Başbakan Cumhurbaşkanı olmak isterse...
Abone olDavutoğlu 'Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmak isterlerse hem hakkıdır hem de buna gücü yeter' dedi..
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip
Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili tartışmalara
ilişkin, "Kimse hiçbir şekilde tereddüt ifade etme hakkına da
haddine de sahip değildir. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmak
isterlerse hem hakkıdır hem de buna gücü yeter" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kanal 24 televizyonunda gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Davutoğlu, ağustosta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili, cumhurbaşkanını halkın seçecek olmasını "tarihi" olarak niteledi. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın aday olup olmamasına ilişkin de "Kimse hiçbir şekilde tereddüt ifade etme hakkına da haddine de sahip değildir. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmak isterlerse hem hakkıdır hem de buna gücü yeter. Yani bu konuda bir tartışma açmanın hiçbir siyasi karşılığı, millet nezdinde hiçbir itibarı da yok. Öncelikle Sayın Başbakanımızın bu kararı vermesini herkesin beklemesi lazım" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, kendisinin beklentisinin ne yönde olduğu sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Eğer, talep ederse, böyle bir kanaat, irade beyan ederse
hakkıdır. Meşrudur ve bizim için, benim kanaatimi soruyorsanız,
arkasında sonuna kadar durmamız gereken bir haktır. Alabilir miyiz?
sorusunu sormayı bile zul addederim. AK Parti, eğer 30 Mart
sınavından böyle geçmişse ve millet bu iradeyi beyan etmişse
kimsenin Sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı olma
ihtimali konusunu bile gündemde tutmaması lazım."
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan arasında anlaşmazlık yaşanıp yaşanmayacağıyla ilgili tartışmalara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Birileri bu tür çatışma alanları doğurmaktan medet umdular ama bu bir sonuç getirmedi. Çünkü nihayet siyaset belli erdemle ve bir irade ile yapıldığı zaman anlamlı olan bir fiildir. Erdemli olursunuz, iradeli olamazsanız siyasette aciz kalırsınız, iradeli olur erdemini kaybederseniz siyasetin özü olan ahlak ilkesel zeminini kaybedersiniz. Bu kadrolar bu sınavlardan çok geçti. Erdem ve iradeyi birleştirecek her formül kendi aramızda tartışılır, konuşulur ve en doğru bir yol bulunacağı kanaatine ben sahibim. Bu sınavlardan bu insanlar kaç kez geçtiler. Birileri bu tartışmayı çok erken başlatarak bir saflaşma, bir parçalanma görüntüsü oluşabilir mi hesabına yaptılar, olmadı."
-"30 Mart seçimlerinin sağlıklı analizine ihtiyacımız var"
Yerel seçim sonuçlarını da yorumlayan Davutoğlu, yeni bir seçimi tartışmaktan ziyade siyasi görüş farkını bir kenara koyup geçen seçimleri doğru okunup, tefekkür edilmesi ve daha fazla analiz yapılması gerektiğini dile getirdi.
"Bizim 30 Mart seçimlerinin sağlıklı analizine ihtiyacımız var" diyen Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinin 30 Mart seçimlerinin doğru anlaşılması üzerine inşa edilirse Türkiye'nin on yıllarını olumlu yönde etkileyeceğini ama halkın verdiği mesajlar doğru anlaşılmazsa Türk siyasetinin doğru okunamayacağını söyledi.
Son yerel seçimlere katılım oranın yüksek olmasının halkın siyaseti sahiplendiğini gösterdiğini belirten Davutoğlu, "(Halkın) Siyasetten soğumadığını, çözümü son bir yıl içinde yaşanan bir takım bürokratik iç alan oyunları, meydan oyunlarının ötesinde Türk siyasetinin geleceğini ve Türk milletinin geleceğini ancak seçimler üzerinden şekillenebileceği iradesini, halk yüksek katılımla gösterdi. Eğer düşük bir katılım olsaydı, siyasetten soğuma ve meydanlarda gezi olayları ve diğer şeyler gibi ya da Ankara içinde bürokratik bir takım oyunlarla Türk siyasetinin belirlenebileceği kanaatini düşünenler haklı çıkmış olabilirlerdi. Halk siyasetten soğudu, alan onlara kaldı denilebilir" diye konuştu.
Yüksek katılım oranıyla halkın "Söz benim, gelecek benim, benim adıma veya benim dışımda kimse bir şey planlamaya kalkmasın" dediğini ifade eden Davutoğlu, diğer bir mesajın ise "siyaset dışı aktörler siyasete karışmasınlar" olduğunu söyledi.
"Halkın huzuru, hakkın huzuru" diyen Davutoğlu, "Ben Türkiye'de bürokraside egemen olayım, onun üzerinden de yapı değişimine gideyim, halkın seçtikleri dışındakileri öne çıkarayım" yaklaşımın doğru olmadığına işaret ederek, "Herkesin bu dersi alması lazım" ifadesini kullandı.
Demokrasilerde siyasi tercih yapmanın yanlış olmadığının altını çizen Davutoğlu, sivil toplum kuruluşları ve dini toplulukların da siyasi tercih yapabileceklerini ancak bunu açık ve net yaparak halkın huzuruna gitmeleri gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, seçim öncesi manipülasyonlarla halkın iradesinin şekillendirilemeyeceğinin görülmesi gerektiğini vurguladı.
Davutoğlu, seçmenlerin AK Parti'ye ve diğer partilere dönük şu mesajı verdiğini söyledi:
"Halk bize döndü ve dedi ki; Sayın Başbakanımıza, hükümete: 'Ben sizden memnunum. 12 yıldır siz benim talep ettiğim şeyleri karşıladınız. Size dönük operasyonların da farkındayım. Bunun da gereğini sizden bekliyorum' veya 'Bununla ilgili sizleri yetkilendiriyorum."
Halkın sahiplendiği başka bir meselenin ekonomik kalkınma olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Ekonomik kalkınma var ama yetmez. Daha önce de ekonomik kalkınma olurdu Türkiye'de. Sadece belli bir ekonomi eliti istifade ederdi. Halk derinden istifade etti bunlardan. Engellilere sağlanan imkanlardan tutun kitapların bedava verilmesinden çıkın, bir hastane, sosyal hizmetler, sağlık alanı, ne alan açarsanız açın, halk bu ekonomik kalkınmanın sonuçlarını görüyor ve daha önceki dönemle de karşılaştırıyor."
Davutoğlu, dış politika performansının da seçmenlerin tercihinde etkili olduğunu dile getirdi.
-"Cumhurbaşkanı seçimi tartışmasını doğru görmüyorum"
30 Mart seçimlerinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden daha kritik olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Öyle bir yatırım yaptılar ki 30 Mart'a. Cumhurbaşkanlığı seçimini de 30 Mart üzerinden belirmeye çalıştılar. Diyelim ki yüzde 30, hatta yüzde 35'e, yüzde 40'ın altına düşseydi başlarlardı 'Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı olamaz. Özal'a yüzde 21'le olunmaz diye kampanya başlatmaları gibi. Hesap oydu. Bu hesap tutmayınca başka şeyleri gündeme getirdiler. Hemen cumhurbaşkanı seçimi tartışmasını ben hiç doğru görmüyorum. Bu tartışmayı başlatarak mahalli seçimlerde tattıkları yenilgiyi bir şekilde yeni bir mücadele alanı açarak kendi kitlelerini mobilize etmeye çalışıyorlar."