama yaşandı. Ama bunu sağa sola yaymanın da anlamı yok.

Ekonomiyle ilgili geçen Cumartesi ilgili bakanlar açıklamalarda bulunmuşlardı. Faiz dışı fazla konusunda ilgili bakan arkadaşlar gerekçeli olarak durumu kamuoyuna açıklamışlardı.

Sendikalaşma konusunda yetersizlikler olduğu muhakkaktır. Yasal yönden eksik ve aksayan yön varsa bunlar da ortadan kaldırılabilir.

Biz AB'yi önemsiyoruz. Bu konuda çalışmaları aksatmadan sürdürüyoruz. AB olayı sadece yasal düzenlemeden ibaret değildir. Bunun özümsenmesi gerekir. Yasalar çıkmasına rağmen aksaklıklar varsa bu ya konuyu özümsememek ya da eksikliklerden kaynaklanır. Bunun için eğitime önem vermek gerekir. AB ile ilişkileri birilerine rağmen veya bir tepki olarak sürdürmenin anlamı yoktur. Bu konuda herkes konuya bakış açısını kontrolden geçirmesi gerekir.

ÇOK KIZDI

Bakan Çiçek bir gazetecinin soru sormak istemesi üzerine "Burası kişisel soru sorma yeri değil" dedi ve toplantıyı bitirdi.

Günün Önemli Haberleri