Balkanlar'da hayatı durduran diziler
Abone olArap ülkelerinde fenomen haline gelen Türk dizileri ve Türk oyuncular, Balkanlar'da da büyük ilgi görüyor.
Arap ülkelerinde başlayan Türk dizi furyası
Balkanlara yayıldı. Balkanlar'da Türk dizilerinin yayınlandığı
saatlerde cadde ve sokaklar boşalırken, diziler Türkçe'ye ilgiyi de
artırıyor.
Kosova'da özel televizyon KTV'de "Binbir gece" ve TV 21'de "Ihlamurlar altında" dizileri yayınlanıyor. Kablo yayından, Arnavutluk, Makedonya, Karadağ ve Kosova'da yayınları izlenen Alsat TV "Kurtlar Vadisi" dizisini de yayınlıyor.
Sırbistan'ın bağımsız televizyon kanalı B92'de de "Binbir gece" dizisi büyük ilgi görüyor.
Türk dizilerinin oynadığı saatlerde, Balkanlar'da hayat duruyor, sokaklar boşalıyor.
Priştine üniversite öğrencisi Hana Plepoli, "Binbir
gece" dizisini kaçırmadığını ve özellikle başroldeki
Şehrazat'ı oynayan Bergüzar Korel'i çok beğendiğini söyledi.
Türk dizilerinde hemen hemen bütün oyuncuların rollerini başarıyla oynadıklarını belirten Gilanlı Meliha Kryeziu, "Ihlamurlar Altında" dizisini büyük bir beğeniyle ailece izlediklerini, başrollerdeki Tuba Büyüküstün ve Bülent İnal'ı çok sevdiklerini ifade etti.
Sırp Hukukçu Dragana Biyeliç, Türk dizilerini çok beğendiğini, onların etkisinde Türkçe kelimeler öğrendiğini ve arkadaşlarıyla konuşurken de dizide kullanılan bazı Türkçe kelimeleri kullandıklarını, her geçen gün Türkçeyi daha iyi anladıklarını anlattı.
TÜRKÇE'Yİ TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ
"İstanbul Türkçesi" konuşan, aslen Arnavut olan 9
yaşındaki Erzen, Türkçe'yi televizyondan seyrettiği Türk
programlarından öğrendiğini söyledi.
Kosova'da, "Mehmet Kosovalı" olarak tanınan "Acı hayat" dizisi başrol oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu'nun geçen yıl "Türk Film Haftası" dolayısıyla Kosova'ya gelmesi de, "yılın kültür olayı" olarak niteleniyor.
Kosova'ya yine geçen yıl gelen, "Kurtlar Vadisi" dizisinin oyuncularının hayranlarıyla biraraya gelmesi de büyük ilgi görmüştü.
Balkanlardaki Türk dizi seyircileri, dizilerdeki olaylar ve karakterleri kültürlerine daha yakın bulduklarını, dizileri seyrederken de aynı duygu, gelenek ve görenek anlayışını yakalamanın verdiği mutluluğu dile getiriyor.
ORTAK KÜLTÜR VURGUSU
Türk dizilerine Balkan ilgisini yorumlayan tarihçi Abdullah Hamidi,
bunun, "yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan insanların ortak
kültür, gelenek ve göreneklerinin günümüzde dizilerle
belgelenmesi" ile açıklanabileceğini kaydetti.
Dışardan gelen etkilere karşı insanın en az etkilenen özelliklerinin duyguları, kültürü, gelenek ve görenekleri olduğunu söyleyen Hamidi, Türk dizilerinin bu kadar sevilmesi ve oyuncu karakterlerinin örnek olarak benimsenmesinin altında da bunun yattığını ifade etti.
Başkent Piştine'de ünlü "Dugagjini" Kitabevi sahibi Mürteza Kadioli, özellikle Türk dizilerinin yayınıyla Türkçe'ye ilginin arttığını, Türkçe sözlüklere büyük bir talep bulunduğunu bildirdi.