Barlas internetcilere takılıyor

Abone ol

Mehmet Barlas bu kez de pijamalı gazetecilere değiniyor. Barlas, cCep telefonu ile londradaki saldırılara ait fotoları internet sitelerine gönderenleri anlatıyor.

Gündem yaratan açıklamaları ile tanınan Mehmet Barlas bu kez de haberciliği irdeliyor. Barlas televizyonu, interneti, radyoyu ve gazeteleri  haberciliğin bir bütünü olarak ele alıyor. Ona göre bir de Yazar aynı isimli köşe yazısında irdeliyor konuyu:

Yazı: Mehmet Barlas
Kaynak:

Yurttaş gazeteciler, bloggerler ve habercilik

İnternet haber sitelerindeki "Pijamalı Gazeteciler"in kimler oldukları artık biliniyor.
Pijamalı gazeteciler diye, internet haber sitelerini, zaman ve mekana bağlı olmadan hazırlayanlara deniliyor. Bunlar internete bağlanılabilen herhangi bir yerde, her an bilgisayarlarından sitelerinin haberlerini tazeliyor, yayına sokabiliyorlar.

Londra'daki son terörist saldırılar ise, internet haberciliğindeki "Yurttaş Gazeteciler"i (Citizen Journalists) ön plana çıkardı. Yurttaş gazeteciler diye de, bir olaya tanık olup, cep telefonlarındaki kameralarla çektikleri fotoğrafları internet sitelerine gönderenlere ve gördüklerini telefon ve emaille aktaranlara deniliyor. Bunların aktardıkları görüntü ve bilgiler çok gerçekçi ve yerinden olduğu için, olay derinine yansıtılıyor.

Bir de "Bloggerler" var. Bloggerler bireysel haberciliği seçen internet gazetecileri. Bunlar dijital fotoğrafçılığı çok iyi kullanıyorlar. Yazdıkları haberlerle, dünya çapında önemli olayları gün ışığına çıkartabiliyorlar.

Bloggerlerin global ölçekteki arama motorları "Technorati.com"a veya bunların yazıştıkları "Weblogs.com"a girdiğiniz zaman, bloggerlerin ilgilendikleri konuların sınırsızlığını da anlarsınız.. Örneğin son Londra olaylarında başta BBC olmak üzere internet siteleri ve arama motorları hemen bloggerler için havuzlar oluşturmuşlardı.

Pek çok fotoğraf o havuzlardan elde edildi. İnternet haberciliğinin bir diğer uzantısına da "Hiperlokal Medya" deniliyor. Bu özellikle Kuzey Amerika'da, yazılı basına ilgi göstermeyen genç nüfusun, yaşadıkları yöredeki gelişmelere katılmaları ve "Yurttaş gazeteci" olarak haberlerini yayınlayabilmeleri için geliştirilen bir model. Bir çeşit dijital duvar gazetesi gibi... Dar bir çevreye internetle ulaşmak amaçlanıyor.

Nasıl televizyon yazılı basını yok edemediyse, internet haber sitelerinin de gazeteleri yok etmesi herhalde mümkün değil. Ama çabukluk ve her an haberlerin tazelenebilmesi, müthiş bir rekabet gücü sağlıyor internet haberciliğine. Ayrıca gazete sayfasının eni ve boyu sınırlı. Oysa bir internet haber sitesinin eni, bilgisayar ekranı kadar. Ama boyu sonsuz... Linklerle, zamanı ve mekânı aşan bir genişliğe ve derinliğe ulaşabiliyorsunuz.

Londra'daki terörist saldırılar vesilesi ile haberciliğin, gazetesi, televizyonu, radyosu ve interneti ile bir bütün olduğu iyice anlaşıldı. Tüm medyalar kitlelerin haberlere, görüntülere ve yorumlara ulaşması için seferber oldu. İnternet medyası, olayları yaşayanların da "Yurttaş gazeteciler" olarak devreye girmelerini sağladı ve bundan gazeteler de yararlandı.

Günün Önemli Haberleri