Barutsuz mermi atan silah geliştirdi

Abone ol

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nden 4 öğrenci, barutsuz mermi sistemiyle çalışan silah geliştirdi.

Geliştirilen proje ile silah, barut kullanmadan mermiyi elektrikle hızlı bir şekilde fırlatabiliyor. Silah, aynı zamanda otomatik olarak çalışabiliyor.

SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü öğrencileri Ufuk Erol, Şuayip Öztaş, Volkan Sıgalı ve Vedat Algül, geliştirdikleri silahla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından düzenlenen 'Yeni Fikirler ve Yeni İşler Yarışması'na katıldı. Öğrenciler, 'Elektromanyetik Fırlatıcı Sistem Projesi' ile savunma sanayii kategorisinde birinci oldu.

Projeyi geliştiren öğrencilerle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, yaklaşık 2 bin projenin yer aldığı yarışmada, SDÜ'lü öğrencilerin savunma sanayii kategorisinde finale kadar yükseldiklerini anlattı.

Öğrencilerinin, birinci seçilerek 50 bin lira değerindeki özel ödülün sahibi olduklarına değinen Rektör Prof. İbicioğlu, "Proje ile üretilen silah, tank üzerine ve fırkateynlere de monte edilebilir. Öğrencilerimizi, savunma sanayiine hizmet ettikleri için kutluyorum. Bu sonuç gösteriyor ki Anadolu üniversiteleri araştırma, teknoloji ve inovasyona açıktır. Yapılan projelerle bu tür eleştirilere de cevap vermiş oluyoruz." dedi.

Proje Danışmanı SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi de proje üzerinde yaklaşık 1 yıldır çalıştıklarını belirtti. Çalışmalar sonunda öğrencilerin teknolojik imkanları kullanarak, cephane gerektirmeyen ve elektrikle çalışan silahı yaptıklarını kaydeden Çömlekçi, "Geliştirilen silahta mermi, barut gazının ateşlenmesi ile değil, elektrik ile fırlatılıyor. Bu da ayrı bir cephane gerektirmiyor, ayrıca tehlike de oluşturmuyor. Elektrik, ışık hızının 8 katı hızla mermiyi fırlatıyor." diye konuştu.

Barutsuz mermi konusunun dünyada konuşulduğunu, ancak bugüne kadar somut bir proje üretilmediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çömlekçi, SDÜ tarafından üretilen bu projenin Milli Savunma Bakanlığı tarafından da büyük beğeni topladığını söyledi.

Projeyi geliştiren öğrencilerden Ufuk Erol, barutsuz mermiyi elektrikle hızlı şekilde fırlatma özelliği taşıyan silahın otomatik olarak da çalışabildiğini kaydetti. Silahın, tanklar üzerine monte edilebildiğini ya da terörist saldırılarına karşı karakollarda kullanılabileceğini anlatan Erol, patent için başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri