Balyozu Hilmi Özköke sorun!

Abone ol

Doğan'ın avukatları, gizlilik derecesine sahip yasal seminer çalışması notlarının 1. Ordu Karargâhı'ndan nasıl çıkartıldığının emekli Org. Özkök’e sorulmasını talep etti.

Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturması kapsamında tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, savcılığa verdikleri dilekçeyle gizlilik derecesine sahip yasal seminer çalışması notlarının 1. Ordu Karargâhı’ndan nasıl çıkartıldığına ilişkin soruşturma başlatılmasını ve bu kapsamda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün ifadesinin alınmasını talep etti.

Çetin Doğan’ın avukatları, ayrıca 2001-2003 arasında bir darbe hazırlığı yapılıp yapılmadığının, ihbar yapılmış ise buna ilişkin ne gibi çalışmaların yapıldığının da MİT’ten sorulmasını talep etti.

NASIL ÇIKARILDI?

Avukatlar, savcılığa verdikleri 4 sayfalık dilekçede Çetin Doğan’ın 1. Ordu Komutanlığı görevini yaptığı dönemde bir seminer çalışması gerçekleştirildiğini, savcılıkca soruşturma konusu yapılan dokümanların bir kısmının 5-7 Mart 2003’teki bu seminerde tutulan notlar, diğer dijitallerin ise sonradan üretilen dokümanlar olduğunu öne sürdüler.

Ülgen ve Ersöz’ün dilekçesi şöyle devam etti:

“Yasal seminer çalışması kapsamında tutulan seminer notları ve müvekkilimizin emirleri doğrultusunda kayda alınan ses bantları ’GDZLD’ gizlilik derecesinde ordu karargahında muhafaza altına alınmıştır. Bu dokümanların kim/kimler tarafından, ne zaman karargâh dışına çıkarıldığı da araştırılması gereken bir husustur. Zira bu belgelerin 1. Ordu’nun kozmik odası dışına çıkarılması ve çıkarıldıktan sonra üzerinde sahtecilik yapılması iç içe iki ayrı suçu oluşturmaktadır.

Bu hususta savcılığınızın bir soruşturma başlatması ve bilirkişi raporları ile sabit olan bu suçların faillerinin derhal ortaya çıkarılması gerekmektedir.”

ÖZKÖK'ÜN İFADESİ

Hilmi Özkök’ün de bu konuda çeşitli gazetelere röportajlar verdiğini hatırlatan avukatlar, yapmış olduğu değerlendirmeler göz önüne alındığında, Özkök’ün bu konuda ifadesine başvurulmasının soruşturma sürecine katkı sağlayacağını kaydettiler.

Gazeteci Şamil Tayyar 9 Nisan 2010 tarihli köşe yazısında, Özkök’e, “Balyoz soruşturması kapsamında tanık sıfatıyla ifade vermeyi düşünür müsünüz? Veya böyle bir talep olursa tavrınız ne olur?” diye sorduğunu, Özkök’ün de, “Biliyorsunuz askerlikteki emir komuta düzeninde teselsül (silsile, sıra, dizi) vardır. Ordu komutanlarının ilk amiri kuvvet komutanıdır. Bu olgu daha önce de gündeme geldi. Bu nedenle bu konuda benim şahitliğimin isteneceğini sanmıyorum” dediğini yazmıştı.

Günün Önemli Haberleri