Bangladeş: Cemaat-i İslam liderine idam cezası
Abone olBangladeş'te Cemaat-i İslam Partisi liderlerinden Dilaver Hüseyin Seyidi, 1971 bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yapmak, toplu katliam ve ırza geçmek suçlamaları nedeniyle idama mahkûm edildi.
Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi, ülkenin en büyük siyasi
partilerinden Cemaat-i İslam Partisi'nin başkan yardımcısı Dilaver
Hüseyin Seyidi’yi, 1971’deki bağımsızlık savaşında ‘savaş ve
insanlık suçu işlediği’ suçlamasıyla idama mahkûm etti.
Haziran 2010’da tutuklanan Seyidi, Bangladeş’in Pakistan’dan bağımsızlığını ilan ettiği 1971’de, toplu katliam, ırza geçme, yağmalama ve kundakçılık gibi 19 farklı suç işlemekle suçlanıyordu.
Seyidi’ye yönelik suçlamalar arasında, bağımsızlık mücadelesinde, Pakistan ordusuna bağlı milis grubu El Badr ile işbirliği yapmak, Hinduları Müslüman olmaya zorlamak ve bağımsızlığı destekleyenlerin mülklerine el koymak da var.
Dilaver Hüseyin Seyidi, mahkemenin mahkûm ettiği en üst düzey parti lideri oldu.
Seyidi, suçlamaları reddederken, Cemaat-i İslam Partisi, Savaş
Suçları Mahkemesi’nin kararını, temyize götüreceklerini
belirtti.
Parti, bugün ülke çapında greve gidilmesi çağrısı yaptı.
Mahkemeye tepki gösterenler, kararın ‘siyasi’ olduğunu savunuyor.
Binlerce kişi dün, Seyidi’ye idam cezası verilmesi için başkent Dakka sokaklarında protesto gösterisi düzenlemişti.
Cemaat-i İslam Partisi’nin dokuz lideri ve Bangladeş Milliyetçi Partisi’nden iki milletvekili, Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi’nde ‘katliam’ yapma suçlamasıyla yargılanıyor.
Ay başında, parti liderlerinden Abdülkadir Mullah da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Abdullah Gül mektup yollamıştı
Ocak ayında, partinin eski liderlerinden Abdülkelam Azad da gıyabında yargılanmış ve insanlığa karşı suç işlemek dâhil sekiz ayrı suçtan idama mahkûm edilmişti.
Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi, bağımsızlık mücadelesi sırasında Pakistan’la işbirliği yapanların yargılanması için hükümet tarafından 2010 yılında kurulmuştu.
İnsan hakları grupları, mahkemenin uluslararası standartlara uygun hareket etmediğini ifade ederken, Cemaat-i İslam ve Milliyetçi Parti mevcut hükümeti ‘siyasi kan davası’ yürütmekle suçluyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘katliam yapmakla suçlanan’ Cemaat-i İslam üyelerinin affedilmesi için Bangladeşli mevkidaşına mektup yazmış, Bangladeş Dışişleri kaynakları ise mektubun ‘içişlerine müdahale’ anlamına geldiğini ifade etmişti.
Bangladeş kaynaklarına göre, 1971 yılındaki bağımsızlık savaşında 3 milyon kişi hayatını kaybetti, 200 bin kadın tecavüze uğradı ve milyonlarca kişi Hindistan’a göç etmeye zorlandı.