Balı bu şekilde tüketmeyin
Abone olRomanya Arıcılık Enstitüsü Direktörü ve Apiterapi uzmanı Dr. Bioch Cristina Mateescu, balın yanlış tüketimine dikkat çekti.
Erzurum'da düzenlenen, İkincil Arı Ürünlerinin Sağlık ve Kozmetik Sektöründe Kullanımı Konferansında, balın bin bir faydası içinde antioksidan özelliği olan, yaraları iyileştiren, sindirimi kolaylaştıran, enerji veren, yorgunluk hissini önleyen, öksürüğü engelleyen, ateş dürüşürücü, sakinleştirici, karaciğer ve kalp koruyucusu olduğu anlatıldı.
Romanya Arıcılık Enstitüsü Direktörü ve Apiterapi uzmanı Dr. Bioch Cristina Mateescu, balın yanlış kullanımlarının olduğunu belirterek, ""Bal çok sıcak süt, çay veya kahveye katılıp içilmemeli. Bu şeklide sıcaklık farkı nedeniyle vücuda aşırı stres yüklemiş oluyoruz. İçtiğimiz besin vücut ısısıyla hemen hemen aynı değerde olmalı. Ayrıca bal vitamin bakımından oldukça fakirdir. Yağda çözünen A ve D vitaminleri balda bulunmaz. Polenden dolayı B grubu vitaminleri bulunur. Balın besleyici, enerjik, iştah açıcı, antioksidan etkileri vardır. Çocukların gelişiminde de boy uzaması ve kilo aktivitelerinde etki gösterir. Bal koyulaştıkça antioksidan özelliği artar. Sağlıklı insanlar için bal spor yapanlarda yorgunluğa karşı tavsiye edilir. Ayrıca vücudun bağışıklık fonksiyonunu da artırır. Kabızlık, on iki parmak bağırsağı ülserleri ve karaciğer bozukluklarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve bronş tahrişi için iyi bilinen bir ilaçtır. Enfeksiyonlara karşı savaşa yardım eder, doku yenilenmesinin destekler, işlenmemiş ve saf haliyle yara izlerini azaltır. Hemen uygulandığınıda bal yanıklara ait su toplanmasını azaltır. Diabete iyi gelir."" dedi.
'APİTERAPİ'
Apiterapi konusunun ele alındığı konferansta Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia, "Arı ürünlerinden bal, polen, arısütü, arı zehri ve propolis ile bir ya da birden çok hastalığın önlenmesi veya iyileştirilmesi amacıyla uygulanan tedavi yöntemlerine apiterapi denir. Türkiye'de henüz bu uygulama aktif değil ancak insanlar bu konuda her geçen gün bilinçlenmektedir. Apiterapi için çok büyük standartlara ihtiyacımız var. Aynı zamanda büyük arı yetiştiricilerine de" diye konuştu.