Bangladeş'te 'darbe komplosu'
Abone olOrdu, çoğu muvazzaf en az 16 askerin Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki hükümete darbe planladıklarını ve askeri mahkemede yargılanacaklarını duyurdu.
50'den fazla yaralı var
Bangladeş ordusu bir grup subayın Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki hükümete darbe düzenleme planlarını ortaya çıkardıklarını duyurdu.
Ordu sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Mesud Rezzak, darbe planlarından "az sayıda aşırı dinci" dediği bir grup askeri sorumlu tuttu.
Tuğgeneral Rezzak, planda payı olduğunu tespit ettikleri zanlıların askeri mahkemede yargılanacağını söyledi. Bu kişilerden bazılarının tutuklandığı, bazıları hakkında ise tutuklama emri çıkarıldığı duyuruldu.
Açıklamaya göre, darbe planlamakla suçlanan 16 kişiden ikisi
emekli asker, geri kalanları muvazzaf subay.
Tuğgeneral Rezzak plana ilişkin ilk işaretleri Aralık ayında ortaya çıkardıklarını ve kanıt toplamak için soruşturmayı derinleştirdiklerini söyledi.
Bangladeş tarihinde askeri yönetimler önemli bir paya sahip. Ordu son olarak 1990'a kadar geçen 15 yılda iktidardaydı.
İktidardaki Başbakan Şeyh Hasina da 2009 yılı başlarında yönetimi ordu destekli bir emanetçi hükümetten devralmıştı.
Bundan kısa süre sonra, Bangladeş paramiliter kuvvetleri bünyesinde bir isyan hareketi başlamış, çıkan olaylarda 51'i subay 70'den fazla kişi ölmüştü.
Başbakan iktidarda geçirdiği üç yılda başta İslamcılar olmak üzere, çeşitli radikal grupların tehditlerine hedef oldu.
Muhabirlerimiz özellikle geçen yıl anayasada yapılan değişikliklerin muhafazakar grupların tepkisini çektiğini, İslam devletin resmi dini statüsünü koruyor olsa da hükümetin 'laikleştirme' suçlamalarına hedef olduğunu belirtiyor.
Babası bağımsız Bangladeş'in kurucusu olan Şeyh Hasina, 30 yılı aşkın zamandır aktif siyasetin içinde.
1975'te babası, annesi ve 3 kardeşi ordunun düzenlediği darbe sırasında öldürülen Şeyh Hasina, uzun süre sürgünde yaşamıştı.