Başbakan Davutoğlu kime güvenmiyor Abdülkadir Selvi açıkladı
Abone olYeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Malatya ziyaretine eşlik ettiği Başbakan Davutoğlu'nun çok önemli açıklamalarını yazdı.
INTERNETHABER.COM
Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun samimihyetini sorguladığı bir isişm olduğunu ve çok kritik bir soruya sessiz kaldığını yazdı.
Başbakan Davutoğlu'nun Malatya ziyaretine eşlik eden gazetecilerden biri olan Selvi, bugünkü yazısında uçakta Davutoğlu'yla konuştuğu önemli konuları kaleme aldı.
Selvi, edindiği izlenimleri şöyle aktardı:
...
Dört Ankara Temsilcisi'ydik. Ankara'ya dönüşte Başbakan'la hem çözüm sürecini hem de Suriye'yi konuştuk. Hem sorularımıza aldığımız cevaplardan hem de Davutoğlu'nun çizdiği perspektiften, geleceğe ilişkin bir izlenim sahibi olduk.
Hükümetin çözüm süreci adına attığı adımlara ve Kobani'den gelen yüzbinlerce Kürt'e kucak açmasına, HDP ile Başbakan ve bakanlar düzeyinde yapılan görüşmelere rağmen HDP'nin tavrı, hükümet kanadında çok derin bir güvensizliğe yol açmış.
"SELAHATTİN DEMİRTAŞ SAVAŞ ÇAĞRISI YAPIYOR"
Başbakan, 'Samimiyetleri konusunda kuşkum çok arttı' dedi.
Başbakan ve Bakanlar, HDP'lilere yol haritasını paylaşmışlar.
Buna rağmen Selahattin Demirtaş savaş çağrısı yapıyor.
Öcalan kendi el yazısıyla gönderdiği mektupta diyalog kurulması talimatını verirken, KCK eş zamanlı olarak sokaklara çıkılmasını emrediyor. Bu durum İmralı-Kandil hattında bir bilek güreşi yaşandığı izlenimi veriyor.
Cemil Bayık, 'Barışa Öcalan, savaşa biz karar veririz' diyor Kanlı olayların fitilini ateşleyen gece, YPG-H'den, 'İşgalcilere karşı silah kullanmak meşrudur' twiti atılıyor.
"ANKARA'NIN YENİ YOL HARİTASIKOBANİ ÖNCESİ İLE SONRASI AYNI OLMAYACAK"
Çözüm sürecinin geldiği aşamada hâlâ Türkiye Cumhuriyeti'ni işgalci olarak gören ve her an silaha sarılmaya hazır bir yapı mevcudiyetini koruyor.
Ankara'nın yeni yol haritası şekillendirilirken, Kobani öncesi ile Kobani sonrasının aynı olmayacağı sonucuna vardım.
Bu süreçte Kandil'in eski Kandil olduğu HDP'nin ise yüzündeki 'Türkiyelileşme' makyajının döküldüğü görüldü. Bu süreçte iyi sınav veren merkezlerden biri İmralı oldu. Çözüm sürecinin geleceği açısından Kandil karşısında İmralı'nın eli güçlenmeli mi...
Buraya nokta ve Suriye.
Başbakan'la çok geniş bir şekilde Suriye konusunu konuştuk.
Davutoğlu'na ilk olarak ABD Savunma Bakanı Hagel'in ılımlı muhalefetin eğitilmesi konusunu sorduk. Doğrusu Başbakan'ın bunu reddetmesine hazırlıklıydık. Tam tersine Türkiye'nin başından beri bunu savunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinde Eğit-Donat kapsamında gündeme getirmişti bunu. Koalisyon ülkeleri havadan vururken, karadan Suriyelilerin bu mücadeleyi yürütmesinin daha sağlıklı olacağı kanaatinde Davutoğlu.
Peki Türkiye'nin Kobani'ye girmesi. Yani şu Kılıçdaroğlu formülü. Kobani'ye girmemiz durumunda üç unsurla karşı karşıya geleceğimiz düşüncesinde Başbakan.
1-IŞİD,
2-PYD
3-Esed rejimi.
Saddam Hüseyin'i İran'a saldırttılar. 1 ay içinde Tahran'da olacaktı Irak lideri. Tam 8 yıl süren savaş sonunda iki ülke de tükenmişti. Kuveyt ise kolay bir lokmaydı Saddam için. ABD teşvik etti. 24 saat içinde Kuveyt'i aldı Saddam. Sonuç?
"BAŞBAKAN O KONUYA PEK GİRMEK İSTEMEDİ"
ABD'nin, kara savaşını Türkiye'nin yürütmesi konusunda ısrarlı teklifleri olduğunu doğrulattık. Ama şunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerde bu hafıza var ve canlılığını koruyor. Daha da ötesi tek yanlı savaşa girmenin ne tür felaketlere yol açacağını çok ama çok iyi biliyorlar. Hem de benden ve sizden daha fazla.
ABD, İncirlik'i kullanmak istiyor. Türkiye, insani yardım için kullanılabileceği görüşünde. Daha ötesi var mı? Yok diyemem. Ama önce ABD'nin elinin görülmesi lazım.
İncirlik, Esed pazarlığına karşı güçlü bir koz olabilir mi?
Biz İncirlik'i sorduk, Başbakan pek girmek istemedi. O dahi bir cevaptı.