Başbakan'ın olay olan 10 açıklaması

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her açıklaması gündeme damgasını vuruyor. İşte o açıklamaların hit olanları...

Başbakan Erdoğan, her açıklamasıyla gündeme damga vuruyor, kamuoyunda yeni polemiklere, tartışmalara yola açıyor.

Son olarak yaptığı "Milli içkimiz ayrandır" açıklaması da bunlardan biriydi. Peki Başbakan'ın çıkışları kamuoyunu ne kadar etkiliyor?

İŞTE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TOP 10'U

Akşam gazetesinden Mehmet Özdoğan, Başbakan Erdoğan'ın "Öyle bir başlık ortaya koymalısın ki, bu, gündemi oluşturmalı..." sözlerinden yola çıkarak Başbakan'ın en "hit olmuş", en çok konuşulmuş polemiklerinin reytingini araştırdı.

Medya Takip Merkezi (MTM), yazılı basında çıkan haberleri derledi. Üstüne bir de Google Trends sonuçları eklenince, ilginç mi ilginç bir liste ortaya çıktı.

1- KÜRTAJ

Başbakan Erdoğan'ın bugüne kadar en 'hit' olmuş polemiği 'kürtaj meselesi'. Bugüne dek 5 bin 337 habere ve köşe yazısına konu oldu. Bundan yaklaşık bir yıl önce, 27 Mayıs 2012'de Başbakan Erdoğan "Her kürtaj bir Uludere'dir" çıkışıyla ülke gündemini toz duman etti. Kürtaja karşı olduğunu daha önce de dile getiren Erdoğan, bu kez konuşmasını tamamen bu mesele üzerine kurmuştu. Tam o sırada Türkiye, memura uzun bir aradan sonra yapılan zammın yetersizliğini, THY grevini ve daha da önemlisi 'Uludere Raporu'nu konuşuyordu. Ertesi gün gündem tamamen değişti. Google Trends'in verilerine göre iki ay boyunca 'kürtaj' kelimesi sanal âlemin gündeminde kalmayı sürdürdü. Kürtaj kelimesine ilgi yüzde 400 arttı. "Peki, ya tecavüz çocukları?" sorusuna hükümet kanadından 'Devlet sahip çıkar' cevabı da gelince, iş çığırından çıktı; kadın dernekleri sokağa döküldü.

2- ÜÇ ÇOCUK

Avrupa'daki ülkelere nazaran genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'de 2005'ten itibaren nüfusu gençleştirme politikaları hızlandı. Başbakan, ilk kez 2007 yılında üç çocuğun ideal bir rakam olduğundan bahsetti. Mart 2008'de ise, "Herkes en az 3 çocuk yapmalı" açıklaması geldi. Üstelik bu sözleri, Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen bir panelde sarf etti. O tarihten bu yana 4 bin 666 gazete haberinde ve köşesinde yazıldı. Erdoğan, bu isteğini sık sık dile getirmeye devam etti. Bazen ardı ardına gelen şehit haberlerinden sonra, bazen de dış politikaya yöneltilen eleştirilerin ardından; 'Üç çocuk ve Başbakan' kelimeleri Nisan 2007, Mart 2008, Eylül 2009, Mart 2011 ve Şubat 2013'te internette en çok konuşulanlar arasındaydı. Ama yazılı basında 2009'dan sonra daha az yer buldu.

3- UCUBE

'Ucube' kelimesi, neredeyse hiç kullanılmayan bir kelimeyken, 9 Ocak 2011'de kaderi tamamen değişti. Bugüne dek 'ucube ve Erdoğan' 3 bin 245 kez yazılı basına yansıdı. Erdoğan, Kars gezisi sırasında Mehmet Aksoy'un senelerce üzerinde çalıştığı Ermenistan sınırındaki 'İnsanlık Anıtı'nı gördü. Kelime, Google Trends'te yüzde 2 bin, artış gösterdi. 2011'in ilk 6 ayının en çok konuşulan konularından biriydi. Başbakan daha sonra yıkılmasını emretti ve heykel 'Allah-ü ekber' nidalarıyla ortadan kaldırıldı. Olay soğudu ama 'ucube'nin modası geçmedi. Erdoğan, Afyon'da 25 askerin ölümüyle sonuçlanan patlamanın hemen ardından bu kez de 6 Ağustos 2012'de Karacaahmet Cemevi için ucube tabirini kullandı. Gündem yeniden 'ucube' oldu.

4- MUHTEŞEM YÜZYIL

Başbakan'ın 'Muhteşem Yüzyıl' polemiği 2 bin 469 kez gazetelere konu oldu. Yıl 2012, aylardan Kasım... Suriye'yle diplomatik ilişkilerin en gergin olduğu dönemlerden biri... Türkiye'nin sınıra konuşlandırmak için NATO'dan Patriot füzeleri istediği konuşuluyor. Gazeteler, televizyonlar "Savaş kapıda mı?" tartışmasını hararetlendirirken, Erdoğan yine ustaca bir manevrayla Türkiye'yi kalbinden; televizyondan yakalıyor. Ülkenin en reytingli televizyon dizisi 'Muhteşem Yüzyıl', Başbakan'ın "Biz öyle bir Kanuni tanımadık. Bizim öyle bir ecdadımız yok. Kanuni 30 yılını at üstünde geçirdi. O diziyi kınıyorum" diyerek dizinin bol 'Harem soslu' senaryosuna yüklendi. Zaten ülke gündemini sıkça ele geçiren 'Muhteşem Yüzyıl'ın Google Trends'teki değeri bir günde yüzde 120 arttı. Tek artış gösteren bu kelime değildi elbette. 'Ecdat' kelimesinin kullanımı da yüzde 200'e yakın bir artış gösterdi.

5- DİNDAR NESİL

Erdoğan, "Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar; bir şey demiyoruz" diyerek 14 Ocak 2011'de tartışmanın fitilini ateşlemişti. Gündem yine aynıydı: Suriye'yle gergin ilişkiler... Ama daha da önemlisi 35 kişinin hayatını kaybettiği Uludere'deki katliam... 1 Şubat 2012'de "Dindar nesil yetiştireceğiz" diye üsteleyen Erdoğan'ın yeni 'hit'i 1.322 kez haber ve köşe yazısına konu oldu. 'Dindar nesil', Google Trends'te 2011'in Şubat ve Mart ayları boyunca zirvede kaldı. Ağustosa kadar da az da olsa etkisini göstermeye devam etti. Daha sonra neredeyse tamamen unutuldu.

6- BÖCEK

Henüz 'Muhteşem Yüzyıl' tartışması soğumamışken, 25 Aralık 2012'de Erdoğan bu kez ofisinde dinleme cihazı yani 'böcek' bulunduğunu açıkladı. 'Böcek' ve 'Başbakan' kelimeleri bugüne dek 1.045 kez yazılı basında yer aldı. Başbakan'ın 'böcek' hamlesini, bu kez kendi yarattığı 'Muhteşem Yüzyıl' gündemini değiştirmek için yaptığı da söylenenler arasındaydı. Çünkü Erdoğan, "Belgesel ve kurguyu birbirinden ayıramıyor mu?" eleştirilerine net bir cevap vermemişti. Böcek kelimesi ocak ayında Google Trends'te yüzde 40'lık bir artış gösterdi.

7- SEÇİLME YAŞI

10 yılı aşkın süredir iktidarda olan AK Parti Hükümeti'nde seçilme yaşı sık sık gündeme geldi. 5 Ekim 2012 tarihinde "Seçilme yaşı 18'e indirilsin" sözleriyle başlattı. 847 kez haber oldu. MHP Lideri Bahçeli de dahil olmak üzere birçok siyasetçi ve gazeteciye göre, Başbakan'ın bu çıkışının ardında bir gün önce Meclis'ten geçen 'sınır ötesi harekat tezkeresi'ydi. Başbakan bununla kalmadı; bu önerisinin Meclis'e sunulmasını da sağladı. Ancak yasa henüz geçmedi. '18' sayısı Google Trends'te bu tarihte yüzde 25'lik bir artış sağladı. Ancak diğer polemikleri kadar tutmadı.

8- TİYATROLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Her şey İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda yapılan 'yönetmelik' değişikliğiyle başladı. Belediye, oyunların seçimine müdahale etmek istedi. Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu istifa etti. Nisan 2012'de Başbakan Erdoğan, tiyatrocuları şu sözlerle hedefine aldı: "Siz kimsiniz? Artık despot aydın tavrıyla milleti aşağılama dönemi sona erdi. Tiyatroları özelleştireceğiz." Bu tartışma 655 kez gazetelerde yer buldu. Tiyatrocular sokağa döküldü. Tiyatro ve devlet ilişkisi gündeme geldi. Barzani'nin aynı tarihlerde Ankara'da olması sebebiyle içinde bulunduğumuz son barış sürecinin temellerinin bu tarihte atıldığı iddia ediliyordu. Gündem bir anda 'tiyatro' oldu. Özelleştirme kelimesi 2005'ten bu yana en popüler dönemini geçirdi; Mart 2012'yle karşılaştırıldığında Google Trends verilerine göre yüzde 40 artış gösterdi. Eylüle kadar hararetini koruyan konu, ekim ayından sonra popülerliğini kaybetti.

9- AYRAN (EN HIZLI ÇIKIŞ YAPAN POLEMİK)

Erdoğan'ın 'en hızlı çıkış yapan polemiği' ödülünü 'ayran'a verebiliriz. Çünkü sadece bir haftada 316 haber ve köşe yazısında kendine yer bularak 'İstanbul silueti' ve 'Taksim'e camii projesi' gibi güçlü rakiplerini geride bıraktı. Başbakan'ın ayrana milli içki demesi, sadece gazete sayfalarını değil, süt sektörünü de hareketlendirdi. Haber kanalları geçtiğimiz hafta saatler boyunca 'Rakı mı, çay mı, ayran mı?' tartışmasını işledi. Erdoğan'ın bu hamlesi, yaklaşan 1 Mayıs gerginliğine ve 'çekilme süreci'nin olabildiğince sorunsuz geçmesini sağlama arzusuna yorumlandı.

10- SEZARYEN

Sezaryenle doğuma karşı olduğunu söyleyen Erdoğan, kadın derneklerinden büyük tepki aldı. Ama yine de beklenen etkiyi yaratmadı. 306 haberde yer aldı. Ama sanal âlemde gereken ilgiyi gördü. Mayıs 2012'de Google Trends'te 'Sezaryen' kelimesi için çıkan sonuçlarda yüzde 90'lık bir artış yaşandı.

Günün Önemli Haberleri