Balyoz delillerinde sahte yazı iddiası

Abone ol

Balyoz davası delillerinden iki CD'deki bilirkişi incelemesi tamamlandı. Raporda, CD'deki yazıların makine yardımıyla yazıldığı ifade edildi.

Balyoz davasının delilleri arasında yer alan 11 ve 17 numaralı CD ile ilgili mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, CD’ler üzerindeki ‘Or.K-na’ ve ‘K-özel’ yazılarının iddia edildiği gibi Süha Tanyeri’ye ait olmadığı ve bu yazıların makine yardımı ile yazıldığı ifade edildi.
 
Anayasa Mahkemesinin yeniden yargılama kararı üzerine görülen Balyoz davasında Anadolu 4.Ağır Ceza Mahkemesi, davanın delilleri arasında yer alan ve üzerindeki yazıların Süha Tanyeri’ye ait olduğu iddia edilen iki adet CD ile bilirkişi raporu istemişti.
 
Mahkeme, “Dava dosyasındaki 11 ve 17 numaralı 2 adet CD üzerindeki yazıların optik ve spektroskopik yöntemlerle yapılacak incelemeyle, CD üzerinde bulunan yazıların başka bir yerden kopyalanıp alet yardımıyla aktarılıp aktarılmadığının tespiti” istemişti.

Mahkemenin talebi üzerine Prof. Dr. Salih Cengiz, “11 numaralı CD’de ‘Or.K-na’ yazısının ve 17 numaralı CD’de görülen ‘K-özel’ yazılarının başka bir yerden kopyalanıp kopyalanmadığının incelemesini yaparak hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

“BU TÜR YAZILAR MAKİNE İLE OLUŞTURULABİLİR”

Kızılötesi ışını kullanılarak baskı izi incelemesi yapıldığı anlatılan raporda, CD zemininin sert olmasından dolayı herhangi bir yazı izine rastlanılamadığı, ‘K-özel’ yazısının bulunduğu kısımda 4 adet nokta vurgusu olduğu belirtildi. Bu vurgu izlerinin “‘özel’ yazısının yazımında kullanılan kalemin 90 derecelik yani tam dik bir açıyla yazının başlangıç noktasına hızla inmesi sonucu” oluştuğu belirtilen raporda, bu tür yazıların makine ile oluşturulan yazılarda görülebileceği vurgulandı.
 
17 numaralı CD üzerindeki ‘özel’ yazısının incelenmesinde, birbirinden bağımsız olarak yazılan harflerin başlangıç yerlerinde tam dairesel ve koyu bir nokta görüldüğü anlatılan raporda, takip eden harflerin kalınlık ve düzeninde başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar mürekkep yoğunluğunda herhangi bir sapma görülmediği belirtildi. Raporda CD üzerindeki 3 adet imzada ise bu mürekkep dağılım karakteristik özelliğine rastlanmadığı ifade edildi.

11 numaralı CD’deki ‘Or.K-na’ yazısında mürekkep sıçrama izlerinin olduğu ancak aynı sıçrama izlerinin elle yazıldığı bilinen yazılar üzerinde olmadığı anlatılan raporda, CD’lerin üzerindeki 3’er adet imzanın elle yazıldığına dair 3 adet delil şöyle sıralandı:

“1-Elle yazılan yazılarda yazım hızının arttığı bölgelerde çizginin düzgünlüğü ortan kalkmış ve boyuna kesikli haldedir.
2-Elle yazılan yazılarda boylamasına keçe izlerine rastlanmıştır.
3-Elle yazılan yazılarda harfin bitiş noktalarında düzensiz mürekkep birikmeleri mevcuttur.”

“YAZILARIN ALETLE YAZILMASININ 4 DELİLİ”

Mahkemeye sunulan 11 No’lu CD’deki ‘Or.K-na’ ve 17 No’lu CD’deki ‘K.özel’ yazılarının aletle yazıldığına dair 4 adet delilde raporda şöyle yer aldı:

“1-Aletle yazıldığı iddia edilen kısımlarda mürekkep dağılımının tamamen homojen olduğu görülmüştür.
 
2-Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda harflerin başlangıç noktalarında tamamen aynı şekil ve büyüklükte vurgu izleri görülmüştür. Bu izlerin yazının oluşturulmasında kullanılan alete bağlı mürekkepli kalemin 90 derecelik yani tam dik açıyla karakter yazım başlangıç noktasına hızla inmesi sonucu meydana geldiği kanaati oluşturmuştur. Piyasada bu tür yazım aygıtları çeşitli marka ve modeldedirler.

3- Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda harflerin kalınlık ve düzeninde başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar herhangi bir değişim olmadığı görülmüştür.

4- Alemle yazıldığı iddia edilen yazılarda kullanılan mürekkepli kalemin hızla yüzeye vurgusu sonucu mürekkep saçılmasının olduğu görülmüştür.” 
Günün Önemli Haberleri