Bankalar artık bundan da ücret alacak

Abone ol

Bankalar, internet bankacılığına girişte onay kodu olarak müşterilerinin cep telefonlarına gönderdiği mesajlardan artık ücret alacak.

Hesap işletim ücretleri, kredi kartı üyelik ücreti gibi uygulamalarıyla sık sık eleştiri konusu olan bankaların aldığı yeni karar yine vatandaşı vuracak.

Bankalar, internet bankacılığına girişte cep telefonlarına gönderdikleri mobil onay kodu mesajlarını ücretlendirmeye hazırlanıyor.

2010 yılı başında BDDK tarafından yayınlanan Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkeler Tebliği'nin yürürlüğe girmesiyle interaktif bankacılık kanallarında iki faktörlü kimlik doğrulama zorunlu hale geldi.

Bu nedenle internet şubesine girişte sadece kullanıcı kodu ve parola yeterli değil. İnternet bankacılığında işlem yapabilmek için kullanıcı kodu ve paroladan sonra cep telefonunuza SMS olarak gönderilen şifreyi de girmeniz gerekiyor.

finanscaddesi.com'un haberine göre 'Mobil onay kodu' olarak da tanımlanan kısa mesajın yanısıra her banka tarafından farklı şekilde adlandırılan ve ileri güvenlik aracı olarak kabul edilen Şifrematik, Cep Anahtar gibi uygulamalar da var. Bunlar belli bir ücret karşılığında müşterilere satılıyor.

BANKALAR ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

Ancak Türk bankacılık sektörünün geneline bakıldığında alternatif dağıtım kanallarında işlem yapan müşterilerin büyük çoğunluğu SMS olarak iletilen ücretsiz mobil onay kodunu kullanıyor. Bankalar açısından ise SMS ile şifre gönderiminin maliyeti giderek kabarıyor. Bu yüzden bankalar şimdi bu maliyeti hafifletmek için çözüm arayışında.

Bazı bankalar cep telefonuna gönderilen kısa mesajlardan ücret almaya hazırlanırken, bazıları ise Şifrematik, Cep Anahtar gibi uygulamaları yaygınlaştırmak, müşterileri şifre üreten cihazlara teşvik etmek için strateji geliştiriyor.

İLK ADIM ATILDI

Hatta bununla ilgili ilk adımlar atıldı. Türkiye'nin önde gelen özel bankalarından birisinde personelin ileri güvenlik araçları kullanım oranları incelendiğinde, çalışanların yarıya yakınının mobil onay kodunu kullandığı tespit edildi.

Banka, komisyon gelirlerinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla ilk aşamada tüm çalışanlarının şifre üreten araçları kullanmalarını teşvik edecek. İkinci aşamada ise banka personeli müşterilerine Şifrematik ve Cep Anahtar gibi güvenlik araçlarını tanıtacak.

Özetle; bankalar kısa mesajla şifre gönderiminin maliyetini hafifletmek için bir yandan bu mesajları 50 kuruşa varan tutarlarda ücretlendirmeye hazırlanırken, bir yandan da önümüzdeki günlerde şifre cihazlarının pazarlamasına ağırlık verecek.

Günün Önemli Haberleri