Balık yiyen örümceklerin sayısı artıyor
Abone olBilim insanları, balık yiyen örümceklerin sayısının arttığına dikkat çekiyor. Su kenarlarında yaşayan örümcekler pusu kurdukları balığı avlarına düşürüp zehirliyor ve saatler boyunca yiyor.
Bilim insanları, balık yakalayıp yiyen örümcek türlerinin
sayısının arttığını söylüyor.
Örümcekler, geleneksel olarak 'avcı böcek' türleri arasında gösteriliyor. Fakat yeni bir araştırma, su kenarlarında yaşayan böcek türleri arasında balık yiyenlerin de giderek yaygın bir tür haline geldiğine dikkat çekiyor.
Eklembacaklılar, kendilerinden çok daha büyük olan balıkları öldürebilmek için çok güçlü bir zehir kullanıyor.
İsviçre Basel Üniversitesi'nden Martin Nyffeler ve Batı Avustralya Üniversitesi'nden Bradley Pusey'in çalışması Plos One dergisinde yayımlandı.
Araştırmada, beş farklı türe ait örümceklerin doğal yaşamlarında
küçük balıkları yedikleri, üç farklı balık türünün de laboratuvar
ortamında balık avladıkları görüldü.
Bu tür örümcekler alçak sularda, göletlerde veya bataklıklarda yaşıyor.
Bazı örümceklerin yüzme, dalma ve su yüzeyinde yürüyebilme yetenekleri var. Ama genellikle, kendilerinden büyük ve ağır balıkları öldürebilmelerini ve sindirebilmelerini sağlayan güçlü nerotoksinlere ve enzimlere sahipler.
Balık yiyen örümceklerin, Antarktika dışında hemen hemen tüm coğrafyalarda yaşadığı belirtildi. Çoğunlukla da Kuzey Amerika'nın Florida eyaletinde görülüyorlar.
Örümcekler balık avlarken, arka bacaklarıyla bir taşa veya bitkiye tutunarak ve ön bacaklarını da su yüzeyinde tutarak pusu kuruyor.
Yakaladıkları balığı da yemeden önce kuru bir yere çekiyorlar. Bir örümceğin, küçük bir balığı yemesi saatler sürüyor.