Bangkok'taki çatışmalarda ölü sayısı 3'e çıktı
Abone olTayland'ın başkenti Bangkok'ta polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin öldüğü ve onlarca yaralanan olduğu bildiriliyor. Güvenllik güçleri göstericilerin barikatı altındaki kamu kurumlarını geri almak için operasyonlar düzenliyor.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda üç kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.
Güvenllik güçleri geçen yılın sonlarından beri göstericilerin barikatı altındaki kamu kurumlarını geri almak için operasyonlar düzenliyor.
Gösterilerin odak noktası Başbakanlık makamı. Dün, bina önünde toplanan binlerce kişi, yetkililerin işbaşı yapmasını engellemek amacıyla giriş kapılarına çimento dökmüştü.
Bu sabah, polis, son birkaç gündür sayılarını artıran göstericilerle pazarlığa girişti. Daha sonra Bangkok'un merkezi bölgelerinden Demokrasi Heykeli yakınında şiddet olayları patlak verdi. Olaylar sırasında bir polisle iki göstericinin öldüğü kaydedildi.
Başkentte silah sesleri duyuldu ama, ateş açan tarafın hangisi olduğu anlaşılamadı. Polis güçleri, göstericilerin attığı el bombalarından yaralandı; göstericiler de polis ateşi altında kaldı.
Başkentteki acil servis, çatışmalarda 60 dolayında insanın yaralandığını bildirdi; ancak bu yaralıların kaçının polis, kaçının gösterici olduğunu açıklamadı.
Tayland'da Kasım ayından bu yana hükümet karşıtı gösteriler siyasi krize dönüştü. Son birkaç aydır çeşitli resmi daireleri işgal eden göstericiler hükümetin istifa etmesini istiyor.
Hükümet, geçen hafta işgal edilmiş olan tüm resmi kurumların geri alınacağını açıklamıştı.
Bu sabahın erken saatlerinde Enerji Bakanlığı'ndaki işgal sona erdirildi ve 100'e yakın gösterici gözaltına alındı.
Bugüne dek polis, göstericilere karşı kuvvet kullanmakta isteksiz davranıyordu. Başlangıçta siyasi gerilimin düşürülmesi amacıyla göstericilerin hükümet binalarına girmesine izin verilmişti.
Kasım ayında başlayan protestolar, Başbakan Yingluk Şinawatra'nın ağabeyi Taksin Şinawatra'nın sürgünden geri dönmesine olanak vereceği söylenen tartışmalı af yasasının, parlamentonun alt kanadından geçmesiyle tetiklenmişti.
Hükümet karşıtı göstericiler, Yingluk Şinawatra'nın ağabeyinin kontrolü altında olduğunu ve istifa etmesi gerektiğini savunuyor.
'Halk düşmanı'
Öte yandan, Tayland yolsuzlukla mücadele komisyonu, Başbakan Yingluk Şinawatra'nın, pirinç destekleme programını hatalı bir şekilde yürütmekle suçlandığını açıkladı.
Başbakan Yingluk Şinawatra, destekleme planının yolsuzluklara imkan sağlayabileceği ve kayıplara yol açacağı uyarılarına rağmen, programı uygulamaya sokmuştu.
Pirinç destekleme programı çerçevesinde, hükümet son iki yıldır çiftçinin elindeki ürünü dünya pazarlarındaki fiyattan % 50 daha pahalıya satın alıyordu.
Başbakanın, 27 Şubat'ta, hakkındaki suçlamayı işitmek üzere çağrıldığı bildirildi.
Yingluk Şinawatra'nın bu suçlama yüzünden görevinden uzaklaştırılabileceği kaydediliyor.