Barzaniden Türkiye Kürtlerine çağrı
Abone olBarzani, Demokratik Açılım'a tam destek verirken Kürt meselesinde askeri ve siyasi baskıların bir parçası olmayacaklarını söyledi.
Mesut Barzani, Türk hükümetinin
''demokratik açılım'' sürecine güçlü destek verdiklerini, ancak
Kürt meselesinin çözümünde askeri yollar ya da siyasi baskıları
içeren bir seçeneğin parçası olmayacaklarını söyledi.
ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuşan Barzani, ''terör örgütü PKK'nın silahları bırakmaması ve Türkiye'nin terör örgütüne karşı operasyonlarına devam etmesi halinde tutumunun ne olacağına'' ilişkin bir soru üzerine, şu anda Türkiye'de bir açılım siyasetinin yürütüldüğüne ve soruna barışçıl çözüm bulunması yolunda çabalar verildiğine işaret ederek, buna odaklanmak gerektiğini kaydetti.
''Demokratik açılım'' sürecine, sorunun çözümüne barışçıl yaklaşıma ve hükümetin bu meseleyi çözme girişimlerine çok güçlü destek verdiklerini belirten Barzani, ''Hepimiz askeri yollar ya da siyasi baskıların hiçbir zaman çözüm getirmediğine ikna olmuş durumdayız, ama eğer bu seçenek seçilirse, bunun bir parçası olmayacağız'' dedi.
Mesut Barzani, Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasındaki ilişkilere yönelik soru üzerine de, Türkiye ile ilişkilerinin geliştiğini, iki taraf arasında ekonomik ve enerji alanında çok büyük bir işbirliği olduğunu kaydetti.
''Demokratik açılım'' sürecinin de bu ilişkilerin
geliştirilmesinde yardımcı olduğunu, aralarındaki ilişkilerin
hükümetin açılım siyasetinin desteklenmesinde önemli rol
oynayabileceğini ifade eden Barzani, ''Türkiye'nin, bölgesel
yönetimin kendisine tehdit olmadığını fark ettiğini'' savundu.
Barzani, DTP'nin kapatılmasına ilişkin de, ''Anayasa Mahkemesinin kararını doğru bulmuyoruz, bunun başlatılan barış sürecine hizmet edeceğine inanmıyoruz. Demokrasiye aykırı bir karar. Türkiye'deki Kürt kardeşlerime tavsiyem, olumlu tavır takınmaları ve Türk hükümetiyle işbirliği yapmaları, ki bu sayede bu fırsatı kaçırmayalım, barışçıl sürecin takibini sürdürelim'' diye konuştu.
''Barış süreci''nin devamında Türkiye ile yakın diyalog içinde olduklarını ifade eden Barzani, bir başka soru üzerine, ''İran'da, Suriye'de, Türkiye'de, nerede olursa olsun Kürt halkına karşı insani olmayan davranışlara karşıyız ve Kürtlerin haklarını savunuyoruz. Tavsiyem, bu hedefin güç ya da şiddet kullanarak değil, barışçıl ve demokratik yollarla takip edilmesi'' dedi.
Barzani, bölgesel yönetim olarak Türkiye ile Irak ve Avrupa ile Irak arasında köprü rolü oynayabileceklerini bildirdi.
KERKÜK VE DİĞER MESELELER
Konferansta Kerkük ile ilgili çok sayıda soruyla muhatap olan Barzani, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerle ilgili meselelerin çözümünde Anayasa'nın 140'ıncı maddesinden daha iyi bir alternatifi şu ana kadar görmediklerini, en doğru olanın, kendi geleceklerini belirlemede halkın oylarına başvurulması olduğunu savundu.
Barzani, Kerkük konusunda 140'ıncı maddenin dışında sunulan alternatiflerin, sorunun çözümüne katkı sağlamadığı gibi daha da karmaşıklaştırdığı görüşünü ileri süren Barzani, bu konuda ABD'nin tutumuna dair soruya, ''ABD'nin politikası açık, Irak anayasasına ve 140'ıncı maddeye desteğini dile getirdi. Bu bize yeterli'' diye konuştu.
Bağdat merkezi hükümetiyle aralarında petrol ve doğal gaz gelirlerinin paylaşımı, peşmergelerin statüsü gibi sorunlara da değinen Barzani, doğal kaynak gelirlerinin paylaşımı konusunda merkezi hükümetin kendilerine ayırdığı yüzde 17'lik dilimden daha fazlasını hak ettiklerini, bölgesel yönetime düşen payın merkezi hükümetin kontrolünde olmayan ayrı bir hesaba aktarılması ve konunun kendilerine karşı bir baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Barzani, peşmergelerin Irak'taki savunma yapılanmasının bir parçası olarak merkezi hükümet tarafından fonlandırılması ve Irak ordusunda yüzde 8'lik kısmı oluşturduğunu söylediği Kürtlerin orduda daha geniş temsilinin sağlanması gerektiğini belirtti.
Bölgesel yönetim olarak, Irak sınırları içinde kalma ve federal ve demokratik bir Irak'ı inşa etmede Bağdat merkezi yönetimi ve diğer siyasi güçlerle birlikte çalışma kararlarının olduğuna dikkati çeken Barzani, Irak'ta yeniden bir diktatörlük rejiminin ortaya çıkması durumundaysa, bu rejim altında yaşayamayacaklarını dile getirdi.
SEÇİMLER
Mesut Barzani, seçimlerde bazı adayların yasaklanmasına yönelik bir soruya, bu konunun ''biraz abartıldığını'' savunarak, Anayasası'nın 7. maddesinin, Iraklılara karşı suç işleyen ve teröre başvuranların siyasi sürecin dışında tutulmalarını gerektirdiğini, anayasaya ve demokratik ilkelere bağlılıklarını bildirenlerin siyasi sürece katılmalarına ise bir itirazlarının olmadığını kaydetti.
Yasaklananlar listesinde sadece Sünnilerin olmadığına işaret eden Barzani, seçimlerin Irak ve halkının geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi.
''Irak'ın komşularının seçimlere müdahalesinden endişeli misiniz?'' sorusu üzerine Barzani, ''Maalesef komşu ülkelerin müdahaleleri devam ediyor'' diyerek, bu müdahalelere Iraklıların kendilerinin son verebileceğini kaydetti.
''İRAN İLE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE DİYALOG YÖNTEMLERİ KULLANILMALI''
Barzani, ABD'nin İran ile yaşadığı soruna ilişkin bir soru üzerine de, İran ile sorunların çözümüne barışçıl yaklaşılması ve diyalog yöntemlerinin kullanılması gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Bir soru üzerine, ABD halkı ve yönetimine ''Irak ve Kürt halkını özgürleştirmek için sunduğu katkılara'' teşekkür ettiklerini ifade eden Barzani, Başkan Barack Obama ile görüşmesinde, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinin ''sadece askerlerin mi çekildiği, yoksa ABD'nin taahhütleri ve angajmanının da terki anlamına gelip gelmediğini'' sorduğunu, Obama'nın, ''ülkesinin Irak ile ilgisini devam edeceği'' yönündeki cevabının ise kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.