Barzani'den Türkiye'ye 5 şart
Abone olKuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'den Türkiye'ye 5 maddelik görüş...
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut
Barzani'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ile yaptığı görüşmelerin ayrıntılar ortaya çıkmaya
başladı.
Görüşmelerde liderlerin yanında bulunan Bölgesel Yönetimin Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuat Masum, "Başkan Barzani, Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcıyor" dedi.
Kuzey Irak'ta yayımlanan Rudaw gazetesine açıklamalarda bulunan Dr. Fuat Masum, Barzani'nin Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde Kürt sorununun siyasi çözümünden bahsettiğini söyledi.
Barzani'nin, Türk yetkililere 5 maddelik görüş bildirdiğini söyleyen Dr. Masum, bunları şöyle açıkladı:
"1- Askeri yöntem çözüm getirmez.
2- Ne askeri çözüme inanıyoruz ne de bu yola dahil oluruz.
3- Bu sorunun barışçıl ve diyalog yöntemi ile çözülmesi gerekiyor.
4- Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde komşu ülkelere karşı silah kullanan grupları desteklemez.
5- Silahlı yönteme inanmıyoruz ve bu yolla sonuç alınmaz."
Dr. Fuat Masum, Barzani'nin görüşmelerinde siyasi yöntemin esas alınarak güvenlik sorununun da çözüleceğini belirttiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürdistan bölge başkanı Mesut Barzani, Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcıyor. Uzun süreliden kasıt iki ya da üç aylık bir ateşkes değil, önü açık uzun süreli bir ateşkestir. Başkan Barzani'nin Türkiyeli yetkililer ile yaptığı görüşmelerde Kürt halkının çıkarlarına karşı hiçbir söz söylemedi ve zaten Kürt halkının çıkarına karşı hiçbir şekilde konuşmaz. Her yerde Kürt halkının haklarından bahsetti ve bunu savundu. Biz Kürdüz ve Türkiye'de de Kürtler var. Ancak, unutmamamız gerekir ki bu Türkiye'nin iç meselesidir ve sonuç olarak Türkiye'deki Kürt ve Türk siyasi güçlerin anlaşması gerekiyor. Başkan Barzani, Türkiye Kürtlerinden habersiz Türkiye hükümeti ile görüşmeler yapmıyor. Ancak, Barzani sürecin başlamasını amaçlıyor ve süreç başladığında çözümün bir bölümünü oluşturacak."