Balyoz davasında itirazlar yükseliyor

Abone ol

Hakkında yakalama kararı çıkartılan 102 sanık için avukatları itirazlarda bulunmaya devam ediyor.

Darbe girişimi olduğu iddia edilen "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan 102 sanık için avukatları itirazlarda bulunmaya devam ediyor. Önceki gün başlayan itirazların sayısı 84'e ulaşırken, reddi hakim talebi de 30'u buldu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz kod adlı darbe girişimi davası kapsamında aralarında emekli iki kuvvet komutanın da bulunduğu 102 sanık hakkında geçtiğimiz hafta yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme heyeti, subayların 7 gün içerisinde İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunabileceklerini de karara bağlamıştı. Haklarında yakalama kararı çıkartılan sanıklar kendilerine tesligat ulaşmadığını gerekçe gösterekek teslim olmaya gelmezken, avukatları ise önceki günden beri karara itiraz etmeye devam ediyor.

"YAKALAMANIN KALDIRILMASI İÇİN BAŞVURU YAPTIK"

Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen ise adliyeye gelerek basın açıklaması yaptı. Müvekkilinin yoğun bakımdan çıktığını belirten Ülgen, Doğan'ın sağlık durumu nedeniyle cezaevine gönderilmesinin telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını gerekçe göstererek itiraz talepleri sonuçlanana kadar yakalama kararının durdurulmasını istediklerini belirtti.

FIRTINA'NIN AVUKATI DA GELDİ

Bu arada Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı İsmet Atilla Hekimoğlu ile emekli Tümgeneral İzzet Ocak ve emekli Albay Ahmet Şentürk'ün avukatları da yakalama kararına itirazda bulundu. 18 subayın ise avukatlarının henüz itiraz başvurusunda bulunmadığı öğrenildi.

"REDDİ HAKİM KARARINI KİM VERECEK?"

Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, yasalara göre öncelikle reddi hakim talebinin karara bağlanması gerektiğini vurguladı. Ülgen, "Bunu kim karara bağlayacak?' diye akla ilk önce böyle bir soru geliyor. 10. Ağır Ceza Mahkemesi reddi hakim talepleri hakkındaki görüşünü yazılı olarak 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. Heyetin reddi söz konusu olduğu için, bu mahkemede yer alan hakimler oylamaya katılamayacak. Bu dosya 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi gerekir. Bu işlem bittikten sonra eğer reddi hakim talebi reddedilirse 10. Ağır Ceza Mahkemesi dönüp itirazları incelemeye başlayacak. Kabul edilirse o taktirde itirazları incelemesi için ayrı bir heyet oluşturması gerekecek. Başka bir mahkemeye havale edilmesi gerekecek. Eğer itirazlar 10. Ağır Ceza tarafından incelenir de 8 ya da 9 gün içerisinde bir sonuca varılırsa bu tarihten sonra 3 gün içerisinde dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. CMK 269-1. maddesi gereğince itirazlar uygulamayı durduramaz. Ancak 2. fıkrasına göre incelemeyi yapan makam itirazların sonucuna kadar yakalamanın durdurulmasına karar verebilir. Böyle bir talebimiz olacak" dedi.

Günün Önemli Haberleri