Bankalar yabancılara emanet

Abone ol

Uygulamayı yerinde bulan uzmanlar kadar, bu işi Türkler'le çözmenin faydalı olacağı görüşünde olanlarda var.

Akşam Gazetesi'nden Sinan Kal'ın haberine göre,

Bankacılığa AB ayarı

İmar Bankası'nın batışı sonrasında çıkan tartışmalara son noktayı koyacak Bankacılıkta Denetimi Güçlendirme Komisyonu'nun başına kara para avcısı Fransız Fort ile İngiliz Harward getirildi

İmar Bankası olayından sonra önemi anlaşılan bankacılık sistemindeki denetim zaafları, biri Fransız biri İngiliz iki uzmanın da yer aldığı bir komisyonda ele alınacak.

Komisyon raporunu mayıs sonuna kadar hazırlayacak. Henüz ismi belli olmayan üç Türk uzmanın da görev yapacağı komisyonun başkanlığını, OECD'nin kara para ile mücadele için kurduğu Mali Eylem Çalışma Kurulu'nun da başkanlığına atanan Fransız bankacı Jean Lois Fort yapacak.

İngiltere Merkez Bankası'nda ve IMF'de finansal sektör konusunda çalışmaları bulunan Peter Harward da, Fort'un yardımcılığını yapacak. Böylece Türkiye, İmar Bankası olayından sonra IMF'ye verilen niyet mektubunda taahhüt ettiği uluslararası komisyonu, iki AB üyesi ülkenin uzmanı ile bir anlamda dengelemiş olacak. İki yabancı uzmanın yer aldığı komisyon, Niyet Mektubu uyarınca mayıs ayı sonuna kadar raporunu hazırlayacak ve yayınlayacak. Raporda yer alan öneriler, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) işlevlerinin yeniden tanımlanmasında ve bağımsızlığının sınırlarının belirlenmesinde dikkate alınacak.

Kara para avcısı

'Bir daha böyle kötü tecrübeler yaşamamak ve bankacılık sektörünü güçlendirmek için uluslararası düzenlemeler yapacağız.

IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantılarına katılmak üzere New York'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, İmar Bankası'nın batışından çıkarılan dersler sonucu oluşturulacak komisyonun, 'bankacılık sektörünün denetimi ve gözetimi, nasıl daha fazla etkinleştirilir' konusunda çalışma yapacağını açıkladı. Babacan şunları söyledi:

'Bir daha böyle kötü tecrübeler yaşamamak ve bankacılık sektörünü güçlendirmek için uluslararası düzenlemeler yapacağız. Komisyonun başkanlığını, uzun yıllar Fransa Merkez Bankası'nda yüksek görevlerde bulunan ve bankacılık gözetim biriminin başkanlığını da yapan Jean Lois Fort'un yapacak. Uluslararası bankacılık camiasının yakından tanıdığı Fort, ayrıca Temmuz 2004'te başlayacak ulusal ve uluslararası finansal sistemin kötü amaçla kullanımını engellemek için kurulan, bizim de üyesi olduğumuz Mali Eylem Çalışma Grubu'nun da başkanlığına atandı. Temmuz ayında başlayacak bu çalışmalardan önce, Türkiye'deki çalışmalara start vereceğiz. Uzun yıllar İngiltere Merkez Bankası'nda ve IMF'de finansal sektör konusunda çalışmış bulunan Peter Harward da, Fort'un başkanlık edeceği inceleme ve değerlendirme çalışmalarında yer alacak. 1988-1992 Yıları arasında bankacılık gözetiminden sorumlu Basel Komitesi'nin sekreterliğini de yapmış olan Harward, ayrıca Japonya, Çin, İsviçre ve Güney Afrika gibi ülkelerde de, finansal sektörün yeniden yapılandırlması çalışmalarında aktif biçimde yer aldı. Son olarak Toronto Finansal Sektör Gözetimi, Uluslararası Liderlik Merkezi'ne başkanlık yaptı.'

'Çalışmaların sıhhatli yürütülmesi ve doğru sonuca ulaşılabilmesi için uluslararası tecrübe büyük önem taşıyor. Türkiye'deki bankacılık sistemini yeniden yapılandıracak olan çalışmaların 3-4 hafta içinde başlayacak. Komisyonda Türkiye'den uzmanlar olacak. İsim çalışmaları netleştikten sonra, bu konudaki çalışmalar da ayrıca yapılacak.'

Mektuptaki taahhüt

Kurulacak komisyon ile ilgili taahhüt, İmar Bankası olayından sonra iç ve dış finans çevrelerinde ortaya çıkan tartışmalar üzerine 6. Niyet Mektubu'nda verilen taahhütler arasında, şu ifadelerle yer almıştı: 'İmar Bankası’nda oluşan zararlara ilişkin bir inceleme başlatılacak ve kamuya olan yükü azaltmak üzere alacakları mümkün olan en yüksek düzeyde tahsil edebilmek amacıyla gerekli tüm kaynaklar seferber edilecektir. BDDK’nın talebi üzerine, İmar Bankası olayından çıkarılacak dersler ile denetim çerçevesinin, banka dış denetimlerinin ve finansal piyasaların denetlenmesi ile ilgili diğer kuruluşların güçlendirilmesine ilişkin bağımsız bir araştırma başlatılmaktadır. Bulgular denetim fonksiyonlarının güçlendirilmesine yönelik olarak kullanılacak ve rapor 2004 yılı Mayıs ayı sonuna kadar yayımlanacaktır.'

TEPKİLER

Bankacılık sektörünün denetimi, gözetimi ve daha fazla etkinleştirilmesi için oluşturulan komisyona iki Avrupalı ismin getirilecek olmasına uzmanlardan farklı tepkiler geldi. Uygulamayı normal ve yerinde bulanlar kadar, bu işi Türkler'le çözmenin faydalı olacağı üzerinde duranlar var.

Yararlanmakta fayda var

Şaban Erdikler: Yabancı Sermaye Derneği Başkanı

Eğer bankacılık sistemini düzene koymak adına böyle bir karar alındıysa ki öyle görünüyor. İsabetli bir iş. Türkiye'nin eksik olan yanlarında uluslararası deneyimlerden yararlanmasında her zaman fayda vardır. Umarım sistem faydasını görür başarılı olur.

İbrahim Betil (Eski bankacı)

Bankacılık sisteminin ihtiyacı olduğu için böyle bir komisyon kuruluyorsa, amacına uygun ve düzgün işleyecek bir yapıda gayet faydalı olur. Bu tip bir kararın alınmasında herhangi bir dış gücün baskısı ya da içeriden buna benzer bir durumun olması önemli değil. Eğer Türkiye dış dünyanın rekabet koşullarına adapte olmak istiyorsa, evrensel standartlara uygunluk gerekiyorsa başlangıçta yabancılardan yararlanmak uygundur. İleride bu ülkenin insanlarıyla devam edilir.

Türkler'in suyu mu çıktı

Sadi Uzunoğlu (İst. Tic. Üniv. Öğ. Üye.)

Türkiye'de piyasayı çok iyi bilen analiz eden iyi uzmanlar var. Onların suyu mu çıkmış. Hemen bir yabancıya başvurmak da ne demek. Ben yabancı ismini duyunca gülüyorum. Türk bankacılık sisteminde hastalıklar ve yanlışlar belli ise ne gerek var yabancıya. Üstelik tüm gerçeklerin farkında olan Türk uzmanlar var iken.

Günün Önemli Haberleri