Başbakan Yıldırım'dan başkanlık çıkışı
Abone olBaşbakan Binali Yıldırım, muhalefete son kez seslendi anayasa değişikliği için birlikte hareket etme teklifi yaptı. Yeni anayasanın mutlaka Meclis'e getirileceğini ifade eden Yıldırım, sistem tıkanıklığının giderilmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'yi zayıflatmayacak bir
sistem değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Muhalefete son kez
yeni anayasa için çağrıda bulunan Yıldırım, Meclis'te bekleyen yasa
tasarılarıyla ilgili olarak da AK Parti grubunun hızlanması
gerektiğini söyledi.
Binali Yıldırım, AK Parti milletvekilleriyle iftar programında bir araya geldi. Buradaki konuşmasında yeni anayasa vurgusu yapan Yıldırım, sistemdeki tıkanıklığın yeni anayasa ile giderileceğini söyleyerek muhalefete seslendi. Tüm siyasi partilerin bu konuda halka verdiği
sözlerin olduğunu söyleyen Yıldırım, verilen sözlere rağmen yeni anayasanın bir türlü yapılamadığını kaydetti. İşte Yıldırım'ı o sözleri:
"Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın siyasi sorumluluğu vardır. O halde anayasayla fiili durumu birbirine uygun hale getirmek lazım. Buradaki çelişkileri, kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak lazım. Bizim dediğimiz bu. Ana muhalefet partisi lideri çıktı, buna cevap veriyor. Verdiği cevap çok ilginç. 'Efendim, Başbakan böyle şeyler söylüyor, biz de o zaman arkadaşlarımıza talimat verdik siz de mecliste söz alın, iki dakikalığına sataşmadan yarım saat konuşun, madem fiili durum' diyor. Allah yardım etsin. Hakikaten bunların işi zor. Çıkış yolu bulamayınca, siyaset üretemeyince nerelere götürüyorlar işi. Sormak lazım siz bugüne kadar içtüzüğe ne kadar uydunuz kardeşim? Grup başkanvekillerimiz burada, başkan sürekli size iç tüzüğe göre hareket etmenizi söylemekten dili damağı kurudu.
MUHALEFETE ANAYASA ÇAĞRISI
Kendilerinin anayasa yapımı konusunda sayısal çoğunluklarını gözardı ederek eşit sayıda bir araya gelmeyi teklif ettiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bunu her parti vadediyor. Kaç dönem seçim geçti maalesef ilerleme yok. Her türlü fedakarlığı yaptık her türlü şartları kabul ettik ama buna rağmen maalesef burada bir iyi niyet olmadığı artık anlaşıldı. Son kez diyoruz ki ‘Ey siyasi rakiplerimiz, gelin şu anayasayı yapalım, sistemde yaşanan bu tıkanıklığı da aşalım. Başkanlık sistemiyse başkanlık sistemi, partili cumhurbaşkanlığıysa partili cumhurbaşkanlığı, Türkiye'yi, istikrarını sürekli hale getirecek, siyaseten zayıflatmayacak, şartlar ne olursa olsun güçlü iradeyi hakim kılacak bir sistemi birlikte kuralım. Bu onura, bu şerefe gelin siz de ortak olun’. Ama ‘Biz yokuz’ diyorsanız, kusura bakmayın, her yorulduğunuz yere bir han kuramayız. Biz bu anayasayı Meclisimize getireceğiz, ondan sonrası Meclisimizin işi. Meclis kararını verir.
AK PARTİ GRUBUNA UYARI
İçtüzük meselesinin çok fazla enerji ve zaman harcadığını, bunun kötüye kullanıldığını Meclis çalışmalarında görüldü.
Bu alanda bir gevşeklik başladı mı biz Meclisi çalıştıramayız. Biz Meclisi çalıştıramayınca ne olur? Milletin beklediği acil düzenlemeler, kanunlar var, vaatlerimiz var, bunları yapmakta gecikiriz ama her şeyden önemlisi değerli kardeşlerim şu olur, bize oy veren milyonlar 'biz vekalet verdik AK Parti'nin bütün muhalefet partilerinin toplamı kadar milletvekili var ama Meclisi çalıştıramıyor' hesabını vatandaş bizden sorar, bizi ayıplar. Onlar görevlerini yapıyorlar, onların işi engellemek."