Başbuğ'u zora sokan iddia
Abone olHükümete karşı kurulan internet sitelerini basında çıkan haberlerden öğrendiğini ifade eden Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un gerçeği söylemediği ortaya çıktı.
Başbuğ'un Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptığı 2005'te, bu sitelerden bazılarını ise subayları takip etmesini, yani internette bu sitelerde sörf yapmalarını tavsiye ettiği belirlendi.
'Akredite internet siteleri' başlığı ile subaylara yapılan duyuruda, kara propaganda amacıyla kurulan 42 internet sitesinden "fethullah. has, pkkgercegi.net, armenianreality.com, turkatak.gen.tr" de yer aldı.
Diğer 12 sitenin de andıçla kurulanlarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Yenişafak gazetesinin haberine göre Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 'İnternet Andıcı' soruşturması kapsamında özel yetkili Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadede, kara propaganda sitelerinin kendisinden önceki dönemde kurulduğunu söyledi. Başbuğ, sitelerin Yaşar Büyükanıt döneminde hazırlandığına işaret ederek, "Ben 30 Ağustos 2008'de Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009 tarihinde bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. Bu haber üzerine yaptığımız ilk incelemede, şekil ve teknik açıdan bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Bana teşekkür edilmesi lazım. Bu sitelerin son güncelleme tarihine bakıldığında benim görev sürem öncesidir. Dosyadan vakıf olduğuma göre, benim dönemimle ilgili internet siteleriyle ilgim yok" dedi.
İLGİM YOK DEDİ AMA...
Ancak Başbuğ'un, bu ifadelerinin aksine, 2005 yılında Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde kara propaganda sitelerini 'akredite internet siteleri' adıyla subaylara tavsiye ettiği ortaya çıktı.
O SİTELER MEDYADA YAYINLANDI
Genelkurmay Başkanlığı'nın subaylara yönelik 'akredite internet siteleri' duyurusu 4 Eylül 2005 tarihinde medyada yayımlandı. "Türk Silahlı Kuvvetleri akreditasyon uygulamasını internet sitelerine de yansıttı. TSK Personelinin kişisel ve mesleki çalışmaları için toplam 42 internet sitesi önerildi" denilen haberde, şu ifadelere yer verildi:
"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerek basın-yayın kuruluşları gerekse diğer kurumlarla olan ilişkilerinde göz önünde bulundurduğu akreditasyon şartını internet sitelerine de yansıttı. TSK personelinin, mesleki ve özel çalışma ile araştırmalarında yararlanmaları için önerilen siteler arasında faili meçhul bir cinayete kurban giden, Necip Hablemitoğlu'nun sitesi de yer alıyor."
4'Ü ANDIÇ, 12'Sİ KARDEŞ SİTE
4 Eylül 2005'te basına yansıyan ve 16 sitenin bulunduğu listede AK Parti hükümetine karşı kara propaganda amaçlı olarak kurulan 42 internet sitesinden 4'ü de yer aldı.
TSK tarafından 'güvenilir' olduğu belirtilen ve subaylara 'yararlanmaları' için tavsiye edilen siteler şunlar:
www.hablemitoglu2002.cjb.net, www.aydınlanma1923.org, www.ataturk.turkiye.org, www.armenianreality.com, www.fethullah.has.it, www.add.org.tr, www.kemalinaskerleri.8m.com, www.pkkgercegi.net, www.sonsofataturk.org, www.tekadam.8k.com, www.ermenisorunu.gen.tr, www.demokrasivakfi.org.tr, www.teror.gen.tr, www.turkatak.gen.tr, www.kemalist.org ve www.egemenlikulusundur.net.
Bu sitelerden 'turkatak.gen.tr', 'pkkgercegi.net', 'armenianreality.com' ve 'fethullah.has.it' adreslerinin İnternet Andıcı kapsamında da kara propaganda amaçlı olarak kullanılması dikkat çekti. Andıç'ta yer almayan fakat TSK'nın tavsiyede bulunduğu diğer internet sitelerinin ise andıç sitelerinin en çok alıntı yaptığı ve link verdiği siteler olması dikkat çekiyor. 2009'daki İnternet Andıcı'nda da 2005'te tavsiye edilen sitelerin 'psikolojik harekat' amacıyla kullanılabileceği belirtiliyor.
DUYURUDA İLGİNÇ ZAMANLAMA
Haberin yayınlanma tarihi de dikkat çeken ayrı bir unsur olarak öne çıktı. İlker Başbuğ, 30 Ağustos 2005 tarihi itibariyle Genelkurmay İkinci Başkanlığı'ndan Birinci Ordu Komutanlığı'na atandı. Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevine ise Orgeneral Işık Koşaner atandı. Başbuğ'un Birinci Ordu Komutanlığı'na geçmesinden hemen 4 gün sonra, subaylara yönelik yapılan akredite internet siteleri bildirisi haberleri yayımlandı. Söz konusu haber, kara propaganda sitelerinin Başbuğ'un İkinci Başkanlığı döneminde yayında olduğunu ve girmeleri için subaylara önerildiğini ortaya koydu.
BÜYÜKANIT'I İŞARET ETTİ
İlker Başbuğ, savcılık ifadesinde, 42 site için Yaşar Büyükanıt dönemine işaret ederken, "Bu sitelerin son güncelleme tarihine bakıldığında benim görev sürem öncesidir" dedi. Başbuğ andıca konu olan 4 yeni site için de o dönem Genelkurmay 2. Başkanı olan ve ifadesinde 'arz makamı Genelkurmay Başkanı'dır' diyerek kendisini işaret eden tutuklu sanık Emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ı suçladı. İnternet Andıcı'ndaki temel konunun Şubat 2009 tarihinden sonra 4 sitenin kurulması olduğunu söyleyen Başbuğ, şunları kaydetti:
"Bu andıç bana arz edilmedi. Arz edilmiş olsa muhakkak üzerinde imzam ya da parafem olurdu. Bu andıcın üzerinde komutanın imzasını ya da parafını gördüm diyen bir kişi dahi yoktur. Hazırlık aşamasında olan bu siteler de 19 Haziran 2009 tarihinde kapatıldı. İkinci başkan tarafından 'sayın komutana arz' diye sunulan bir belgenin normal şartlarda bana arz edilmesi gerekir. Ancak kesinlikle arz edilmedi. Arz edilmiş olsa bir imza, bir paraf mutlaka konulurdu. Bu andıç 2'nci başkan tarafından 1 Nisan 2009 tarihinde paraflanmıştır. İddialara göre bu andıcın bana 14 Nisan 2009 tarihinde arz edildiği iddia ediliyor. Ancak bu andıcın 2 Nisan 2009 tarihinde karargah içinde işleme girdiğini de görüyoruz."