Bankanızdan bu ücreti mutlaka isteyin!

Abone ol

Kredi çeken ve borcunu vadesinden önce ödeyenleri sevindirecek haber...

Kredi çekerken bankalarca sigortalanan tüketicilere sikayetvar.com avukatlarından Sercan Sakallı “Krediyi erken kapattığınızda peşin ya da taksitli olarak ödemiş olduğunuz sigorta primlerinizin iadesini bankadan istemeyi unutmayın” uyarısında bulundu.

BANKADAN ALACAĞINIZ VAR

“Bankadan kullandığım krediyi vadesinden önce kapatmama rağmen banka hem erken ödeme cezası kesti hem de sigorta primlerini yansıtmaya devam etti” şeklinde gelen şikayetler sonrası Av. Sercan Sakallı bankaların hayat sigortası dayatmasını eleştirdi ve kredisini erken kapatanlara da “Bankadan alacağınız var” dedi. Sakallı, tüketicileri sevindirecek görüşlerini şöyle açıkladı:

“Bilindiği üzere sigorta primleri bankalar tarafından ya peşin olarak ya da taksitler halinde tahsil edilmektedir. Kredi kullanılırken peşin olarak ödenen sigorta primi söz konusu ise tüketici krediyi vadesinden önce yani erken kapattığında peşin olarak ödemiş olduğu sigorta primlerinin iadesini bankadan istemelidir. Sigorta primleri taksitler halinde ödenmekte ise tüketici krediyi kapatılmasına rağmen sigorta primlerinin tahsiline devam ettiği görülmektedir. Bu durumda yine tüketici bankaya krediyi kapattığını, sigorta primlerini bundan sonra ödemeyeceğini beyan ederek ödenmiş olan sigorta primlerinin iadesini bankadan talep edecektir. Tüketicilerin bankalara yapacakları başvuruları yazılı olarak yapmaları ve bankaya sunmuş oldukları dilekçenin içeriğini tasdik eden bir örneğini bankadan talep etmeleri ispat hukuku açısından son derece önemlidir.”

YARGITAY'IN EMSAL KARARLARI VAR

Bankaların her kredi çeken tüketiciye hayat sigortası yapmasının iyi niyet kurallarına da aykırı olduğunu kaydeden Av. Sakallı, “Tüketicilerce yapılabilecek başka bir imkan bulunmadığı için kabul edilmektedir. Bunun yanında 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. Maddesinde sözleşmeye eklenen haksız şartların tüketiciyi bağlamayacağı düzenlenerek şöyle denilmiştir; ‘Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.’Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere kanun koyucu sözleşmeye tek taraflı olarak konulan haksız şartların tüketiciyi hiçbir şekilde bağlamayacağını vaz’etmiştir. Ayrıca Yargıtay’ın haksız şartların tüketiciyi bağlamadığına dair emsal kararları mevcuttur.” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri