Başbakan bu sokaktan geçemeyince...
Abone olBeyoğlu'ndaki masa kaldırma operasyonunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Asmalımescit ziyaretiyle başladığı iddia edildi.
Beyoğlu'ndaki masa kaldırma operasyonunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Asmalımescit ziyaretiyle başladığı iddia edildi.
Belediye zabıtasının bir haftadır Beyoğlu'nda, polis eşliğinde sabah-akşam düzenli olarak yaptığı 'masa kaldırma' operasyonlarında, turistin altından sandalye çekme, müşterinin yemek tabağına el koyma gibi sahnelerin yaşandığı ortaya çıktı.
Masa kaldırma operasyonlarının ardından Asmalımescit sokaklarında hafta sonunda insan trafiği epey azaldı. Masa, sandalyelerine el koyulan Tünel 23 ve Cuba Bar adlı kafeler dün kepenklerini açmadı, sözlü uyarı alan işyerleri de masalarını dışarıya çıkaramadı. Asmalımescit'te masalarına el konan 2 işletmenin 'işgaliye' ücreti ödese de bunun için verilen izni 2011 için yenilemedikleri öğrenildi.
BAŞBAKAN O SOKAKTAN GEÇEMEDİ
Radikal gazetesinin haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'da Berat Kandili akşamında araçla yaptığı Beyoğlu gezisinde, aracın Cuba Cafe'nin önünde çok fazla masa olması nedeniyle buradan geçememesi sonucu bölgede kontroller ve operasyonlar başlatıldı. Öte yandan Beyoğlu Belediyesi'nin dışarı atılacak masalara sınır getirmekle ilgili olarak çalışmalarının 1 ay öncesinden başlaması da dikkat çekti.
'KAZANCIMIZ EN AZ YÜZDE 50 AZALDI'
Yaklaşık 1 ay önce başlatılan uygulamaya göre, dışarıya masa koymak için izin alan Asmalımescit kafelerinin önüne beyaz sınır çizgileri çizilmişti. İzin alan her işletme için masa koyma sınırını gösteren fotoğraflı bir evrak hazırlanmıştı. Masa başına 40-80 TL arası işgaliye ödeyen işletmeler de masaları sokağa çıkarmıştı.
Operasyonlarda evrakının tam olmadığı ve izni olmadığı halde dışarıya masa koyan işletmelerden birisi, evrakının yenilemek için 2 hafta önce başvuru yaptığını ancak izin belgesini henüz alamadığı için şu an dışarıya masa çıkaramadığını söylüyor. Bu hafta operasyon sırasında masaların hesaplarını alamamaktan yakınan bir işletme sahibi ise 20 çalışanına izin verdiğini ve 15 bin lira zarar ettiğini belirtiyor. Uyarı alan işletmelerden birinin sahibi de benzer biçimde yakınıyor ve "10 kişi eksik çalışıyoruz. Kazancımız da en az yüzde 50 azaldı" diyor.
BELEDİYE 'ŞİKÂYET VAR' DEDİ, SORULARA YANIT VERMEDİ
Beyoğlu Belediyesi tarafından operasyonlar sonrası yapılan yazılı açıklamada, "İlçemizde söz konusu kontrolsüz yol işgallerine yönelik belediyemizin yaptığı denetleme çalışmaları tamamiyle izinsiz olarak yapılan işgallere yöneliktir" dendi.
Belediye açıklamasında masaların trafikte sorun yarattığı vurgulandı. Söz konusu denetlemenin, bölgeden geçen araç ve yayaların seyrinin engellenmesi yolundaki şikâyetlerden yola çıkılarak başlatıldığı ifade edildi.
'SİVİL GİYİMLİ GÖREVLİLER' ÜRKÜTÜTÜ
Masa kaldırıp moloz kamyonuna atma operasyonu, İstanbul eğlence hayatının en hareketli olduğu bölgede, Asmalımescit-Beyoğlu-Cihangir hattında gerçekleştirildi. Zaman zaman müşterilerin yüksek sesli itirazları ve alkışlı protestolarına da neden olan baskınlarda dikkat çeken yön; operasyonun kalabalık bir zabıta, polis ve sivil kişiler grubunca ve aniden başlaması oldu. 30-50 kişilik grubun içindeki sivil giyimli kişiler, kendilerini 'sivil zabıta' olarak tanıttı.