Bankalar çıldırmış olmalı! Artık alo da paralı

Abone ol

Bakanlık bankacılık işlemleri komisyonlarını sınırlamaya çalışırken, bankalar aldıkları komisyonların miktarını iki katına çıkardı.

Faiz dışı uygulamalardan sağladıkları gelirlere yenilerini ekleyen bankalar, müşterilerini uyarmak amacıyla gerçekleştirdikleri telefon aramalarından kredi kartıyla yapılan EFT'ye kadar 65 farklı kalemden komisyon almaya başladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir yandan bankacılık işlemleri ve kredi kartlarında uygulanan komisyonlara “sınırlama” getirmek için çalışmalar sürdürürken, diğer yandan da bankalar, faiz dışı uygulamalardan elde ettikleri gelirlere sürekli yenilerini ekliyor. CNN Türk'te yayınlanan haberine göre; sayısı 31’den 65’e çıkan bu gelir kalemlerine, geçtiğimiz nisan ayında e-posta yoluyla gönderilen kredi kartı ve hesap ekstrelerini de katan bankalar, şimdi de müşterilerini uyarmak için yaptıkları telefon aramalarına da komisyon uygulamaya başladı.

3 LİRALIK ARAMA BEDELİ

Bir çok banka, borcunu ödemeyi aksatan müşterilerine gönderdiği uyarı SMS mesajlarına 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren 3 TL hizmet bedeli yansıtmaya başlıyor. Müşterilerini cep telefonlarından arayarak, “borcunuzun son ödeme tarihi yaklaştı” diye hatırlatma yapan bankaların, bu aramaları karşılığında müşterilerine yansıttığı hizmet bedeli de 3 TL oluyor.

YURTDIŞI HARCALAMALARI KOMİSYONU ARTTI

Bazı bankaların yurt dışında yapılan harcamaların hesap özetini TL cinsinden alan müşterilerine uyguladığı komisyon oranı da 28 Ağustos tarihinden itibaren yüzde 2’ye çıkıyor. Uygulamayla ilgili bilgilendirme ise son gönderilen hesap ekstrelerinde yapılıyor. Ekstrelerde, “yurt dışı harcamalar için TL ödemeli hesap özeti alınması durumunda bu harcamalar bankanın döviz satış kuru ve tutarı üzerinden aylık yüzde 2 komisyon ile birlikte TL’ye çevrilecektir” ibaresine yer veriyor.

KREDİ KARTIYLA EFT’YE DE ÜCRET

Bankalar ayrıca, kredi kartı ile yapılan EFT işlemlerine 28 Ağustos tarihinden itibaren 5 TL’nin altında olmamak kaydıyla BSMV hariç yüzde 3’lük komisyon uygulamaya başlıyor.

KARTINI GÖNDERMEK İÇİN KURYE ÜCRETİ

Bazı bankalar ise yeni düzenledikleri ya da yeniledikleri kredi kartı ve banka kartları için bundan böyle kart bedeli dışında bir de kurye bedeli alacak. Bedel, gönderilen her bir kart için 5 TL olacak.

Bankalar, nisan ayından itibaren de müşterilerinin e-posta hesaplarına sıfır maliyetle gönderdiği kredi kartı hesap özetleri için de 1 TL hizmet bedeli alma uygulamasını başlatmıştı.

GELİRİN YÜZDE 13.5'İ KOMİSYON

49 bankanın faaliyet gösterdiği sektörün mart 2013 itibarıyla kullandırdığı bireysel kredilerin toplamı 280,1 milyar TL’yi buluyor. Bunun 73,7 milyar TL’lik kısmını kredi kartı alacakları, 206,5 milyar TL’lik kısmını da tüketici kredileri oluşturuyor. Toplam kredi kartlarının sayısı, 56 milyon 361 bin 749 adedi, banka kartlarının sayısı da 95 milyon 129 bin 839 adede ulaşıyor.

Toplam gelirleri geçtiğimiz yıl 142 milyar 496 milyon liraya ulaşan bu 49 bankanın faiz dışı gelir kalemlerinden elde ettiği gelir ise 19 milyar 237 milyon TL’yi buluyor. Bankalar bu yolla toplam gelirlerinin yüzde 13,5’ini hizmet bedeli, komisyon ücreti gibi adlar altında müşterilerine yansıttıkları faiz dışı gelirlerden elde etmiş oluyor.

65 FARKLI MASRAF KALEMİ VAR

BANKALARIN uyguladığı tüm işlemler, bankalar için önemli bir gelir kaynağını oluşmasına neden oluyor. Bu da, bankaların komisyon uygulamasını sürekli yaygınlaştırmasına yol açıyor. EFT’den havaleye, çekten kullandırılan krediye kadar birçok işlem için ek ücret talep eden bankalar, sadece hesap ekstrelerinden değil, aynı şube içinde ki hesap işlemlerinden bile ücret talep edebiliyor. Ancak, bankaların masraf adı altında uyguladığı komisyonların sayısının son bir yıl içinde 31’den 65’e ulaşması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’ üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirmesini sağladı. Bakanlık, ücret ve komisyon alımına ilişkin düzenlemeleri artık BDDK üzerinden gerçekleştirecek. Yeni yasa tasarısı, bankaların uyguladığı ücret ve komsiyonları tamamen ortadan kaldırılmayacak. Ancak bunlarla ilgili önemli sınırlamalar getirecek. BDDK uygulanacak komisyon oranlarıyla ilgili bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacaklar. Ayrıca, kredi kartları da iki gruba ayrılacak. Herhangi bir ek hizmet içermeyen klasik kredi kartlarına aidat yansıtılmayacak. Alışverişleri taksitlendirme ya da uçuş mili, puan kazandırma özelliği bulunan kartlarda ise müşteriler kart aidatı ödeyebilecek. Bunun da ne kadar olacağını BDDK belirleyecek.

Günün Önemli Haberleri